*Nettavisen* Sport.

Hvordan Zuccas hode ble overkropp

UTE AV SPILL: Mats Zuccarello har ikke spilt noen av kampene i andre runde av sluttspillet, etter at han pådro seg en hjernerystelse i den siste kampen mot Pittsburgh Penguins i første runde. Foto: Bruce Bennett (Afp / NTB scanpix)

Helt siden Mats Zuccarello fikk pucken i hodet har New York Rangers beskrevet skaden som holder ham borte fra NHL-sluttspillet som en «upper body injury» – en skade i overkroppen.

06.05.15 08:14

Dette skurrer for alle som har kjennskap til det engelske språk, men ikke til NHL-lingo. Den avdøde trenerlegenden Pat Quinn har æren, eller skylden, for å ha innført begrepet.

For 16 år siden, da han var trener for Toronto Maple Leafs, hadde Quinn sett seg lei på at trenere fortalte i detalj om spilleres skader, bare for å se motstanderen hakke løs på nettopp den utsatte kroppsdelen i neste kamp.

- Jeg tok det rett ut av lufta, sa han før sin død i fjor til Toronto Star om dagen i 1999 da han begynte å beskrive sine spilleres skader som «upper body» (over beltestedet) eller «lower body» (under beltestedet).

Siden har alle andre NHL-lag begynt å bruke samme terminologi, og slik var det at Mats Zuccarellos hode ble til overkropp.

- Jeg ble oppdratt til aldri å gi motparten noen informasjon, sa Quinn i intervjuet med Toronto Star.

- I gamle dager, om noen spurte om en skade, ville treneren bare be journalisten om å dra til helvete.

Til hans glede omfavnet NHL-ledelsen hans terminologi.

Quinn, som trente fem NHL-klubber og førte Canadas landslag til både OL-gull (2002) og VM-gull (2004), var utdannet jurist. Han ble sjelden svar skyldig, men unntaket var da en journalist spurte om det finnes en «middle body injury».

- Jeg kom ikke på det da, men jeg burde ha sagt at dere i pressen alle har det, for dere er alle «a pain in the ass», sa han i intervjuet med Toronto Star.

Blackhawks nær semifinale

Chicago Blackhawks-spiller Patrick Kane ble eneste målscorer da han og lagkameratene gjestet Minnesota Wild i NHL-sluttspillet tirsdag.

Med 1-0-seieren leder Chicago-laget 3-0 i kvartfinalen som spilles som best av sju.

Se høydepunkter her (med tillatelse fra Viasat/Viaplay.no):

Blackhawks-målvakt Corey Crawford stilnet et feststemt Minnesota-publikum med sin imponerende forestilling hvor han stoppet 30 av 30 skudd fra motstanderen.

Også vertenes målvakt, Devan Dubnyk, hadde en god redningsprosent, men nok en gang slet Wild med å finne åpninger offensivt.

I løpet av de tre kampene som er spilt mellom lagene, har Wild kun funnet veien til nettmaskene to ganger når lagene har hatt like mange spillere på isen.

Dermed ser det ut til at Blackhawks gjentar bedriften fra 2013, da de slo ut Minnesota i sluttspillet.

Sen Calgary-seier

I Calgary ble det et svært spennende oppgjør da Flames tok imot Anaheim Ducks. Gjestene fra California kunne med seier gå opp til 3-0-ledelse sammenlagt.

Se høydepunkter her (med tillatelse fra Viasat/Viaplay.no):

Til tross for et tidlig Calgary-mål, var det Ducks som ledet da lagene gikk i garderoben etter første periode. Patrick Marron og Corey Perry snudde 0-1 til 2-1 etter at Brandon Bollig sendte Flames i ledelsen etter kun to minutter.

I annen periode ble det én scoring til hvert av lagene. Joe Colborne utlignet for Calgary, før Matt Beleskey igjen sørget for Anaheim-ledelse.

Den holdt seg helt til det gjensto 20 sekunder på kampuret. Da dukket Johnny Gaudreau opp i overtallsspill og sikret overtid. Der ble svenske Mikael Backlund den store Anaheim-helten med sin scoring drøyt fire minutter ut i ekstratiden.

Med seieren reduserte Calgary til 1-2 sammenlagt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag