Gull-Emil: - Det bare rant over

GRÅT: Emil Hegle Svendsen tok til tårene etter OL-gullet.

GRÅT: Emil Hegle Svendsen tok til tårene etter OL-gullet. Foto: Kirsty Wigglesworth (Ap / NTB Scanpix)

Emil Hegle Svendsen lot tårene trille.

Endelig kunne Emil Hegle Svendsen (28) slippe jubelen løs i Sotsji-OL. I siste forsøk sikret han gullet han hadde så lyst på.

Sammen med stafettgull har en individuell gullmedalje stått på ønskelisten for Svendsen i Sotsji, men i de tre første rennene lyktes han ikke.

Tirsdagens fellesstart var siste sjanse. Da var trønderen sterkest i spurtoppgjør mot sin franske rival Martin Fourcade.

- Jeg er så lettet. Det har vært mye spekulasjoner om det har vært form eller ski. Alle har ikke stolt på at det bare har vært skiene, sa Svendsen til NTB.

Før tirsdagens renn var resultatrekken hans i årets OL 7-9-7. For en mesterskapsløper som Svendsen var det uvanlig å stå uten medaljer etter tre renn.

I begynnelsen av lekene mente fjorårets VM-konge at han fortsatt trengte litt tid før toppformen slo inn etter høydetreningen, mens det på normaldistansen var tydelig at skiene hadde vært for dårlige.

Krevende

Etter mye motgang så langt i OL føltes det derfor så ubeskrivelig godt å slå til med et gulløp på fellesstarten. Etter målgang kom også tårene for Svendsen.

- Det bare rant over da jeg kom inn. Det var litt svakt, sa han til stor latter blant journalistene.

- Laget har jobbet steinhardt for å holde på positiviteten. Det har vært krevende den siste uken. Først sliter vi med skiene, og så langrennsløperne. Det er lett at det blir en negativ spiral. Det er lett nesten å gi opp.

På fellesstarten var det derimot ingen grunn til å klage på skiene.

- Jeg skal ned i bua og gi alle en skikkelig god klem. Denne seieren må jeg gi bort til smøreteamet. De har hatt det helt jævlig, og det var godt vi fikk det til nå.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

RØRT: Emil Hegle Svendsen under blomsterseremonien. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


Broren Morten Hegle Svendsen er skiskytternes smøresjef. Gullgutten mener de har gjort en god jobb med å takle støyen.

- I mediene står det mye om skandaler og kaos, men vi har aldri merket noen krisestemning i leiren. Vi har prøvd å finne løsninger i stedet for å rive oss i håret, fortalte Svendsen.

Skyteformen har det ikke vært noe å si på. Tirsdag skjøt han 20 av 20 treff, og treffprosenten så langt i OL ligger på imponerende 95,7 prosent.

Spurtdrama

Seieren på fellesstarten på Laura skistadion kom på dramatisk vis. Svendsen så ut til å ha slått knockout på Fourcade på oppløpet da han begynte å juble like før målstreken. Fourcade kom opp på siden av Svendsen, men målfotoet viste at nordmannen var de nødvendige centimeterne foran ham.

Dermed unngikk Svendsen å gå på det som nok ville ha vært en av OL-historiens største blemmer.

- Det var nærmere enn jeg hadde jeg trodd. Det er typisk meg å slappe av litt for tidlig. Jeg er en sånn type som aldri bruker mer krefter enn jeg trenger for å vinne. Det var nesten så jeg mistet gullet i dag, men det holdt heldigvis, sa Svendsen etter sitt tredje OL-gull i karrieren.

Det er ikke første gang en spurtduell mellom Svendsen og Fourcade avgjøres på målfoto. Sist var på jaktstarten i fjorårets VM. Også da var nordmannen best. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.