RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I kveld spiller han en av sitt livs viktigste kamper

NÆR HISTORISK: Bare én kamp skiller et av ishockeyens aller største navn fra å oppnå en mangeriåg drøm.
NÆR HISTORISK: Bare én kamp skiller et av ishockeyens aller største navn fra å oppnå en mangeriåg drøm. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg kom til VM for dette, sier ishockeyens største stjerne.

Pucken droppes klokka 20.45 i O2 Arena i Praha. I VM-finalen møtes Canada og Russland til oppgjøret om gullet, en avgjørende kamp mange drømte om på forhånd.

En av spillerne som definitivt har hatt VM-gull på ønskelista i lang tid er den største stjernen i både Canadas lag og ishockeyverden for øvrig: Sidney Crosby.

Dersom Canada vinner gigantduellen med russerne i kveld kan Pittsburgh Penguins-kapteinen bli en del av den såkalte «Triple Gold Club», som består av spillere som har vunnet de tre største titlene som kan vinnes i ishockey.

Fåtall blant tusenvis

Ifølge Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har over 15.000 spillere forsøkt å vinne VM-gull siden turneringen ble arrangert utenom vinter-OL for første gang i 1930.

Mer enn 4000 spillere har forsøkt å vinne OL-gull i ishockey siden 1920.

Samtidig har mer enn 9000 spillere forsøkt å vinne det gjeveste som finnes som klubbspiller i idretten, nemlig sluttspillet i NHL, også kjent som Stanley Cup.

Bare 25 har greid bragden det er å vinne alle tre.

Begynte på Lillehammer

Crosby kan legge sitt eget navn til på lista over sju canadiere på denne lista. Fra før har landsmennene Rob Blake, Joe Sakic, Brendan Shanahan, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Eric Staal og Patrice Bergeron triumfert i både OL, VM og Stanley Cup.

De første som klarte trippelen var imidlertid svenske. Etter OL-gullet på Lillehammer i 1994 var trioen Tomas Jonsson, Håkan Loob og Mats Näslund de historiske første spillerne i «Triple Gold Club».

- Jeg kom til VM for å prøve å vinne gull og forsøke å komme meg inn i den klubben, uttalte Sidney Crosby ifølge Aftonbladet da han ankom det pågående mesterskapet i Tsjekkia.

- Det er bare å se på hvor mange som er med her for å forstå hvor vanskelig det er, tilføyde 27-åringen.

Hull på merittlistene

Dersom Crosby og Canada skal stikke av med finaleseieren i kveld, må Russland slås. På motsatt halvdel spiller rivalen Aleksandr Ovetsjkin og Jevgenij Malkin, Crosbys mest profilerte lagkamerat i Pittsburgh.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STJERNETUNGT: Aleksandr Ovetsjkin (til høyre) kom til VM i Tsjekkia rett før semifinalen mot USA. Her feirer han og Jevgenij Malkin det siste russiske målet i kampen som endte 4-0

Malkin mangler OL-gull, mens Ovetsjkin bare har VM-gullet av de tre største titlene i trofeskapet, tross et drøyt tiår som spiller i den ypperste verdenseliten.

Canada må finne seg i å ha et favorittstempel hengende over seg. Laget har gjort reint bord med bare seirer gjennom hele turneringen. Både i overkjøringen av Hviterussland i kvartfinalen (9-0) og semien mot vertsnasjon Tsjekkia (2-0) holdt burvokter Mike Smith nullen.

Crosby er ikke engang blant dem som har markert seg mest i antall målpoeng for stjernespekkede Canada. Jason Spezza, Taylor Hall, Jordan Eberle og Matt Duchene utgjør de fire beste på den statistikken etter semifinalene.

- Jeg synes vi har blitt bedre og bedre for hver kamp i tuneringen. Nå er det bare én igjen: Den vanskeligste, konstaterer hockeysportens største profil før krigen om VM-gullet settes i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere