RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk russisk OL-gull

OL-GULL: Viktor Ahn vant OL-gull for Russland.
OL-GULL: Viktor Ahn vant OL-gull for Russland. Foto: Morry Gash (Ap)
Sist oppdatert:
- Men OL-vinneren er egentlig fra Sør-Korea.

Sotsji (NTB): Viktor Ahn sikret Russlands aller første OL-gull i skøyter kortbane lørdag. For Ahn var det imidlertid det fjerde gullet.

Ahn ble tredobbel OL-mester i Torino for åtte år siden, da han het Ahn Hyun-soo og konkurrerte for fødelandet Sør-Korea. Etter at han for tre år siden fikk russisk pass har han satt fart i kortbanelaget, og lørdag fikk han Vladimir Grigorev med seg på pallen som sølvvinner på 1000 meter.

Dermed kunne 12.000 tilskuere feire Russlands første individuelle gullvinner i Sotsji-OL, og den første seieren utenom kunstløp.

- Selvsagt er jeg glad. Jeg er enda gladere fordi Russland vant både gull og sølv, sa Ahn, som søkte til Russland da han kom på kant med lagledelsen i Sør-Korea og ble utelatt fra OL-laget i 2010.

Han er den første som vinner gull i vinter-OL for to land som ikke deler en felles historie.

Nederland igjen
28-årige Ahn vant finalen på tiden 1.25,325, noen hundredeler foran lagkameraten. Nederlenderen Sjinkie Knegt, som fikk finaleplass fordi han ble hindret i semifinalen, gikk inn til bronse.

Da Knegt gikk i mål, førte han Nederland opp til delt 4.-plass på medaljestatistikken med fire gull, tre sølv og seks bronse, akkurat det samme som Norge og USA.

Canadiske Charles Hamelin, som vant 1500 meter, falt i semifinalen.

- Jeg var i ferd med å gå forbi da isen bare ble borte under skøytebladet. Dette er min distanse, og dette er min største skuffelse, sa Hamelin.

Overrasket
På kvinnenes 1500 meter forsvarte kinesiske Zhou Yang tittelen hun vant i Vancouver. 22-åringen har ikke innfridd i verdenscupen denne sesongen, men lørdag vant hun OL-finalen på 2.19,140.

- Jeg var nervøs før konkurransen, men etterpå er jeg bare glad, sa Zhou, som i finalen unngikk et fall som tok ut tre konkurrenter.

- Jeg har vært gjennom mye de fire siste årene. Jeg trodde ikke at jeg skulle komme tilbake til OL, men jeg har jobbet hardt på trening og i konkurranse.

Shim Suk-hee fra Sør-Korea tok sølv og Arianna Fontana fra Italia bronse. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere