*Nettavisen* Sport.

Hockeyens «Martin Ødegaard» dro alene til USA som 14-åring - slik går det nå

- Det har vært helt sjukt gøy, sier Mathias Emilio Pettersen (14) til Nettavisen.

13.01.15 10:13
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=L5HLdTA4VcJzGOferi2F8hwCeqyCTxZU3eydXZwOCxpFcGLQ0tPIrRqtGurolSDgaEX2ombHge6V3X0lQ96d4IEGGYfHY2KAlOpevT4ajAtw7VsUSRrHjkHSfA8w8rNCtrKD7KRuhM0&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

LØRENSKOG (Nettavisen): Mathias Emilio Pettersen er bare 14 år gammel, og har i flere år blitt omtalt som det kanskje aller største ishockeytalentet som noen gang har kommet fra Norge.

14-åringen herjet med motstandere som var to år eldre enn seg her hjemme, noe som fikk utenlandske speidere og skoler til å få opp øynene for vidunderbarnet.

Det var ikke et enkelt valg for foreldrene å sende 14-åringen til USA alene, men Mathias Emilio var svært motivert for det og sammen bestemte familien seg til slutt for å sende ham til South Kent, en liten kjøretur fra New York.

NHL-draft 2018
Det snakkes allerede om at han vil bli draftet som en av de ti første i NHL-draften i 2018. Det er nemlig året hvor NHL-klubbene tidligst kan drafte nordmannen.

Forventningene er store. Sånn blir det gjerne når diskusjonen handler om hvorvidt Mathias Emilio Pettersen er et større talent enn Espen Shampo Knutsen, som spilte All star-kamp i NHL, var i sin tid. Og om han er et større talent enn Mats Zuccarello Aasen, som herjer i New York Rangers, og Patrick Thoresen, som er en av KHLs beste spillere.

Mange utøvere har latt et slikt press gått til hodet på dem, men Mathias Emilio virker å holde føttene godt plantet på jorden.

- Jeg vet ikke om jeg ser det som et press, egentlig. Det gir meg mer «boost» at det er noen som sier det om meg. Det gjør meg egentlig glad og hjelper meg litt, forteller en ydmyk unggutt.

Også Mats Zuccarello Aasen følger utviklingen til Pettersen, og New York Rangers-stjernen har stor tro på unggutten.

- Jeg har ikke sett ham på en stund nå, men han var jo et supertalent sist jeg så ham. Han er sikkert ikke noe dårligere nå. Han er vel vår neste hockeystjerne, om alt går etter planen. Jeg gleder meg til det, forteller Zucca til Nettavisen.

NHL-stjernen er også en South Kent-spilleren ser opp til.

- Han er et av idolene mine. Han er et bra eksempel på hva norsk hockey kan by på, og han har gjort og gjør det bra, sier han.

Se videoreportasje i toppen av artikkelen!

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD: Mathias Emilio Pettersen er allerede en habil hockeyspiller, til tross for sin unge alder. Men unggutten drømmer om å bli enda bedre enn Mats Zuccarello Aasen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)


Ny hverdag

Hockeytalentet valgte altså i fjor sommer å flytte hjemmefra og vekk fra familie og venner i Norge, og ta med seg utstyret til Nord-Amerika, nærmere bestemt South Kent. Det er en beslutning han er meget glad for at han tok.

- Overgangen har egentlig vært veldig bra. Jeg har fått mange matcher og er fornøyd med gutta på laget. Laget har gjort det veldig bra, skolen er bra, og jeg er fornøyd med karakterene, så det har vært veldig bra.

Det å være 14 år og skulle flytte langt hjemmefra er ingen enkel overgang, og Pettersen innrømmer at det var litt tøft å tilpasse seg nivået på ishockeyen i begynnelsen.

- Der borte må man gjøre en helt annerledes jobb enn her hjemme. Her hjemme kunne jeg gå med pucken over hele banen. Der borte må man dumpe pucken mer og komme seg på mål, gjøre ting enklere i motstandernes sone. Det er ikke så mye finspill, forklarer han.

Far følger med
Flemming Pettersen, tidligere hockeyspiller og far til Mathias Emilio, forteller at han er glad for å se at sønnen har funnet seg til rette med sin nye hverdag.

- Jeg opplever det som at han trives bra. Jeg har vært der to ganger, og stort sett sett på matcher. Det jeg har sett av matcher har vært veldig bra, sier han.

- Vi hadde mye kontakt på Skype i starten, men det har blitt mindre. Det er nok et godt tegn. Når jeg spør om vi skal snakke på Skype nå, så svarer han «det kan vi gjøre en dag», ler Pettersen senior.

Selv om han reiser over for å besøke sønnen, forteller han at det ikke er mye tid til å treffe hverandre.

- Når de spiller kamper, får ikke foreldrene lov til å snakke med dem rett etter kampene, noe som er mer vanlig her hjemme. Når de har spist etter kampene, får foreldrene litt tid sammen med dem. Før matcher er det ikke noe i det hele tatt, forteller han.

Plukker poeng
Stortalentet spiller for South Kent, og lagkameratene og motstanderne hans er stort sett to år eldre.

