Gullgutten varslet om sensasjonen for to år siden

GULLGUTT: Jørgen Graabak gikk inn til et sensasjonellt gull i kombinert i Sotsji-OL.

GULLGUTT: Jørgen Graabak gikk inn til et sensasjonellt gull i kombinert i Sotsji-OL. Foto: John Macdougall (/ AFP / NTB scanpix)

I 2012 sa Jørgen Graabak at han skulle vinne i Sotsji.

Etter NM-gullet i Voss for to år siden spådde Jørgen Graabak (20) at han ville ta gull i Sotsji-OL, og sannelig klarte ikke 22-åringen å innfri sine egne spådommer og drømmer.

Mange har gjort det før ham, men langt fra alle har klart å innfri egne forhåpninger.

I Jørgen Graabak har norsk kombinertsport funnet en ny vinnertype. Tirsdag smelte han til med sin første internasjonale seier. Graabak har noen 2.-plasser, men han har hittil aldri vunnet et verdenscuprenn.

Da NTB snakket med ham etter NM-seieren for to år siden, bet vi oss merke til selvtilliten som tydeligvis har hjulpet ham opp og fram uten at det på noen måte framstår som arrogant og eplekjekt.

Få har lagt ned flere treningstimer enn Graabak i jakten på å bli best.

- Skal man vinne OL-gull, må man ha troen. Den som vinner er den som til sjuende og sist har troen på at han vinner. Jeg har alltid hatt følelsen av at det er mulig, men hadde ikke trodd at det skulle komme i år, sa 22-åringen.

Sliten
Etter målgang var Graabak tom og veldig sliten. Han virket nesten euforisk og slet med å prate. Han ble vraket fra konkurransen sist onsdag, og han kom med på laget til storbakken i siste liten etter gode hopp på trening de siste dagene.

– Det har vært en spesiell dag. Jeg har lagt ned så mange timer med hardt arbeid. Det er litt sært.

- Sært?

- Jeg har aldri gått først over mål i en verdenscupkonkurranse, og jeg tenkte litt på det i dag at var det en dag å gjøre det så var det i dag. Jeg hadde et kjempebra skihopp og skaffet meg et godt utgangspunkt. Jeg sto der med Magnus (Moan) rett ved meg, og vi holdt et høyt tempo i den første runden. En helt perfekt dag.

Magnus Moan kom inn til sølv 0,6 sekunder bak Graabak.

- Du sa i pausen mellom hopp og langrenn at du gjorde et av dine beste hopp i karrieren?

- Jeg har virkelig tatt meg sammen etter den lille bakken og tatt steg hver eneste dag. Når det går som i konkurransen er det kjempeartig.

Nervøs
- Var du nervøs for at du kanskje ikke fikk være med i denne konkurransen også?

- Det var veldig kjedelig å bli vraket sist. Men jeg var bra i den siste treningen i den lille bakken, og jeg klarte å ta meg sammen i tide. I storbakken er jeg kjempestolt av at jeg har utviklet meg og blitt bedre og bedre gjennom mesterskapet. Det er den største seieren for meg i dag.

- Du sier at du var helt skjelven etter hoppet?

- Det var spesielt. Det var et rått skihopp. Jeg tok skikkelig sjansen og bare trådte til. Kombinert er kåret til verdens vanskeligste idrett, og i dag er jeg best. Det er en stor prestasjon. Jeg er stolt.

- Håvard Klemetsen sier at du kan bli den nye store etter karer som Fred Børre Lundberg og Bjarte Engen Vik?

- Klemetsen er en person jeg har lært veldig mye av. Han er en mann jeg har veldig respekt for. Jeg tar med meg det han sier.

Hilste på Kongen
Etterpå fikk han også hilse på kong Harald i målområdet.

- Jeg har aldri skiftet så fort som da jeg fikk høre at han ville hilse på meg. Det var kjempeartig. Han fortalte at han koste seg. Jeg fikk høre at han hadde ringt i morges for å høre om alt sto bra til i leiren.

Tirsdag var det Graabak som var den nye kongen av kombinert. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.