*Nettavisen* Sport.

Her skriver han hockeyhistorie

MÅLSCORER: Mats Zuccarello setter pucken i nettet, og blir første nordmann som scorer i en Stanley Cup-finale. Foto: Jae C. Hong (AP)

Men til slutt måtte Mats Zuccarello og New York Rangers gi tapt i nervethriller av de sjeldne.

09.06.14 13:06

LA KINGS - NY RANGERS 5-4 (sudden death):

Mats Zuccarello har gjort det bedre i verdens beste hockeyliga, NHL, enn noen annen nordmann.

Han er ikke bare den første nordmannen som spiller i finaleserien i Stanley Cup - han har også vært en av New York Rangers' viktigste spillere på veien mot sjukampersfinalen mot Los Angeles Kings.

Og natt til søndag nådde 26-åringen nok en milepæl i sin allerede utrolige hockeykarriere, da han ble første nordmann med scoring i en Stanley Cup-finale.

Se høydepunktene fra kampen nederst i saken!

Men selv om Rangers ledet gjennom store deler av kampen, holdt det ikke helt inn denne gangen heller. Etter halvannen times spill på isen, i andre ekstraomgang, scoret Dustin Brown seiersmålet som sørger for at Kings drar til de to kampene i Madison Square Garden i New York med 2-0-ledelse sammenlagt - begge seierne etter spilleforlengelse og avgjørelse på sudden death.

- Jævlig surt
- Det er surt. Jævlig surt, faktisk. Sånn er det. Det er vanskelig å si noe spesielt om det nå, sier Zuccarello til VG etter det bitre tapet.

Han bryr seg lite om scoringen som gjorde ham historisk.

- Nei, jeg bryr meg ikke noe i det hele tatt om det. Tap er et tap uansett om man scorer eller ikke, sier Zuccarello, som mener at New York Rangers spilte en god kamp mot Los Angeles Kings.

- Nå får vi dra hjem til New York og vinne to strake der, og så komme tilbake hit igjen.

På rett plass til rett tid
Zuccarellos scoring kom helt mot slutten av første periode, på stillingen 1-0 til gjestene fra New York.

Nordmannen lå i scoringsposisjon foran Jonathan Quick i Kings-buret, og var tydelig lysten på pucken. Og da Ryan McDonagh fyrte av et skudd, og keeper Quick måtte gi retur, var Zuccarello på rett plass til rett tid og satte inn 2-0 for Rangers.

Tidligere hadde McDonagh gitt Rangers ledelsen med et velplassert skudd midtveis i den første perioden.

Ingen trygg ledelse
Men alle som så den første kampen i finalerunden mellom de to lagene, vet at 2-0 ikke er en trygg ledelsen for New York Rangers.

Også da ledet newyorkerne med to mål, men Kings kom tilbake med to scoringer i ordinær tid, og avgjorde den første kampen i sudden death.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

GRATULERES: Mats Zuccarello gratuleres av lagkameratene etter sin 2-0-scoring for Rangers. Foto: Gary A. Vasquez (Reuters)


Og før det var spilt to minutter av andre periode, gikk det kalde gufs gjennom Rangers-supporterne som fulgte kampen fra Staples Center. Da reduserte Jarett Stoll med et langskudd, og Kings var for alvor med i kampen igjen - om noen hadde tvilt på det.

Søt hevn
Drøyt midtveis i andre periode økte veteranen Martin St. Louis til 3-1 for Rangers, men så pådro Mats Zuccarello på seg en unødvendig tominutters utvisning.

Det så ut til at Rangers skulle ri av undertallsspillet, men med bare sekunder igjen av utvisningen var Zuccarello hjelpesløs tilskuer til at Willie Mitchell reduserte til 3-2.

Det så ut til å tenne nordmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

AVGJØRELSEN: Dustin Brown har nettopp styrt skuddet fra Willie Mitchell inn bak Henrik Lundqvist i Rangers-buret, og Los Angeles Kings har avgjort kampen. Foto: Harry How (AFP)


Han gikk rett i angrep, jaget pucken, og kranglet den videre til Derrick Brassard. Bare elleve sekunder etter Kings' redusering, la Brassard på til 4-2 til Rangers.

- «Zuc» spilte bra der. Han skapte et momentum, sa Martin St. Louis om scoringen i pausen før tredje og siste ordinære periode.

Burde vært annullert
For Rangers holdt tomålsledelsen ved like før den siste perioden. Men vertene skulle komme grusomt tilbake.

Heller ikke denne gangen hadde kampuret passert to minutter av perioden før Kings scoret, denne gangen ved Dwight King.

Keeper Lundqvist raste mot dommerne, og mente at scoringen skulle vært annullert for interference, men kamplederne hørte ikke på den svenske sisteskansen. Og før perioden var halvspilt var lagene like langt, etter at Marian Gaborik utlignet til 4-4.

Zuccarello New Yorks beste
Som i første kamp var LA Kings det klart beste laget i tredje periode.

Og som i første kamp gikk kampen til ekstraomganger og sudden death.

Ulikt første kamp kom det ikke noen avgjørelse i løpet av de første 20 ekstraminuttene, men som i første kamp var det altså til slutt LA Kings som kunne juble.

Et skudd fra Willie Mitchell endret retning via Dustin Brown, og Staples Center gikk bananas.

Mats Zuccarello ble kåret til Rangers' beste spiller etter kampen, uten at det antakelig er noen fullverdig trøst for nordmannen, som nå må gire opp til et ekstra nivå sammen med lagkameratene for å ha noen mulighet til å hente hjem Stanley Cup-trofeet.

Se høydepunktene fra kampen her:
(Med tillatelse fra Viasat/Viaplay)

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.