*Nettavisen* Sport.

Ikke første gang hun er i dopingtrøbbel

I DOPINGFELLA? Evi Sachenbacher-Stehle skal ha testet positivt på doping under OL. Foto: Timo Jaakonaho (/ NTB scanpix)

Under OL i 2006 ble Evi Sachenbacher-Stehle utestengt i fem dager.

21.02.14 15:55

Fredag ble det kjent at minst én OL-utøver var tatt i doping og ifølge medier i Tyskland skal det være en tysk utøver som har blitt avslørt for juks i Sotsji.

Det spekuleres i at også to andre utøvere skal være tatt.

Tyske medier skriver videre fredag at én av de som er avslørt for juks er skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle. Det at den doptatte tilhører skiskyttermiljøet ble tidlig antydet av dopingeksperten Florian Bauer.

Dette er imidlertid ikke første gangen Sachenbacher-Stehle er i dopingtrøbbel under et OL. Også under lekene i 2006, ble hun mistenkt for doping.

- Ikke bra
Den gang dreide det seg om bloddoping, mens det denne gangen skal være snakk om sentralstimulerende midler. TV 2s ekspert på anti-doping, Mads Kaggestad, mener totalen av disse to sakene uansett er uheldig.

- Denne saken her, oppe på den fra Torino i 2006, er ikke bra for henne. Blir hun tatt vil det være naturlig å stille spørsmålstegn ved hennes resultater, sier TV 2-eskpert Mads Kaggestad om saken i studio.

- Er det slik at hun har dopet seg i mange år, er det trist for sporten. Da er det på tide å få ryddet opp og tatt henne i doping. Det er viktig.

Høye nivåer
I 2006 viste prøver at hemoglobinnivåene til den tyske jenta var høyere enn tillatt og hun ble først utestengt fra konkurransen i fem dager.

På grunn av dette gikk hun glipp av et renn i 2006-OL.

Etter episoden gjennomgikk Sachenbacher-Stehle flere medisinske tester for å bevise at de høye nivåene var genetiske og ikke på grunn av dopingmidler.

Den følgende sesongen prøvde hun også å få fritak fra de offisielle reglene vedrørende hemoglobinnivåer, men dette ble avslått av Det internasjonale skiforbundet, skrev Frankfurter Allegemeine Zeitung i oktober 2006.

Utøvere som har testet positivt på en blodprøve, blir testet igjen fem dager senere og det skal være lang nok tid for nivåene å normalisere seg, om blodet ikke er manipulert.

Testet to ganger
Ofte kan dehydrasjon og kroppens behov for å tilpasse seg uvant luft, være grunner til at hemoglobintester slår ut positivt og blir derfor testet to ganger.

- Vi føler oss trygge på at fem dager er lenge nok for verdiene til å stabilisere seg om de er for høyre på grunn av dehydrasjon eller fjelluft, har den anerkjente dopingjegeren Bengt Salin tidligere uttalt.

- Skulle imidlertid blodet være manipulert ved bloddoping (EPO) eller blodoverføringer, så vil utøverne også bli avslørt fem dager senere, sa han.

Sentralstimulerende
Ifølge tyske medier skal det imidlertid ikke dreie seg om bloddoping og hemoglobinverdier denne gangen i Sachenbacher-Stehles tilfelle.

Ifølge dopingekspert Florian Bauer skal det dreie seg om et sentralstimulerende middel og ryktene om at hun hadde gått i dopingfella begynte å spre seg som ild i tørt gress da hun ble vraket fra skiskytterstafetten i OL.

Sachenbacher-Stehle er én av Tysklands mest merritert skiskyttere og har også vunnet mye som langrennsutøver.

Foreløpig skal det kun være A-prøven som er positiv, mens B-prøven er under analyse.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.