RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her inhalerer de medisinen: For å skjule det for barn

HER SKJER DET: I 2. etasje på den norske smøretraileren tar norske utøvere i bruk forstøverapparater i forbindelse med konkurranser.
HER SKJER DET: I 2. etasje på den norske smøretraileren tar norske utøvere i bruk forstøverapparater i forbindelse med konkurranser. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Sist oppdatert:
I skjul tar norske langrennsløpere medisiner i smøretraileren før renn. Det får flere til å reagere.

Det er Aftenposten som nå omtaler den ukjente praksisen.

I 2. etasje på landslagets smørebuss står forstøverapparatene til disposisjon for de norske utøverne. Overfor Aftenposten bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus praksisen. Han forteller videre at forstøverapparatene benyttes både etter prolog og før heatene i sprintrenn.

- Forstøver er ikke omtalt som noe hokuspokusapparat. Så det vil vi fortsette med. Det er slimløsende med saltvann, sier han til avisen.

Ifølge Løfshus er det hver enkelt lege som gjør anbefalinger for utøverne når det gjelder bruken av apparatene.

Sett denne? Slik testes de norske utøverne

Les også: Dette er dingsen som skapte problemer for Sundby

Tidligere landslagsløper Øystein Pettersen var blant dem som benyttet seg av tilbudet om medisin i smørebussen. På spørsmål fra avisen om hvorfor de gjorde det i skjul i smørebussen, svarer «Pølsa» slik:

- Der er det for eksempel strøm. Og det ser ikke veldig fornuftig ut hvis forstøverapparatene står ute på stadion. Det handler om signaleffekten. Det er sider ved toppidretten som barn ikke nødvendigvis trenger å eksponeres for. Og da for eksempel astmamedisin og forstøverapparat, sier han til Aftenposten,

Les også: Sponsor med klar beskjed til Johaug

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter er blant dem som reagerer sterkt på den ukjente praksisen. Han rister på hodet av hele opplegget.

- Svaret mitt er at alt man driver med i norsk idrett må tåle å vises frem i full offentlighet. Den idretten barn ikke kan se på, trenger vi ikke. Må vi ha 18-årsgrense for langrenn, kan vi like godt legge ned nasjonalidretten, skriver han i sin kommentar.

- Hva i all verden er det de holder på med i norsk langrenn? spør han videre.

Den svenske legen Lars Larsson rister også på hodet. Han fordømmer at man gir astmamedisin til utøvere som ikke har fått diagnostisert nettopp astma.

- Det er kjedelig at man gjør slikt. Uetisk, sier han ifølge Aftonbladet.

Astmamedisin og forstøverapparater har vært et hett tema i norsk skisport helt siden Martin Johnsrud Sundby endte med to måneders utelukkelse og ble fratatt seirer i verdenscupen og Tour de Ski for ulovlig benyttelse.

Saken fortsetter under bildet

VISTE FRAM: Tidligere landslagsslege Knut Gabrielsen demonstrerte bruken av forstøverapparatet som Martin Johnsrud Sundby brukte, på pressekonferansen der Sundbys dopingdom ble offentliggjort.

Landslagssjef Løfshus forteller uansett at praksisen i smørebussen kommer til å videreføres.

LES OGSÅ:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere