Gå til sidens hovedinnhold

IOC: Russland er fortsatt utestengt fra OL

Den internasjonale olympiske komité (IOC) reagerer på CAS-avgjørelse.

Torsdag formiddag ble det kjent at Idrettens Voldgiftsrett (CAS) har frikjent 28 russiske utøvere som har blitt utestengt av IOC for brudd på dopingreglene under OL i Sotsji i 2014.

Frikjennelsen betyr imidlertid ikke at utøverne får delta i de kommende olympiske lekene i Pyeongchang i Sør-Korea.

I en uttalelse skriver IOC følgende om mulig OL-deltakelse for de 28 frifunne utøverne:

- Vår avgjørelse fra 5. desember blir stående. Der kommer det tydelig frem at, siden Russlands olympiske komité er suspendert, russiske utøvere kun kan konkurrere i OL i Pyeongchang etter invitasjon fra IOC. Resultatet i CAS betyr ikke at atleter fra gruppen på de 28 utøverne blir invitert til OL. At man ikke straffes med sanksjoner fra CAS fører ikke automatisk til en invitasjon. Det er også viktig å merke seg at CAS' generalsekretær insisterte på pressekonferansen at CAS-avgjørelsen ikke betyr at utøverne er erklært uskyldige, skriver IOC.

Samtidig som 28 utøvere ble frifunnet av CAS torsdag, var det også 11 russiske utøvere som ikke fikk medhold med deres anke.

IOC reagerer

IOC er både fornøyd og skuffet over CAS' avgjørelse.

- På den ene side, viser bekreftelsen om at 11 utøvere har brutt dopingreglene som følge av at deres dopingprøver har blitt manipulert, nok en gang at det har eksistert et systematisk dopingsystem under vinter-OL i Sotsji.

- På en annen side, beklager IOC at dommerpanelet ikke har tatt det bevislige eksisterende systematiske dopingsystemet med i deres vurdering i forbindelse med de 28 sakene, skriver IOC.

IOC hevder videre at torsdagens avgjørelse kan få store konsekvenser med tanke på den videre kampen mot doping.

- Derfor kommer IOC til å analysere begrunnelsen for avgjørelsen svært nøye når de er tilgjengelig, heter det i uttalelsen.

IOC legger til at de vil vurdere å anke avgjørelsen til sveitsisk høyesterett.

Utestengt av IOC

Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte i november i fjor å utestenge Russland fra vinterens OL i Sør-Korea.

Bakgrunnen er at IOC mener å ha bevis for at russerne systematisk har brutt dopingreglementet før og under OL i 2014.

Utøverne det var snakk om varslet raskt at de ville anke saken til CAS.

Blant de som har blitt utestengt finner vi langrennsprofilene Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov og Jevgenij Belov.

Totalt skal CAS ha mottatt 43 anker fra russiske utøvere som er utestengt av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Utøverne tilhører idrettene langrenn, skiskyting, skøyter, skeleton, bob og ishockey.

39 av disse sakene har nå vært oppe i CAS. Denne massehøringen gjelder altså for utøvere som deltok under OL i russiske Sotsji i 2014.

McLaren-rapport

Til grunn for avsløringene ligger funnene i den mye omtalte McLaren-rapporten, samt vitneutsagn fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Det foreligger ingen positive dopingtester på de nevnte russiske utøverne, men de ble utestengt med bakgrunn i bevis fra McLaren-rapporten.

Richard McLaren slo fast i sin rapport at det var statsstøttet doping under Sotsji i 2014, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene.

Både Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva, og Richard McLaren har vitnet i CAS.

Rodtsjenkov flyktet til USA og oppholder seg på hemmelig adresse etter at han fortalte det han visste om dopingprogrammet i hjemlandet.

Som en følge av sakene har også Russlands visestatsminister Vitalij Mutko, som var idrettsminister under Sotsji-lekene, blitt utestengt fra OL på livstid. Det har også hans nestkommanderende, Jurij Nagornykh.

Kommentarer til denne saken