RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør du nå, Trude Dybendahl?


SKIPROFIL: Trude Dybendahl, her sammen med Bjørn Dæhlie i 1997.
SKIPROFIL: Trude Dybendahl, her sammen med Bjørn Dæhlie i 1997. (NTB scanpix)
Hun var skistjernen med Norges mest omdiskuterte lue.

Du leser nå Nettavisens artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag mimrer vi sammen med dem som tidligere har preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold framover.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.

Nå: Trude Dybendahl

I løpet av drøye ti år var Trude Dybendahl en av Norges største profiler i langrenn og oslojenta fikk med seg hele ni mesterskapsmedaljer.

Fakta: Hva gjør du nå?

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Under OL i Calgary i 1988 ble det for første gang edelt metall på Kjelsås-løperen, da hun var med å ta sølv på stafetten, mens hun under VM i Val di Fiemme i 1991 gikk inn til både individuelt gull på fem kilometeren og sølv på 15 kilometer. Under stafetten det året ble det bronse på Norge.

I disse dager er det 25 år siden 50-åringen ble verdensmester.

To år senere fikk hun med seg to bronsemedaljer under VM i svenske Falun og hun avsluttet med stafettsølv under VM i Trondheim i 1997. Hun deltok også under OL i 1998 og ble nummer seks på 15 kilometer.

Mellom 1988 og 1997 vant Dybendahl også åtte verdenscuprenn og i 1990 ble hun nummer tre i verdenscupen totalt. I tillegg har hun sanket sammen utrolige 19 NM-gull i løpet av de årene hun var aktiv i skisporet.

En sterk stemme

Dybendahl har også vært en engasjert stemme når det kommer til doping innen idretten og i 1996 skrev hun en artikkel om doping i idretten generelt og i langrenn spesielt. Oppmerksomheten dette fikk i media var en viktig grunn til at det internasjonale skiforbundet etter hvert fikk innført en øvre grense for verdier på skiløperens blodprosent.

VM-GULL: Trude Dybendahl med medaljen.

Både under og etter skikarrieren har Dybendahl vært aktiv med en rekke verv og engasjement og har blant annet vært de aktives representant for kvinnelandslaget i langrenn (1992-1994), medlem av FIS' utøverkomité (1993-1998), medlem av Den norske olympiske komités utøvergruppe (1997-1999), styremedlem i Norges Skiforbund (2000-01), gjesteskribent i flere store aviser og trener for Norges første private jentelag i langrenn.

Før vi fikk Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg var det ingen tvil om at Trude Dybendahl var en av Norges raskeste med ski på beina. Men hva gjør den tidligere stjernen nå i dag?

Vi spør derfor: Hva gjør du nå, Trude Dybendahl?

- Jeg er selvstendig næringsdrivende og driver hovedsakelig med to ting. Det ene er at jeg driver Trude Dybendahl Ski, der jeg holder skikurs for voksne og bedrifter, mest bedrifter. Det er også sommerskiskole for ungdom. Så det er en liten geskjeft jeg har, og det andre er at jeg driver med coaching og mentaltrening, utvikling av mennesker. Jeg holder foredraget «Kraftfull gjennom endringer», skriver på en bok og holder kurs.

- Sivilstand?

- Jeg er skilt og singel.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Ja, det blir jeg. Det er ikke så uvanlig, det, nei. Mange så jo Mesternes Mester, så det har vært litt rundt det, men etter hvert har det jo blitt født en del mennesker som ikke var født da jeg ble VM-mester for 25 år siden.

- Hva tror du folk husker deg best for?

- Mange sier jo at de husker meg best for det jeg sa etter målgang: - Jeg hadde så skinnsykt lyst til å bli verdensmester. Det er en kommentar som mange sier de husker. Ellers husker nok folk meg som en med klare meninger, at jeg var tydelig og engasjert, forteller 50-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

OL i 1992: Trude Dybendahl sammen med Elin Nilsen og Solveig Pedersen.

- Hva savner du mest fra den aktive tiden?

- Det å dedikere seg 100 prosent for noe du brenner for og gjennom det oppleve masse utvikling og framgang, læring. Jeg savner også miljøet av både ålreite mennesker og det drivende utviklingsmiljøet. Det er ikke tilfeldig at jeg driver med det jeg gjør nå. Det er utrolig herlig å jobbe med dette. Jeg jobber jo med det å være kraftfull gjennom endringer og er det noe vi har i disse dager, så er det endringer. Alt som skjer fra samfunnsnivå til personnivå. Alle mennesker er borti endringer og det er mye som rører på seg. Det å komme kraftfull gjennom det som skjer i disse tider er fantastisk å jobbe med.

MOTIVATOR: Trude Dybendahl.

- Er det presseoppslag som fortsatt irriterer deg eller som du angrer på?

- Det er ingenting som irriterer meg eller som jeg angrer på. Jeg er ferdig med alt. Men hvis det skulle være én ting, så er det da Kjelsås arrangerte NM i Holmenkollen og vi skulle ta vårt til da 13. NM-gull. Jeg hadde glemt å sy på et norsk flagg eller et klubbmerke på lua og vi ble disket. Det var en helt hårreisende og svak avgjørelse. Det var en prosedyrefeil og det endte opp med at et helt lag ble tatt. Personen som hadde lagt inn protest hadde ikke en gang lov til å legge inn protest. Det er kun en oppnevnt person fra skikretsen som kan gjøre det. Hvem som helst kan ikke slenge inn en protest, emn han la likevel inn en protest. Jeg ble også tatt for reklamefeil, selv om reklamen ikke satt feil. Den satt riktig, 2,5 centimeter over nederste luekant, og ikke nede i øynene. Det var helt feil å ta meg og et helt lag, det var totalt unødvendig. Det var mye rart i lufta der og det er noen som burde gå i seg selv, men jeg er ferdig med det.

- Hva er du mest stolt av den dag i dag?

-Det jeg er mest stolt av er hvordan jeg har klart å stå igjennom innmari krevende hendelser. Jeg har stått opp og kommet meg gjennom det.

- Hva gjør du om fem år?

- Om fem år jobber jeg med det jeg brenner mest for, kraftfull gjennom endringer. Jeg håper å jobbe mer med det, både for mennesker og bedrifter. Det, blandet med avkopling og fritid. Et balansert liv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere