RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hyller utslått Storhamar: - Alle kampene har levd hele veien

Sist oppdatert:
Eventyret i mesterligaen over for det norske sensasjonslaget.

STORHAMAR - TPS 1-2, 4-6 sammenlagt

Spenningen levde i omtrent hele returoppgjøret, men Storhamar fikk aldri målet de trengte for å jevnte ut finske TPS ledelse fra første åttedelsfinale i Champions Hockey League.

Dermed er hamarlagets eventyrlige reise i ishockeyenes mesterliga, som blant annet har bydd på seirer over tsjekkiske Sparta Praha og sveitsiske Genève-Servette, slutt.

Returkampen mot TPS i Hamar OL-Amfi tirsdag kveld endte 1-2. Finnene går dermed videre til kvartfinalene med 6-4 sammenlagt. For en uke siden snudde TPS 0-3 til seier 4-3 i hjembyen Turku, etter en sjokkartet start fra Storhamar.

- Små marginer

Sportssjef Petter Salsten i Norges Ishockeyforbund (NIHF) tror Storhamar mistet den største muligheten til å sikre enda et sensasjonelt avansement i forrige ukes bortekamp. Han så tirsdagens returoppgjør foran TV-skjermen, og merket seg at gamleklubben gjorde en ny solid figur.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HØYDEPUNKT: Jacob Berglund scoret et fantastisk mål, men Storhamar greide ikke å overvinne finske TPS i mesterligaen.- Det er små marginer som avgjør. Jeg synes det var en veldig jevn kamp i dag. TPS har kanskje flere store sjanser. Men jeg så også bortekampen i Finland, og der hadde Storhamar kjempesjanser til å sette den fjerde scoringen både på 3-0 og 3-1, sier Salsten til Nettavisen.

Haugerud-mannen Salsten hadde selv lang hockeykarriere, og spilte i klubber som nettopp Storhamar, Furuset og svenske AIK.

Han husker noen enkeltresultater fra sin tid som kan måle seg med det hamarlaget har prestert i CHL. Men NIHF-sportssjefen sliter med å komme på et norsk lag som har klart mange såpass mange sterke resultater over tid i europacupspill.

Med på nivået

- Storhamar har tvers igjennom hele turneringen sett veldig, veldig bra ut. De matcher storlagene på en måte som har gjort at alle kampene har levd hele veien, sier Salsten.

- Først og fremst har dette vært viktig for Storhamar, påpeker 50-åringen.

Eks-landslagsbacken setter deretter fingeren på hva Storhamars prestasjoner i CHL denne sesongen, og Stavanger Oilers' innsats utenfor Norges grenser i sesongene før, har betydd mye for norsk hockeysport.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FULLROSER STORHAMAR: Ishockeyforbundets sportssjef, Petter Salsten (nummer to fra høyre). Her sammen med landslagssjef Roy Johansen og de norske spillerne i Stockholm under VM i 2013.

- Oilers gjorde det også bra i CHL i fjor. I tillegg var de utrolig gode da de vant kontinentalcupen for to år siden. Den gangen var det også lag fra KHL med i turneringen. Det de norske lagene har gjort de siste årene hever anseelsen til norsk hockey og fremmer produktet vårt. Dette er veldig bra for norsk hockey, sier Salsten til Nettavisen.

Hyllet

Storhamr-trener Aleksandr Smirnovs menn har levert langt over forventningene mot noen av Europas beste klubblag som motstandere.

- Vi må reise oss sammen med publikum og hylle Storhamar. Fantastisk reklame for norsk ishockey, oppsummerte Viasat-kommentator Kyrre Merg etter tirsdagens kamp.

Drøyt midtveis i andre periode tirsdag, løftet Jacob Berglund stemningen på Hamar til nye høyder. Da utlignet han nemlig TPS' ledermål fra første periode.

En enkeltmannsprestasjon av Storhamars beste poengsanker førte det norske sensasjonslaget tilbake i kampen om avansement.

I det hjemmelaget la et overtallspill uten særlig hell bak seg, tok svensken saken helt i egen hender. Med fart og teknikk stormet Berglund inn i TPS' forsvarssone.

Etter et par dragninger, og litt veltortjent flyt seinere, hadde 23-åringen tatt pucken med rundt og forbi finnenes gode målvakt og trykket den inn i mål.

Stor stemning

1-1 fikk størsteparten av de 5367 tilskuere til å slippe jubelbrølene løs i Hamar OL-Amfi.

De påfølgende minuttene ble stemningen tydelig mer amper på isen. Det gikk mest ut over TPS, som pådro seg to utvisninger mot Storhamars ene.

Det finske laget holdt likevel unna, og fikk muligheten selv i fem mot fire da midtperioden nærmet seg slutten. Det ga ikke tellende resultat.

Det gjorde det derimot for bortelaget under et power play i første periode. Da scoret litauiske Tadas Kumeliauskas, like etter at Storhamar tapte en dropp i egen sone.

Punktert av VM-vinner

Målet viste seg å bli avgjørende for utfallet av dobbeltmøtet med forrige sesongs norske ligatoer og tapende finalist i NM-sluttspillet.

Snaue 40 sekunder før slutt sørget den tidligere NHL-stjernen Henrik Tallinder for det andre målet til TPS. Han har blant annet VM-gull med Sverige i 2014, og OL-sølv fra ifjor på merittlista.

Igjen ble Storhamar straffet etter å ha tapt en viktig dropp.

Nettkjenningen til veteranen Tallinder ble satt i tomt Storhamar-bur. Aleksandr Smirnov tok ut keeper Oskar Östlund for å jakte det nødvendinge andremålet, men det lyktes ikke.

Finsk-svensk dominans

TPS, møter et annet finsk lag, Lukko, i kvartfinalene. Sistnenvte lag slo ut Patrick Thoresens Djurgården med 4-2 sammenlagt. Kärpat og Blues møtes i det som er an annen helfinsk kvartfinaleduell.

Frölunda og Mats Roselli Olsen skal møte fjorårsvinner Luleå etter å ha snudd sin åttedelsfinale med knusende 6-0 hjemme mot tsjekkiske Litvínov tirsdag.

Luleå slo ut Alexander Bonsaksens Tappara med en nesten like stor 5-0-seier hjemme i Nord-Sverige. Den norske backen satt utvist da Luleå på mange måter avgjorde med å sette inn kveldens fjerde mål i tredje periode. Tappara ledet 2-1 etter første kamp i Finland.

Svenske Skellefteå og sveitsiske Davos møtes i det siste dobbeltoppgjøret i CHL-kvartfinalene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere