*Nettavisen* Sport.

«Hva er det vi driver med?»

INHALERER: En amerikansk dokumentar om Sotsji-OL viser hvordan xenon inhaleres.

INHALERER: En amerikansk dokumentar om Sotsji-OL viser hvordan xenon inhaleres.

Det spørsmålet hadde Mads Kaggestad stilt seg dersom han var sportsminister i Russland.

25.02.14 13:41

Selskapet Atom-Med-Senter har etter alt å dømme spilt en betydelig rolle i russiske idrettsutøveres bruk av edelgassen xenon.

Ifølge VG skryter selskapet på sin egen hjemmeside av at de startet arbeidet med xenon allerede i 2002.

Det russiske forsvarsdepartementets forskningssenter sendte i 2010 ut retningslinjer for hvordan xenon skal brukes av idrettsfolk.

De anbefaler bruk både i forkant og etter konkurranse. Effekten av gassen varer i mellom 48 og 72 timer. For en siste oppkvikker anbefales en kjapp dose en time før konkurransestart.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Mads Kaggestad mener det bør stilles etiske spørsmål rundt xenon-bruk. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Mellomting av EPO og høydehus
Gassen står ikke på forbudslista, men Mads Kaggestad mener det bør stilles kritiske, etiske spørsmål rundt bruken.

- Metoden og bruken av dette i idrett er nytt både for meg og dopingeksperter som for eksempel Anders Solheim. Det sier noe om at det er en vei å gå i antidopingarbeidet. De er nødt til å vurdere om dette er lovlig eller ikke, sier Kaggestad til Nettavisen.

- Settes det på forbudslista, er man også nødt til å finne en måte å følge det opp på, sier Kaggestad og legger til at blodpass muligens er eneste måte å begrense den type manipulasjon.

Den tidligere proffsyklisten er ikke i tvil om at debatten om xenon-bruk må tas og sammenligner det med to mer kjente prestasjonsfremmende metoder.

- Sånn jeg vurderer det, er det nesten som en mellomting mellom EPO og høydehusbruk. Jeg mener dette definitivt er en kunstig måte å manipulere prestasjonene.

(I denne amerikanske dokumentaren omtales xenon-bruk fra ca. 17.10.)

- Har russerne sitt på det rene ettersom dette ikke står på noen forbudsliste?

- Jeg synes ikke dette er bra. Man bør absolutt stille etiske spørsmål når man som sportsminister velsigner bruken av det, uten å være åpne om det. Jeg vet ikke om det er blitt holdt hemmelig eller om det bare har gått journalister hus forbi. Hadde jeg vært sportsminister, hadde jeg spurt meg selv "Hva er det vi driver med?".

- Hemmeligheter preger idrett
Kaggestad mener hemmeligheter innad i lagene og nasjonene preger all idrett.

- Idretten er preget av hemmelighetskremmerier, og man strekker seg langt for å ha et fortrinn på konkurrentene. Det gjør jo også Norge når det gjelder utstyr og slike ting. Så kan man spørre seg om dette er det samme. Det er i alle fall en kunstig måte å forbedre resultatene på.

37-åringen er helt klar på at antidopingjegerne har en lang vei å gå før de når igjen jukemakerne.

- Antidopingarbeidet henger langt etter. Nå kommer det jo fram at dette har blitt brukt siden 2004. Før OL ble det også lagt fram noe som ble presentert som et nytt stoff. Det hadde også blitt brukt i ti år, sier Kaggestad, som trekker fram sykkelsporten som best i klassen når det gjelder dopingarbeid.

Klikk på bildet for å forstørre.

GRØNT LYS: Russlands sportsminister, Vitalij Mutko, skal ha gitt sin velsignelse for bruk av xenon-gass. Foto: Alexander Nemenov (Afp)

- Velsignet av Putin
I 2003 skal Atom-Med-Senter ha inngått et samarbeid med det Russiske Friidrettsforbundet. To år senere gjorde skiskytterforbundet det samme.

En av de ansatte i selskapet er Filipp Sjvetskij, som er landslagslege i flere russiske idretter.

Fra 2008 skal han ha jobbet målbevisst med utviklingen av dette i samarbeid med både den russiske OL-komiteen og klubber i KHL.

Russlands sportsminister Vitalij Mutko skal ha blitt orientert om utviklingen av gassen og uttalt at han var godt fornøyd med arbeidet som ble gjort.

Ifølge The Economist skal også Vladimir Putin ha velsignet bruken av gassen xenon.

Selv om russerne mener edelgassen ikke kan regnes som doping, er WADA-president Craig Reedie klar i sin tale.

- Kommisjonen som overvåker forbudslista vil ta fatt i dette. Allerede på neste møte vil saken stå på dagsorden, sier Reedie.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.