RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ALLE HOCKEYSPILLERES DRØM: Mats Zuccarello er fire seirer unna å få navnet sitt på denne pokalen til evig tid.
ALLE HOCKEYSPILLERES DRØM: Mats Zuccarello er fire seirer unna å få navnet sitt på denne pokalen til evig tid. Foto: Christian Petersen (Afp / NTB scanpix)

Her kan Zuccarello få navnet sitt til evig tid

Sist oppdatert:
Dette er Stanley Cup - verdens tøffeste trofé.

Når pucken droppes i New York Rangers' neste kamp, er lagets 103. kamp denne sesongen i gang. Broadway-laget har spilt seg fram til finalen i Stanley Cup etter 102 kamper på 238 dager.

Finalemotstander blir enten Los Angeles Kings eller Chicago Blackhawks. Kings leder 3-2 i kamper i den vestre avdelingsfinalen.

New York Rangers vant natt til fredag Prince of Wales Trophy. Ingen av spillerne rørte pokalen. Det er en uskreven regel i National Hockey League (NHL); Du rører bare én pokal, og det er Lord Stanleys. Den rører du dessuten ikke før du har vunnet den selv.

- Det vanskeligste å vinne

La oss derfor se litt nærmere på Lord Stanleys pokal.

- Det er helt klart det vanskeligste trofeet du kan vinne. Andre pokaler i andre idretter kan ikke engang sammenlignes, har Norges landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen tidligere uttalt til Nettavisen.

«Jeg hadde gladelig ofret armen min for å vinne Stanley Cup,» sa den svenske backkjempen Calle Johansson en gang. Han vant den aldri.

Hvorfor er denne pokalen så spesiell?

Vel, for det første er det ingen som får den. Vinnerne får bare låne den fram til neste vinner er kåret. Men spillerne får navnene sine inngravert i den. Det er helt unikt.

DETTE NÆRBILDET viser det eldste trofeet i amerikansk proffidrett: Stanley Cup.


Zuccarello + Gretzky?

Mats Zuccarello kan altså snart få navnet sitt på samme pokal som Wayne Gretzky og Mario Lemieux. Han kan bli en av de nye legendene i New York, en by som fremdeles snakker om Mark Messier, Brian Leetch, Mike Richter og de andre Rangers-spillerne som vant Stanley Cup for 20 år siden.

Trofeet ble donert i 1892 av Canadas generalguvernør, Lord Stanley of Preston, som en utmerkelse til Canadas beste amatørlag i ishockey, og første gang delt ut i 1893.

I 1915 ble det delt ut til vinneren av duellene mellom det beste laget i National Hockey Association (NHA) og Pacific Coast Hockey Association (PCHA). Fra 1926 av er det blitt delt ut til vinneren av National Hockey League (NHL).

Tradisjonen med å gravere inn navnene på samtlige spillere som vinner, ble startet av Montreal Wanderers i 1907.

Dette var likevel noe som skjedde med ujevne mellomrom i de første årene, helt fram til 1924, da Montral Canadiens tok opp igjen den unge tradisjonen. Siden den gang har navnene til spillerne på vinnerlaget blitt inngravert hvert år.

For å få plass til alle vinnerne, ble man nødt til å bygge på pokalen med nye ringer. I dag er det blitt så mange ringer at når den nederste blir full, tar man bort den øverste og stiller den ut i ishockeyens Hall of Fame i Toronto.

Fra dåp til rakettangrep

En annen tradisjon er at hver eneste spiller som vinner pokalen, får lov til å ha den i 24 timer. Dette har ført til at Stanley Cup-pokalen har opplevd mye rart.

Den har overlevd rakettangrep i Kandahar, fungert som døpefontene i Sverige, badet i bassengene til Mario Lemieux og Patrick Roy, blitt urinert i av sønnen til Red Kelly, vært på fisketurer i Canada og selvfølgelig har trofeet også besøkt Det hvite hus en rekke ganger.

En som virkelig forsto betydningen av Stanley Cup, må sies å være Montreal Canadiens-supporteren Ken Kilander. Våren 1961 var Kilander til stede under den avgjørende finalekampen mot Chicago Blackhawks, og resultatet gikk ikke Montreals vei.

Montreal hadde vunnet Stanley Cup fem år på rad, men denne gang var det Chicago Blackhawks' tur.

Kilander løp ned i lobbyen og brøt seg inn i glassburet som pokalen sto plassert i. Han grep trofeet og løp mot utgangen før han ble arrestert. I retten forklarte han dommeren at han hadde tenkt til å «ta med pokalen tilbake til Montreal, der den hørte hjemme».

Montreal Canadiens har vunnet Stanley Cup flere ganger enn noen andre klubber, med sine 24 triumfer, så Kilander hadde nok et poeng, men dommeren var ikke enig.

Det er neppe New York Rangers-fansen heller. De har ventet i 20 år på å få den tilbake. Og før 1994-triumfen, hadde byen ventet i 50 år.

Årets finalemotstander er mer bortskjemt. Chicago Blackhawks vant Stanley Cup i fjor, og Los Angeles Kings året før.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere