RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GIR SEG: Håvard Tjørhom gir seg som landslagssjefen til Aksel Lund Svindal.
GIR SEG: Håvard Tjørhom gir seg som landslagssjefen til Aksel Lund Svindal. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Her er suksesstrenerens krav til arvtageren

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud må finne seg ny sjef.

Håvard Tjørhom ble i januar kåret til «årets trener» på idrettsgallaen.

Etter fem sesonger som hovedtrener for det norske alpinlandslaget, kom Tjørhom mandag med nyheten om at han gir seg etter inneværende sesong.

Det innebærer at alpinlandslaget trenger ny hovedtrener, og den nye sjefen må fylle store sko.

Under sin periode som sjef, har Tjørhom fått frem en større bredde i det norske laget, og nå er det flere enn Aksel Lund Svindal i det norske laget som betraktes som verdensstjerner.

En som er utpekt som favoritt til å overta trenerjobben er Christian Mitter, og Tjørhom er enig i at det kan være en god kandidat til jobben.

Mange år i forbundet
- Det er mange bra trenere i det teamet vi har nå som kan fylle den rollen. Det kan sikkert være bra at det kommer inn en person utenfra også, sier Tjørhom til Nettavisen.

Østerrikeren jobber for tiden med det norske slalåmlaget, og han innehar mange av kvalitetene som en hovedtrener trenger.

- Han har vært mange år i Norges skiforbund, og selv om han er østerriker, så snakker han norsk og jeg føler han har en god blanding av norsk og østerrisk kultur, forteller Tjørhom.

- Kjempefin trener
- Er han et naturlig førstevalg?

- Godt spørsmål. Jeg vil ikke legge så mye føringer på det. Det kommer an på strukturen i laget.

- Mitter er kjempebra der han er nå i slalåmgruppa. Han er en kjempefin trener i bakken, men som hovedtrener blir det mye logistikk rundt hele laget. Spesielt når du skal flytte 23 mann til Sør-Amerika, USA eller hvor som helst, ler Tjørhom.

Men suksesstreneren er sikker på at Mitter har flere sterke sider som gjør at han ville passet godt inn i jobben.

ÅRETS TRENER: Her står Håvard Tjørhom med beviset på at han ble kåret til årets trener under idrettsgallaen på hamar i januar.


Krevende jobb
Tjørhom skal i utgangspunktet ikke være med i prosessen rundt utvelgelsen av ny hovedtrener, men forteller at han selvsagt vil komme med innspill dersom han blir spurt.

Å være hovedtrener for det norske alpinlandslaget krever at man innehar mange forskjellige kvaliteter, skal vi tro Tjørhom.

- Det er en individuell idrett, men vi driver som et lag. Man må prøve å finne den balansen der den enkelte blir godt ivaretatt, samtidig som man driver det som et lag. 

Fornøyd med resultatene
Etter flere sesonger med meget gode resultater, og hvor Tjørhom har bidratt til at det norske alpinlandslaget har opprettholdt den sterke medaljestatistikken i mesterskap, forteller han at det er litt vemodig å skulle gi seg nå.

- Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd under din tid som hovedtrener?

- Jeg synes det er gøy å ha bidratt til at Aksel (Lund Svindal) har fortsatt å være på et høyt nivå, og at Kjetil (Jansrud) har kommet mer og mer for hver sesong. Det er vanskelig å trekke frem et spesielt øyeblikk, men et stort høydepunkt var da Aksel kom tilbake i Beaver Creek. Det var stort, forteller Tjørhom.

Oppnådd målene
Episoden han sikter til er før han overtok hovedtrenerjobben, men da Svindal kom tilbake etter å ha falt stygt i 2007 i Beaver Creek, og da nordmannen sesongen etter vant både utfor og super-G i den samme bakken.

På spørsmål om det er noen av målene han satte seg før han tok jobben, han fortsatt ikke har oppnådd, svarer suksesstreneren:

- Uten å høres «cocky» ut, så er det ikke det, ler Tjørhom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere