Hopperne nærmer seg milepæl

FROMHOPPER: Daniel Andre Tande fra Kongsberg.

FROMHOPPER: Daniel Andre Tande fra Kongsberg. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Det har tatt 36 år.

Kongsberghopperen Daniel Tande tok Norges 99. verdenscupseier i hopp i Klingenthal. I Lysgårdsbakken kan de norske hopperne runde 100 triumfer.

Det er to verdenscuprenn i den store Lysgårdsbakken til helgen, og Daniel Tande & co. har muligheten til å bryte barrieren. Mens antall verdenscupseirer i langrenn og alpint for lengst har rundet 100, har det gått tråere med de norske hopperne.

Det har tatt snart 36 år for den å komme i posisjon til å passere 100 verdenscupseirer.

Verdenscupen i hopp startet i 1980-sesongen, og østerrikeren Toni Innauer ble førstemann med å vinne et verdenscuprenn da han gikk til topps italienske Cortina 27. desember i 1979.

Tom Christiansen?

Det skulle gå tolv renn før den første norske seieren kom. Norge var inne i en tøff periode i bakken, og de ble ofte statister mot østerrikere, østtyskere, polakker og finner.

At det var Årvoll-hopperen Tom Christiansen som skulle bli første nordmann som gikk til topps i nyvinningen var også noe overraskende. Den 10. februar i 1980 vant han et av rennene i franske St. Nizier. Rennet gikk uten mange av de beste hopperne. De var midt inne i sine OL-forberedelser.

Best av de norske, etter at man har unnagjort 36 sesonger, er Roar Ljøkelsøy. Trønderen vant elleve verdenscuprenn i karrieren, mens Anders Jacobsen som la opp foran årets sesong, stoppet på ti.

Av de aktive norske hopperne er det Tom Hilde som er best med sine tre seirer. Anders Fannemel står med de to rennene han vant forrige sesong, men Tande står med seieren fra åpningsrennet i Klingenthal.

Lite utbytte i Finland

Hopperne fikk lite utbytte av forrige ukes tur til finske Ruka, hvor begge rennene blåste bort. Der ble det stort sett bare med ett treningshopp hver for utøverne. I sitt eneste hopp viste imidlertid verdenscupleder Daniel Tande at han fortsatt har mye god hopping i kroppen.

- Jeg var ikke klar over at vi kan passere 100 seirer, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NTB.

- Det er ikke noe vi er særlig opptatt av, fortsetter østerrikeren. Hans landsmenn har tatt 238 verdenscupseire i hoppbakken siden 1980.

I fjor ble rennene i Lysgårdsbakken vunnet av Gregor Schlierenzauer. Han er hopperen som har vunnet flest ganger i verdenscupsammenheng med sine 53 seirer. Det andre rennet ble vunnet av Roman Koudelka. Anders Fannemel tok annenplassen i det første rennet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.