RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Tollefsens bønn for norsk hockey

KAPTEINENS BØNN: Ole-Kristian Tollefsen ber norsk ishockey satse skikkelig for å gjøre Norge til en hockeynasjon. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
KAPTEINENS BØNN: Ole-Kristian Tollefsen ber norsk ishockey satse skikkelig for å gjøre Norge til en hockeynasjon. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
- Det koster kanskje mye penger, men det trengs.

SOTSJI (Nettavisen): Fire strake tap, kun tre scorede mål og returbillett til Norge. Det er fasiten for det norske hockeylandslaget i OL.

Etter tapet mot Russland var spillerne frustrerte og skuffede. Men mange rakk også å reflektere over hva som må gjøres for at Norge en gang kan bli en nasjon som ikke jubler for hederlige forsøk mot gode hockeylag i store mesterskap.

Én av tingene som går igjen når Nettavisen snakker med både spillere og trenere, er viktigheten av at norske spillere får spille regelmessig i gode ligaer.

Tollefsens bønn
Lagkaptein Ole-Kristian Tollefsen nikker på hodet når Nettavisen tar opp temaet med ham.

- Du ser det her i OL. De som er ranket dårligst, Østerrike, Slovenia, alle har jo flere NHL-spillere enn Norge. Da sier det seg selv. Vi er ranket som nummer ni, og vi har én spiller i NHL, sier Tollefsen til Nettavisen.

Tollefsen etterlyser en skikkelig satsing for å gi Norge et hockeyløft. Nå kommer han med en bønn til dem som sitter på pengesekken.

- Norsk hockey må gjøre en satsning. Man må tørre å satse litt, bruke litt penger og våge å ha litt flere samlinger for unge spillere. Man må gjøre tingene som kreves for å få frem nye spillere. Bygge dem opp. Det koster kanskje mye penger, men det trengs. Se på Sveits, de gjorde det da jeg var U20-spiller. Hvor mange NHL-spillere har dem nå? 15? Det koster penger, men det trengs, sier Tollefsen til Nettavisen.

LES OGSÅ: - Utrolig kjipt å føle at man har skuffet folk

I troppen som reiste til OL, finner vi åtte spillere fra hjemlig liga. Skal Norge bli bedre i fremtiden, må enda flere komme seg ut av landet, mener landslagstrener Roy Johansen.

- Det har jeg sagt i ti år. Vi trenger å få en proffliga i Norge, og vi trenger å få spillere ut i de beste ligaene for at vi skal prestere jevnere over tid. Det ligger som en forutsetning, sier Johansen til Nettavisen.

- Et paradoks
Men han mener det er vanskeligere å komme seg ut enn noen gang.

- Det er et paradoks, for det er blitt trangere i alle ligaer, og etter hvert som flere ligaer strammer inn (utlendingkvoten), blir det vanskeligere for våre spillere å komme seg ut. Men for at vi skal spille jevnt bra på toppnivå, må vi få flere spillere ut, sier landslagssjefen.

KOM DERE UT: Det er en ordre fra landslagssjef Roy Johansen. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix


Mats Trygg støtter kaptein Tollefsen. Men han påpeker viktigheten av å se seg selv i speilet når man skal finne løsninger.

- Det er viktig (at nordmenn kommer seg ut). Men vi må også sette fokus på vår egen liga, å prøve å forbedre den. Vi må gjøre Get-ligaen til en bra utviklingsarena for egne spillere sier Trygg til Nettavisen.

- Flere kan klare seg i NHL
Han tror også flere av spillerne har vist seg godt frem for speidere fra gode, utenlandske ligaer.

- Uten at jeg skal gå inn på navn, synes jeg vi viser at det siste steget ikke er så langt som mange tror. Mange av gutta spiller i svensk eliteserie, og den holder veldig høyt nivå. Steget derfra til NHL er ikke så stort som kanskje mange tror. Jeg tror flere kan klare seg i NHL, sier Trygg til Nettavisen.

Til tross for fire tap i OL, mener den rutinerte backen at norsk hockey er på rett vei.

- Ja, det synes jeg. Vi jobber veldig målrettet med det vi har. Vi har en jobb å gjøre når det gjelder rekruttering, slik at barn får lyst til å begynne med denne idretten. Det har vi satt fokus på, og jeg håper en turnering som dette kan gjøre at vi inspirerer folk til å begynne. Vi som holder på driver veldig seriøst, og jeg synes vi kryper oss nærmere og nærmere, forklarer Trygg.

OPTIMIST: Mats Trygg tror på en god fremtid for norsk hockey. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND


- Mange gode norske spillere
Jonas Holøs har allerede prøvd seg i NHL. Han legger ikke skjul på at han igjen drømmer om å spille i verdens beste liga, men sier han ikke bruker mye krefter på tanken om en retur.

Til tross for at Norge gikk på fire strake tap i mesterskapet, vil Holøs trekke fram to spillere han lot seg imponere av under lekene.

- Jeg synes det alltid er mange bra norske spillere. Det er helt klart muligheter. Jeg blir bare mer og mer imponert over Ken André Olimb. Jeg synes han blir bedre og bedre for hver gang han er med. Det er vel en spiller jeg vil trekke fram. Han har ikke respekt for hvem vi møter, og han taper sjeldent pucken. Det er jeg imponert over, sier den sympatiske 26-åringen.

- Jeg synes også Mats Rosseli Olsen har tatt mange steg dette året hvis man sammenligner med i fjor. Det er kult å se at spillere vokser. Det tror jeg gjør at vi kan få et bedre lag i framtiden, fortsetter Holøs.

Her finner du alt om Norges kamper i OL.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere