Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iversen hørte snakk om de norske kvinnenes spisevaner, men landslagstreneren slår tilbake

LANDSLAGET: Det er norske langrennslandslaget for kvinner.
LANDSLAGET: Det er norske langrennslandslaget for kvinner. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
NIH-professor slår alarm om spiseforstyrrelser i langrenn. Landslagstrener Ole Morten Iversen snakket med Nettavisen om temaet i høst.

KVITFJELL/OSLO (Nettavisen): NIH-professor Jorunn Sundgot-Borgen forteller fredag til NRK at hun er bekymret for slankepress i Langrenns-Norge.

Sundgot-Borgen er professor ved seksjons for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole og spesialist på spiseforstyrrelser og vektregulering hos idrettsutøvere.

Hun mener problemet har eksistert i mange år, men at det ikke har vært så ille som denne høsten. Sundgot-Borgen forklarer at hun har mottatt en rekke telefoner fra bekymrede trenere, utøvere, venninner og fastleger.

- Det er nærmest et hysteri der ute, blandet med fortvilelse, og kanskje mest fra fortvilte foreldre. Jeg får servert historier fra løpere som innrømmer at de plukker lommene fulle av stein når de skal veies for å skjule at de har gått ned i vekt, sier Sundgot-Borgen til NRK.

Iversen hørte rykter

Tidligere under sesongoppkjøringen i september tok Nettavisen opp temaet om slanking og vektproblemer i langrenn med landslagstrener for det norske kvinnelaget Ole Morten Iversen, samt flere av utøverne på kvinnelandslaget.

Landslagstrener Iversen avslørte da til Nettavisen at han hørte flere rykter om spisevanene til de norske kvinnene før han tok over som trener i vår, men nå mener han at ryktene han hørte ikke er forenlig med det han selv har observert etter at han ble en del av laget.

- Utenfra så har jeg hørt mye kommentering om spising på det norske damelaget, men etter at jeg kom inn her, så er jeg fryktelig imponert over hvor flinke de er til å spise, sier Iversen til Nettavisen.

HØRTE RYKTER: Landslagstrener Ole Morten Iversen hørte rykter om de norske utøvernes spisevaner.

Han erkjenner derimot at det å få i seg nok næring kan være vanskelig. Iversen tror imidlertid at det skyldes i større grad at utøvere er for offensive med tanke på treningsbelastning.

- Når jeg ser treningsdagboka deres så skjønner jeg at det ikke er nok. Tenk deg du skal trene over 1000 timer. Man skal spise som en hest. Det er det ikke mange gutter som klarer heller. Det er kanskje enda vanskeligere for jentene, forteller Iversen.

- Jeg tror det faktisk er vanskelig å få i seg nok selv om de spiser både næringsrikt og mer som jeg ser det, men det hjelper ikke når det er tusenvis av treningstimer. For alle som trener er det en utfordring, forklarer landslagstreneren.

- Ikke et problem

Iversen hevder at dette er noe de har fokus på og viser til at landslaget blant annet har med egen kokk når de er på samlinger.

- Er du redd for at noen "pusher" grenser for å gå ned i vekt?

- Nei, egentlig ikke. Det føler jeg vi har god kontroll på. Der har vi folk som følger med. Det er jeg imponert over i det norske systemet, den helsesiden. De er regelmessig på sjekker. Det bekymrer meg lite, sier Iversen.

- Hvis folk ønsker å gå ned i vekt, så kan det være fornuftig, men da i hjelp av en som kan det. Det er ikke noe jeg som trener legger meg opp i, det er ikke mitt område. Jeg er trygg på at utøveren da har en dialog med en ernæringsfysiolog eller noen som har peiling, en doktor.

- Du opplever ikke det som et problem?

- Nei, jeg gjør ikke det. Etter å ha vært med laget så er jeg som sagt imponert over hvor flinke de er til å spise, forklarer landslagstreneren.

STJERNE: Therese Johaug er den største profilen på det norske langrennslandslaget for kvinner.

Johaug: - Balanserer på en knivsegg

Nettavisen snakket også med Therese Johaug, Norges største langrennsprofil på kvinnelandslaget, om temaet på Kvitfjell i september.

Hun erkjenner at det er tøft å få i seg nok næring i perioder, men sier hun selv er bevisst på det.

- Det er opp til hver enkelt sånn sett. Det handler om at vi ligger og balanserer på en knivsegg og at vi må ligge i forskudd på det. Klart det er veldig tøft i enkelte perioder der man trener mye. Det handler om at man må være ekstra bevisst og i forkant hele veien. Det er ikke helt sunt det vi driver på med sånn sett, men jeg tror det er veldig individuelt hvordan man selv jobber. For meg selv så føler jeg at jeg må jobbe hele veien for å få i deg det rette til enhver tid. Og at man hele tiden er i energibalanse, forteller Johaug til Nettavisen.

- Pusher du en grense når det kommer til vekt?

- Nei, jeg må egentlig jobbe med å prøve å holde på den muskelaturen jeg har klart å bygge opp. I de siste tre årene har jeg følt at jeg har blitt sterkere. Jeg jobber egentlig på en måte med å heller gå opp enn å gå ned. Jeg vet at det er det som gjør at jeg går fort på ski, at jeg har nok “power” å trykke til med. Men det er som sagt veldig individuelt, sier Johaug.

Hun forteller også at de har et støtteapparat som følger med.

- Vi har et kjempebra støtteapparat som passer på oss 24-7. Vi blir veldig godt ivaretatt av helsepersonellet. Det er veldig bra. Jeg kan snakke for min egen del i hvert fall, sier Johaug.

Caspersen Falla: - Må finne en balanse

Maiken Caspersen Falla, Norges beste sprinter, er ikke i tvil om at man i enkelte løp kan dra fordeler av å være lettere. Hun er derimot opptatt av at man finner en balanse som er fornuftig.

- Jeg kan bare snakke for meg selv. Det er en utholdenhetsidrett og i alle utholdenhetsidretter er det sånn at “hvis man skal gå fort opp den bakken her, så er det ingen tvil om at hvis man er lett så går det lettere". Det er noe man må lære seg å leve med og finne en balanse.

- Jeg for min del har den holdningen at når man trener så får man et høyt energibehov og da må man prøve å dekke det så godt man kan. Kroppen vil da på sikt tilpasse seg den treningsmengden man legger ned. For meg er det viktig å dekke energibehovet. I perioder kan det selvfølgelig være vanskelig å få til fordi vi trener så ekstremt mye, sa Caspersen Falla til Nettavisen i september.

- Prøver dere å tyne?

Vi har fått mer åpenhet rundt det nå enn før. Jeg føler ikke at jeg ikke ligger på noen grensen. I sprint trenger man heller ikke de samme kroppslige egenskapene som man gjør for å gå fort opp en motbakke. I det jeg skal bli best på så føler jeg ikke det presset, men toppidrett er å ligge på grensen, forteller Falla.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!