Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hoppkometen ble overveldet: - Det var tøft, det var grisetøft

- SKIHOPPING 24 I DØGNET: Phillip Sjøen føler det ble for mye fokus på skihopping i vinter. Nå skal han bli bedre på å koble av utenfor treningsperiodene.
- SKIHOPPING 24 I DØGNET: Phillip Sjøen føler det ble for mye fokus på skihopping i vinter. Nå skal han bli bedre på å koble av utenfor treningsperiodene. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Phillip Sjøen tror det ble for mye fokus på skihoppingen i vinter.

SOGNSVANN (Nettavisen): Den norske hoppkometen Phillip Sjøen (19) ser tilbake på vinteren med blandede følelser.

Etter å ha vært helt i verdenstoppen under sommerhoppingen på plast, klarte han ikke å leve opp til egne forventinger når vinterens alvor startet for fullt.

STORE FORVENTINGER: Det var store forventninger til Phillip Sjøen i hans debutsesong i verdenscupen.

Han tror mangel på overskudd var mye av årsaken til at han ikke klarte å følge opp prestasjonene i Sommer Grand Prix.

- Jeg har hatt en sesong nå hvor jeg bare har tenkt på skihopping. Det er tøft, det er grisetøft. Spesielt når det ikke går akkurat sånn som man ønsker, sier en ærlig Phillip Sjøen til Nettavisen.

- I fjor sommer hadde jeg et mer avslappet forhold til hoppingen. Jeg gjennomførte de hoppene jeg skulle og så dro jeg hjem og gjorde helt andre ting på fritiden. Det fungerte bra, men så kom vinteren. Da ble det skihopping 24 timer i døgnet, det tok meg litt på sengen, forklarer Sjøen.

LES OGSÅ:Stöckl: - Han er norsk hoppsports fremtid

Store forventinger
En 7. plass i Sapporo er den beste plasseringen 19-åringen kan vise til fra sin debutsesong i verdenscupen, hvor han til slutt ble nummer 31 sammenlagt.

En absolutt godkjent debutsesong, vil mange mene, men forventningene var store til unggutten som aldri la skjul på at han også selv hadde store forventninger til egne prestasjoner.

I ettertid erkjenner han at han selv var med på bygge opp forventningene, men sier at han ikke angrer på noen ting.

- Nei, det gjør jeg ikke. Så lenge jeg er ærlig, er det ingen som kan ta meg på noe. Det er det jeg føler at jeg er i alle intervjuer. Så blir det litt opp til den som skriver hvordan det kommer ut til folket. Jeg prøver bare å være meg selv. Jeg sier det rett fra hjerterota, forklarer Sjøen.

Flere mener det stygge fallet under åpningsrennet i Klingenthal gjorde at plasseringene ikke ble enda bedre i vintersesongen, men Sjøen ønsker imidlertid ikke å skylde på det.

- Jeg så på sommersesongen at jeg kunne være i verdenstoppen når jeg var i form. Potensialet var der, men jeg fikk det ikke helt ut. Mange mener det kan ha vært på grunn av fallet i Klingenthal, men jeg vil ikke legge skylden på det. Det er sikkert mange faktorer som spilte inn, forteller 19-åringen.

LES OGSÅ:- Se hoppkometens dramatiske fall

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRUSTRERENDE: Phillip Sjøen var til tider frustrert under vinterens sesong, men i ettertid ser han seg godt fornøyd over vinterens prestasjoner. Her i lufta under i Innsbruck i forbindelse med hoppuka.

Skal tenke mer langsiktig
Selv om han til tider var frustrert under sesongen, konkluderer han nå med at han skal være godt fornøyd med sitt møte med verdenscupsirkuset.

Det har han også gitt utrykk for under evalueringen av sesongen med blant andre landslagstrener Alexander Stöckl, som i vår ga 19-åringen plass på landslaget.

- Jeg sa at dette var min beste sesong noensinne. Selv om jeg er veldig skuffet, har jeg ikke grunn til å klage. Det var egentlig det inntrykket de satt igjen med også. En sånn sesong må erfares. Man må gjennom det og bygge videre på det.

- Det er ikke bare å stabilisere seg i verdenstoppen over natten. Det skal mye til. Man må kjenne på det, reise rundt og oppleve sirkuset. Så de var godt fornøyd med sesongen min sett under ett. Det er en prosess å gå fra det nest høyeste til det høyeste nivået. De synes jeg klarte overgangen bra. Det er vel derfor jeg ble tatt med på landslaget, fordi de tror det blir bra på sikt, forklarer Sjøen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POSITIV: Phillip Sjøen ser positivt på fremtiden i hoppbakken.

Nå har han i samråd med landslagstrener Stöckl kommet fram til å tenke mer langsiktig. Unggutten ønsker å få tilbake overskuddet han hadde på sommeren i fjor, og skal fremover bli flinkere til å koble av utenom trening.

- Jeg har lært at det å finne overskuddet fungerer bedre. Jeg har hatt en del samtaler med fagpersonell på Olympiatoppen som sier at jeg ikke er den eneste som ser sånn på det. Det er mange andre som trenger å ha noe ved siden av og klarer å balansere det med toppidrett, sier hoppkometen som blant annet vurderer å begynne med nettstudier til høsten.

- Vi får se etter sommeren. Jeg føler at jeg har bra kontroll på det fysiske og det tekniske aspektet jeg skal jobbe med videre. Det jeg prøver å jobbe med nå er egentlig å ikke svartmale alt. Jeg må prøve å ha en balanse i livet for å prestere og ha det bra med meg selv.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!