Hoppgutta med nytt «våpen»: - Jeg var en smule skeptisk

NY SKO: Alexander Stöckl har vært med å utvikle karbonskoen.

NY SKO: Alexander Stöckl har vært med å utvikle karbonskoen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Tester ny sko som skal gi lengre hopp.

Alexander Stöckl har stor tro på karbonskoen han har utviklet, selv om hopperne faktisk hopper kortere.

I hele sommer har hopperne testet karbonskoen, som ifølge Stöckl skal gi flere meter i bakken når den er ferdig utviklet.

- Det blir mer testing fram mot vinteren, men det er vanskelig å si om vi rekker vintersesongen. Jeg er usikker. Akkurat nå hopper de ikke lengre, men kortere enn med lær, sier Stöckl til NTB.

Landslagstreneren har sendt Tom Hilde, Fredrik Bjerkeengen, Rune Velta, Anders Fannemel og formsterke Kenneth Gangnes utfor med karbon og ikke lær.

- Skoen er litt stødigere og mer stabil. Det er ingen ulempe for meg. Vi hopper ikke lengre foreløpig, men den er virkelig under utvikling. Den må justeres for individuell bruk, sier Gangnes.

Skal tåle snø og kulde

Duoen frykter ikke at snø og kulde skal påvirke effekten av den nye skoen.

- Skoen er ikke testet på snø, men det skal ikke være noe problem. Kulde og vinter skal ikke påvirke den, mener Stöckl.

- Det er vanskelig å si om vi rekker vintersesongen, men jeg vil ikke avslå det helt. Jeg var ikke redd da jeg satte utfor første gang, men må innrømme at jeg var en smule skeptisk, sier Gangnes til NTB.

26-åringen er tilbake på A-landslaget etter korsbåndmarerittet. Nå håper han Hopp-Norge kan være i forkant i en idrett der vi blant annet kjempet mot V-stilen.

- Det hadde vært moro å være først med noe i hoppbakken. Det er vel første norske nyvinning siden kongsbergknekken. Det er en fordel om utlendingene begynner å skule på oss og stresser med hva vi gjør, sier totningen.

Ikke familiære

Stöckl lover full satsing på den unike karbonskoen i en sport der utlendingene også jobber for fullt med utstyrsforbedringer.

- Noen funksjoner er bra, men andre ting er forstyrrende. Skoen føles helt annerledes, særlig siden den er stivere. Hopperne får mer tilbakemelding i svevet, men vi trenger flere hopp før de er familiære med den, sier østerrikeren.

- Spørsmålet er om vi får nok hopp før vintersesongen. Det ville være moro å være først ute med den nye skoen, men jeg vil ikke stresse utøverne for å få det til. Det handler ikke om å være først, men best, sier landslagstreneren.

Flest hopp med karbonsko har Fredrik Bjerkeengen med mellom 40 og 50 svev.

- Av A-lagsgutta er Gangnes det som har klart det best, sier Stöckl. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.