Denne sesongen har nordmannen spilt 12 kamper i serien, og han står med like mange poeng. Totalt for South Kent denne sesongen, inkludert turneringer, 41 kamper og plukket 44 poeng. Det er imponerende for en 14-åring i møte med 15- og 16-åringer.

På de siste fem kampene før han reiste hjem på juleferie, gjorde han ni målpoeng. Det har for alvor løsnet for vidunderbarnet, etter en litt treig start.

- Det var litt tøffere i starten og å komme inn i laget. Det at jeg hadde få poeng, har jeg egentlig ikke tenkt så mye på. Vi har et mål om å vinne Nationals, det beste du kan vinne der borte. Etter det bryr du deg ikke om så mye annet. Poeng er ikke så viktig, forteller Pettersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENTE MED JUNIORER: Mathias Emilio (14) trente med U20-laget til Lørenskog mens han var i Norge i jula. I bakgrunnen ser vi U20-lagets trener og 14-åringens far, Flemming Pettersen. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

South Kent har gjort det meget bra denne sesongen, og de er ranket som nummer ti av over 300 lag, forteller 14-åringen.

Pettersen har også fått en sentral rolle i lagets overtallsspill, noe som forteller oss at han anses som en viktig offensiv bidragsyter.

- Jeg spiller i førsterekka i overtall, og det er jeg fornøyd med, forklarer unggutten, som styrer overtallsspillet.

Selv om det omstillingen til en ny kultur var litt vanskelig i starten, stortrives han nå med tilværelsen.

- Det har vært helt sjukt gøy, oppsummerer unggutten, som forteller at han ikke er den mest høylytte i garderoben.

- Jeg kan ikke si for mye når de andre er to år eldre. Det er da man må være litt ydmyk, men jeg får lov til å si litt, smiler 14-åringen.

Mye høyere nivå
Nivået på ishockeyen er også like høyt som han hadde sett for seg, og han forteller at det til tider er mye mer fysisk spill der borte enn det han var vant til hjemme i Norge.

- Det er en helt annerledes hockey der. Det er mye kjappere og mer fysisk. Det er mindre baner der også, og det som har vært veldig gøy, er at jeg føler at jeg passer med sånn type spill. Det er gøy å få lære å spille sånn, forteller han.

- Hva fokuserer dere på som er annerledes der borte?

- Det er høyere tempo, raskere spillevendinger, og vi trener mye overtallsspill. Alt går mye raskere på trening. Vi prøver å få alt til å gå veldig fort, sånn at det blir litt enklere i matcher. Det er det dem (trenerne) egentlig tenker på.

Klikk på bildet for å forstørre.

SER FRAMOVER: 14-åringen fra Oslo har ambisjoner. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Han er hundre prosent sikker på at han tok det rette valget da han bestemte seg for å satse på hockey i USA.

- Jeg er veldig sikker på det. Som sagt, så har jeg gjort det veldig bra, og det er ingenting jeg angrer på ved å dra dit. Det har vært veldig gøy, forteller han.

Stor utvikling
Han føler selv at han har tatt store steg som spiller på de drøyt fire månedene han har bodd i statene.

- Jeg har blitt smartere på det å skyte. Jeg har jobbet med det på treninger, at jeg må skyte mer. Nå har jeg fått til det, og da blir det flere mål av det. Nå tenker jeg mer på det å skyte enn å sende pasning. Her hjemme ble det mer pasninger, forteller han.

- Jeg har vel egentlig blitt en smartere spiller. Litt mer eksplosiv. Jeg har skjønt at jeg må spille tøffere. Jeg vil si jeg har utviklet meg slik jeg håpet på før jeg flyttet over.

Han følte seg sikker på at overgangen til spill for South Kent ville bli bra, men han er overrasket over hvordan det har blitt.

- Det har vært mye bedre enn det jeg trodde det skulle være. Selvfølgelig, jeg trodde det skulle være bra, men det har vært veldig bra, forteller han.

Han har fått smaken på sin nye tilværelse, og vil anbefale andre som får lignende tilbud om å gjøre det samme.

- Ja, helt klart. Det er en tøff vei å gå, men det er nesten sånn man må gjøre hvis man vil bli god. Man må klare seg selv, men det er veldig viktig å virkelig ville det her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flemming Pettersen, tidligere toppseriespiller i ishockey og pappa til Mathias Emilio Pettersen. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)


At motstanderne er to år eldre, og en god del sterkere, er heller ikke noe som han lar seg skremme av.

- Det er jo litt tøffere der. De står oppi deg i hver kamp. Det er ikke én kamp hvor du ikke får en tøff takling, liksom. Når det er større kamper, så er det enda hardere. Det er tøft, men det er en veien man må gå.

Proff hverdag
Skal vi tro unggutten selv, så føles som at han tilnærmet lever et proffliv, selv om det er lange dager med skole og lekser. Laget har flere heltidsansatte som kun sørger for å legge forholdene til rette for spillerne.

Pappa Flemming Pettersen forteller at han la merke til at sønnen hadde blitt mer profesjonell, da han hentet ham på flyplassen like før jul.

- Han kom i dressbukse, med fine sko og sånn. Så det var tydelig at han har var blitt mer proff, ler Pettersen senior.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag