«Herregud! Er det sant?»

BRONSEVINNER: Henrik Kristoffersen jubler etter å ha blitt tidenes yngste medaljevinner i et alpintrenn i OL.

BRONSEVINNER: Henrik Kristoffersen jubler etter å ha blitt tidenes yngste medaljevinner i et alpintrenn i OL. Foto: Alexander Klein (AFP)

«Finken» dro ut i snøscooteren etter Henrik Kristoffersens førsteomgang. Det fikk han angre på.

- Jeg har vært ute og spadd og kjørt snøscooter, så jeg har satt tv-en på opptak. Jeg tenkte jeg skulle se det nå.

Finn Christian Jagge tok OL-gull i slalåm i Albertville i 1992. Da Henrik Kristoffersen (19) tok en historisk bronsemedalje i samme gren 22 år senere, og ble den yngste alpinisten som har tatt medalje i et OL, fikk ikke slalåmlegenden med seg rennet.

- Nei, jeg har ikke sett det. Du får fortelle meg hvordan det gikk, da?

- Han kjørte seg opp fra 15.-plass til bronsemedalje.

- Å, herregud! Er det sant? utbryter «Finken» til Nettavisen.

Når han får summet seg, er ikke gullvinneren fra '92 sen med å hylle unggutten som har tatt verdenscupsirkuset med storm denne sesongen.

- Nytter ikke å snakke om potensial
- Når alt virker tapt, som det gjorde for ham etter første omgang, ser det håpløst ut. Men så slipper han seg løs og kjører som han kan, sier Jagge.

- Han kjører fantastisk bra når han kjører på den måten han kan. Han har en utrolig teknikk og en utrolig stabilitet.

- Hva sier dette om potensialet hans?

- Det nytter ikke å snakke om potensial lenger. Han er 19 år og har verdenscupseier, andreplass i verdenscupen sammenlagt og nå bronse i OL. Der hvor folk drømmer om å komme, der er han allerede.

- Han er fryktløs
19-år gamle Kristoffersen har kommet som et stjerneskudd denne sesongen, etter at han sørget for Norges første pallplassering i et verdenscuprenn i slalåm på ti år i finske Levi i november.

Så, i det siste slalåmrennet før OL, gikk han helt til topps i Schladming.

DEN GANGEN: Finn Christian Jagge vant OL-gull i slalåm i Albertville i 1992. Foto: Tor Richardsen (NTB scanpix)

Finn Christian Jagge sammenligner unggutten med seg selv og Hans Petter Buraas, som vant OL-gullet i Nagano i 1998.

- Jeg vant også mitt første renn en måned eller to før OL, og Burre var på pallen for første gang rett før Nagano. Det som skjer nå, er at han er i medgang. Han er fryktløs, og synes det er gøy å være med, sier Jagge.

Uten ord
Tidligere landslagssjef for alpinistene og nå NRKs alpintekspert, Marius Arnesen, må lete lenge i vokabularet for å beskrive Kristoffersens prestasjon.

- Det er ikke så mange ord å si, fordi han har en fysikk og noen skiferdigheter som er helt ekstreme, og et hode som er helt rått, sier han til Nettavisen.

- Han har alle elementer han trenger for å være en av verdens beste alpinister. Som 19-åring sier det egentlig mer enn nok, legger han til.

Han mener at det ikke er tilfeldig at både Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher (fra niende- til andreplass) kjørte seg opp i finaleomgangen.

- Det manglet en del hos både Henrik og Hirscher, de var ganske like. De trodde kjørte bra, men utfordret ikke skikkelig. Det var nok bra at den mest krevende løypesetteren i hele verden stakk andreomgangen, sier Arnesen.

- En jævla idiot
Han sikter til kroatiske Ante Kostelic, som får voldsom kritikk fra andre alpinister for den krevende løypa han satte opp.

TIDLIGERE LANDSLAGSTRENER: Marius Arnesen skjuler ikke sin begeistring for Henrik Kristoffersen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Han er en jævla idiot. Jeg synes han allitid har stukket vanskelige løyper. Det er kjedelig at det skal avgjøres på en sånn måte. Det blir for ekstremt. Det her er bare latterlig. Spør du alle andre i startfeltet, vil du få samme svar, sier svenske Andre Myhrer - som lå på andreplass etter én omgang, men som kjørte ut i finaleomgangen - ifølgeAftonbladet.

Men den krevende løypa passet altså perfekt for løpere som Henrik Kristoffersen og Marcel Hirscher.

- Ekstremferdighetene deres kommer enda mer til syne. Da havner de to på pallen sammen med Mario Matt, sier Marius Arnesen.

- Popper opp overalt
At Henrik Kristoffersen kommer til å inspirere flere norske gutter til å kjøre raskere ned alpintløypene, er han ikke i tvil om.

- Aksel kjemper fortsatt om verdenscupseieren sammenlagt. Jansrud har vært med lenge, lenge, og nå fikk han endelig en gullmedalje. Nå viser Henrik også at det er mulig å være nordmann og bli best, selv i hans alder. Det har masse å si for alt alpintarbeid, sier Arnesen.

Finn Christian Jagge er enig.

- Når det kommer én, slapper de andre mer av. Da er det han som har presset og oppmerksomheten på seg, sier han.

- Jeg skal ikke røpe for mye, men det var flere som gjorde det bra i dag...

- Der ser du. De popper opp overalt, svarer «Finken», som altså ikke fikk med seg finaleomgangen som endte med bronsemedalje til Kristoffersen, samt niende- og tolvteplass til henholdsvis Sebastian-Foss Solevaag og Leif Kristian Haugen.

- Du får gå og se på opptaket.

- Ja, det blir jo ikke like spennende nå, da. Men jeg får gjøre det.

RASENDE: Svenske Andre Myhrer var rasende på løypesetter Ante Kostelic etter slalåmrennet. Foto: Pontus Lundahl (TT)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag