Gå til sidens hovedinnhold

Johaug får finsk støtte: - Det gjør meg kvalm

Nyhetssjef i YLE-sporten, Christoffer Herberts, tar Therese Johaug i forsvar.

Den norske skistjernen Therese Johaug får støtte fra finsk hold. Christoffer Herberts, som er nyhetssjef for YLE-sporten (Finlands svar på NRK) tar den norske skiprofilen i forsvar, og langer ut mot dem som sammenligner Johaug med det russiske dopingprogrammet.

- Den finske holdningen der man forsøker å likestille det russiske jukset med Therese Johaug, gjør meg opprørt. Jeg har ikke tall på hvor mange kommentarer jeg har lest som handler om at doping er doping – og det stemmer jo ikke i det hele tatt. Det finnes en enorm bredde av doping, sier Herberts hos YLE.

Uttalelsene kommer i en sak der Herberts sammen med flere av sine kolleger har tatt for seg sportsåret 2017.

- Det går ikke å sammenligne en stakkars nordmann som ved et uhell får i seg litt leppesalve, med et slikt systematisert juks der sikkerhetspolitiet og øverste statsledelse er innblandet, sier han.

- Gjør meg kvalm

Russland ble nylig kastet ut av det kommende vinter-OL i Pyeongchang etter avsløringer om omfattende dopingjuks. I tillegg har en rekke utøvere blitt fratatt sine medaljer fra Sotsji-OL i 2014, samt nektet start i verdenscupen.

- Skadefryden som finnes i Finland for det som skjedde med Johaug, gjør meg kvalm. Jeg synes Therese Johaug er et offer, og jeg synes veldig synd på henne. Det som har skjedd i Russland er så fullstendig totalt bunnløst utenkelig at det ikke fortjener å bli nevnt i forbindelse med Johaug, slår Herberts fast.

Johaug er for tiden utestengt for å ha testet positivt for det forbudte stoffet Clostebol, og vil ikke kunne delta i neste års OL. I stedet sikter Johaug seg inn mot ski-VM i Seefeld i 2019.

Les også

Stenmark støtter Johaug: – Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må få lov til

Skiforbundet får gjennomgå

Herberts får støtte av kollega Kaj Kunnas om at Johaug har fått bære vel mye av skylden. Samtidig benytter Kunnas muligheten til å lange ut mot Norges skiforbund.

- Jeg har irritert meg over hvordan Skiforbundet har uttalt seg. De har oppført seg litt som Donald Trump der de ikke trenger å lytte til noen andre. Men Therese Johaug er ikke Norges skiforbund, sier Kunnas.

Han peker også på forskjellene på hvordan finner og nordmenn reagerte på henholdsvis dopingskandalen i Lahti i 2001 og Johaug-saken.

- I Norge elsker man idretten og idrettsutøverne mer enn i Finland. I Finland elsker man medaljene og fremgangen, og derfor er det lett å vende utøverne rygger, sier Kunnas.

- Vi vender egentlig ryggen mot deres medaljer og fremgang, mens det i Norge har vært vanskeligere å vende Therese Johaug ryggen, siden man elsker henne som den utøveren og mennesket hun er, fortsetter Kunnas.

Nettavisen har vært i kontakt med Norges skiforbund, som ikke ønsker å kommentere uttalelsene.

Får støtte fra Stenmark

Også den svenske alpinlegenden Ingemar Stenmark kastet seg nylig inn i Therese Johaug-debatten. I et stort intervju med den svenske avisa Expressen kommenterte Stenmark Johaugs dopingdom.

- Ta det som skjedde med Aregawi. Hun fikk hard medfart i Sverige til tross for at man aldri har kunnet bevise at hun var dopet. Ja, hun hadde fått i seg hjertemedisin, men var hun klar over det selv? Eller var det en lege som ga henne det? Skal man kunne stole på en lege? Jeg synes det er interessant å diskutere slike saker. Man må alltid forsøke å se alt fra ulike hold, sier Stenmark til Expressen og fortsetter:

– Det samme gjelder Therese Johaug. Jeg tror ikke at hun dopet seg uten at det var en feil. Hun stolte på legen sin, og det synes jeg man må kunne få lov til, sier han.

Les også

Slakter valget av Lukaku og Ibrahimovic: - Må ikke skje igjen

Kommentarer til denne saken