*Nettavisen* Sport.

Idrettsforbundet bruker hemmelig sum på OL-kampanjer

UKJENT SUM: Børre Rognlien (til venstre) og idrettsforbundet ønsker ikke å si hvor mye man bruker på rådgivningsbyrået First House. Foto: Fredrik Varfjell/Heiko Junge/Jon Eeg (NTB scanpix)

Frp-politiker: - Jeg kjenner ikke summen, men la oss si at de bruker fem mill. kroner på et konsulentselskap: Det ville gitt mange ballbinger rundt om i Norge.

28.02.14 17:43

Idrettsforbundet skal ha brukt rådgivningsbyrået First House i sin promotering av Oslo-OL 2022.

IfølgeVG skal First House ha blitt benyttet til blant annet å skrive kronikker, drive medietrening, lage brosjyrer og kampanjejobbing i et forsøk på å skape positiv blest rundt OL i Oslo.

Idrettsforbundet selv vil likevel ikke fortelle konkret hva First House har blitt brukt til, eller hvor mye penger som er brukt.

Kritiske politikere
Flere politikere stiller seg nå kritiske til måten idrettsforbundet hemmeligholder informasjon i denne saken.

Idrettspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ib Thomsen, er en av dem.

- Vi kritiserer ofte IOC for å være lukket og ha hemmelige notater. Og vi mener at OL bør arrangeres i Norge for å vise at vi kan endre IOC. Og så ser vi dette? Idretten bør være åpen om disse utgiftene. Alle er tjent med at det ikke blir et skille mellom de som steker vafler på løkka, og «de i dress som jobber i Oslo», sier han til VG.

- Jeg kjenner ikke summen, men la oss si at de bruker fem millioner kroner på et konsulentselskap: Det ville gitt mange ballbinger rundt om i Norge. Den norske idrettsmodellen har vært basert på dugnadsånd. Nå ser vi en profesjonalisering som er uheldig, mener Thomsen.

Også Arbeiderpartiets Arild Grande stiller seg spørrende til idrettsforbundets avgjørelse om å holde informasjonen hemmelig.

Han sier at det trengs offentlighet rundt disse beløpene, og når det er snakk om så store summer, vil det være viktig å spille med åpne kort.

Ingen kommentar
First House selv, ønsker ikke å kommentere saken.

Assisterende generalsekretær i NIF, Øystein Dale, skrev følgende i en e-post til VG etter utspillene til stortingspolitikerne:

«NIF finner ikke å kunne imøtekomme ønsket om innsyn i våre forretningsavtaler. Vi har naturlig nok ikke anledning til å formidle detaljer eller kopier av disse, men NIFs avtaler og ressursbruk er underlagt grundig kontroll gjennom flere ledd, nemlig styret, revisor og kontrollkomiteen. I tillegg redegjør Idrettsstyret regelmessig overfor våre medlemsorganisasjoner for styrets prioriteringer og ressursbruk. NIF ikke er underlagt offentlighetsloven, men det er åpent tilgjengelig informasjon at NIF har søkt bistand hos First House.»


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.