RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hopper med de samme dressene som de ble disket for

INGEN ENDRINGER: De norske hopperne har blitt disket flere ganger etter at hoppdressene deres ikke ble godkjent. Likevel hopper de fortsatt med de samme dressene.
INGEN ENDRINGER: De norske hopperne har blitt disket flere ganger etter at hoppdressene deres ikke ble godkjent. Likevel hopper de fortsatt med de samme dressene. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
- Sier hvor sensitivt dette er, forklarer sportssjefen.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Nettavisen): Til tross for at flere av de norske hopperne har opplevd å bli diskvalifisert på grunn av for stor dress opptil flere ganger denne sesongen, har de ikke gjort noen endringer på de aktuelle hoppdressene.

Denne sesongen har Det internasjonale skiforbundet (FIS) innført en ny dresskontroll før hopperne får sette utfor bakken. Denne kontrollen har flere av de norske guttene hatt problemer med å bestå.

Hopperne bruker forskjellige dresser utifra værforhold og hvilken bakke de hopper i, men flere av landslagshopperne Nettavisen snakker med i Garmisch-Partenkirchen bekrefter at de fortsatt bruker de samme dressene om forholdene ligger til rette for det.

- Det sier litt om hvor sensitivt dette er og at det er menneskelig at dette kan glippe, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Nettavisen.

- Hoppet med samme dress i hele år

Norges største håp i kampen om sammenlagtseieren i Hoppuka Anders Fannemel, humrer litt når han forteller Nettavisen at han ikke har gjort noen endringer på dressen han ble diskvalifisert med. Nordmannen har blitt disket to ganger denne sesongen, men forklarer at mye handler om hvordan man står når man blir kontrollert. Han mener nemlig at størrelsen på dressene i utgangspunktet er riktige.

- Vi vet at vi er innenfor fordi vi måler kroppsstørrelsen og dresstørrelsen på forhånd, men så handler det også om å være forberedt på kontrollen. Hvis man står feil på kontrollen så blir man disket og kanskje mener noen at det er en for dårlig margin der, men sånn er det, sier Fannemel som føler at han har ting under kontroll før nyttårshopprennet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN ENDRINGER: Hverken Andreas Stjernen eller Anders Fannemel har valgt å endre på dressene de har blitt disket med.


Også Andreas Stjernen har valgt å ikke gjøre noen endringer på dressen sin til tross for at han ble diskvalifisert på Lillehammer.

- Jeg har blitt disket med samme dress jeg har hoppet med i hvert renn i år. Jeg har ikke gjort noe med dressen, men jeg har gjort noe med hvordan jeg posisjonerer meg under testen og hvordan jeg fester dressen på kroppen, sier Stjernen til Nettavisen.

Sjokkert Hilde

Tom Hilde er den siste nordmannen som ble diskvalifisert i et internasjonalt hopprenn etter at han ikke fikk godkjent dressen før COC-rennet i sveitsiske Engelberg forrige helg.

Dagen etter vant han i samme bakke med samme dress uten å gjort noen endringer på dressen. Asker-hopperen ble ikke tatt ut til Hoppuka, men snakker med Nettavisen på telefon.

- Jeg gjorde ingen endringer og det var den samme dressen jeg hoppet med i verdenscupen i Engelberg helgen før. Jeg var sikker på at når man kommer gjennom med dressen i verdenscup, så ville man komme gjennom i COC. Jeg ble litt sjokkert, sier Hilde til Nettavisen.

Asker-hopperen forteller at han synes den nye dresskontrollen på toppen av hoppet har fungert greit, men han mener konsekvensene blir for store.

- Jeg synes straffen med å bli disket er litt for hard, i hvert fall når det er så marginalt. Min dress var 0,7 centimeter for lav. Når jeg øver på hotellet, så pleier jeg å ligge én centimeter over. Det er ikke store feilen man skal gjøre før man blir disket, forteller Hilde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tom Hilde fikk godkjent denne hoppdressen i verdenscupen i Engelberg, men ble disket med samme dress uken etter i COC-cup.

Vil ha full evaluering

Landslagstrener Alexander Stöckl er usikker på om han vil at FIS skal fortsette med det nye systemet som ble innført denne sesongen. Nå håper østerrikeren at forbundet setter seg ned og tar en grundig vurdering.

- Jeg tror FIS må evaluere dette når vi er ferdig med sesongen. FIS har bestemt seg for å kjøre denne kontrollen på troppen som jeg tror alle trenerne er fornøyd med. Men samtidig så er det noen tilfeller hvor det skjer ting som er uforventet. Jeg tror man skal fortsette med dette ut sesongen, og så evaluere det etterpå, sier Stöckl til Nettavisen. 

Andreas Vilberg har ansvar for å sy dressene for de norske landslagshopperne. Han forteller at han ikke har tatt noen stilling til om han synes FIS bør fortsette med den nye kontrollen.

- Jeg tenker at dette systemet er der nå og det forholder vi oss til. Det er ikke min oppgave å avgjøre om man skal fortsette med det, sier Vilberg til Nettavisen.

At enkelte landslagshoppere fortsatt bruker dressene de har blitt disket med, mener han viser hvor viktig posisjoneringen under målingen er.

- Man står på et slags hjul når man blir målt og hvis man er litt uheldig og sklir litt av, så kan det være det som skiller at du får starte eller ikke, forklarer Vilberg som forteller at nordmennene har øvd mye på kontrollene i tiden før Hoppuka.

Det kan se ut til å ha gitt resultater, for under det første hoppukerennet i Oberstdorf tidligere i uken fikk alle nordmennene godkjent dressene.

Kjemper om sammenlagtseieren

Fredag er det klart for nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Anders Fannemel henger godt med i sammendraget på fjerdeplass  - drøye 11 poeng bak lederen Severin Freund. Til tross for at tyskeren tok en klar seier i Oberstdorf tror Fannemel at han forstatt har en sjanse på sammenlagtseieren.

- Det er muligheter, men jeg tror det blir vanskelig hvis jeg skal ta igjen alt på et hopp. Jeg får se om jeg klarer å ta to poeng her og to poeng der. Kanskje han blir stresset hvis han ser at folk begynner å ta innpå ham, forklarer Fannemel til Nettavisen.

Torsdag ble han nummer 7 i kvalifiseringen. Les mer om den her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere