*Nettavisen* Sport.

Johaug kan bli utestengt i to år

POSITIV: Miami Marlins Dee Gordon testet positivt på blant annet klostebol tidligere i år. Han fikk 80 kampers karantene. Foto: (Scanpix)

Det anabole steroidet er ikke uvanlig i positive tester.

13.10.16 12:05

En positiv test på det anabole steroidet klostebol, som finnes i kremen Trofodermin, kan medføre en utestengelse på to år. Til tross for at det har stått på dopinglisten i flere år, er det stadig utøvere som tester positivt.

LES mer: Dette er Trofodermin

Torsdag kom beskjeden om at skiløper Therese Johaug har testet positivt på det anabole stoffet, etter å ha brukt kremen Trofodermin for å behandle en solbrent leppe.

LES også: Therese Johaug: - Jeg er helt knust
OG her: Sterke reaksjoner fra Sverige etter Johaugs positive test

På dopinglisten

Johaug er ikke den eneste som har testet positivt for klostebol. Totalt er 27 utøvere tatt for klosetebol-bruk, de fleste har blitt utestengt i ett år eller mer.

I 2013 ble den italienske syklisten Stefano Agostini utestengt i 15 måneder etter å ha testet positivt. Han skal ha brukt en klostebol-holdig krem for å behandle et utslett.

Også han brukte Trofodermin.

Han ble også sparket fra laget sitt Cannondale, og valgte å forlate sykkelsporten. Agostini ble testet utenfor konkurranse.

- Jeg holdt ikke noe skjult og sa fra hva jeg hadde brukt Trofodermin. Treneren min sa da at det var forbudt og at jeg kom til å bli utestengt, sa Agostini den gang, og avslo en B-prøve.

Utestengt fra OL

Det siste året har flere italienske utøvere testet positivt for klestebol.

Tidligere i år avla den italienske volleyballspiller Victoria Orsi Toths positiv klostebol-prøve. Hun testet positivt i vår, etter flere gode resultater med makker Marta Menegatti. Troths ble utestengt av det nasjonale forbundet og mistet OL i Rio i sommer.

LES også: Johaug for to uker siden: – Jeg tar aldri noe uten å sjekke det først

Toths landskvinne, seileren Roberta Caputo, testet også positivt tidligere i år og ble utestengt fra de olympiske lekene i Brasil.

23-åringe testet positivt utenfor konkurranse i juli. Hun hevder hun ikke var klar over at stoffet var ulovlig, og at hun brukte kremen for å behandle kviser i ansiktet. Også hun hadde brukt kremen Trofodermin.

Baseball

I april i år ble Miami Marlins Dee Gordon utestengt i 80 kamper etter å ha testet positivt for eksogent (tilført utenfra, red.anm.) testosteron og klostebol. Også baseballspilleren bedyret at han ikke var klar over at han hadde fått i seg et ulovlig stoff.

Bueskytteren Oscar Alfonso Guilén Ticas var den siste som ble testet positivt for bruk av stoffet. Han ble tatt under et rankingstevne i 2016. Han fikk ett års utestengelse.

Klostebol er et svakt anabolt steroid, og ble blant annet brukt av flere øst-tyske utøver på 80-tallet. Klostebol er også kjent i kroppsbygger-miljøer.

LES også: Johaug testet positivt på forbudt stoff
OG: «Gigantbombe» skriver finske medier om Johaug-avsløringen

Solbrent leppe

Johaug har testet positivt etter bahendling av en solbrent leppe. Kremen skal hun ha fått av landslagslege Fredrik Bendiksen 4. september 2016. Han skal ikke ha oppfattet at kremen inneholder klostebol, som står på WADAs forbudsliste. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.