*Nettavisen* Sport.

Johaug tok til tårene da hun møtte pressen

Testet positivt på forbudt stoff.

13.10.16 13:07

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Torsdag smalt bomben. Norges Skiforbund opplyste i en pressemelding at den norske langrennshelten Therese Johaug hadde testet positivt på et forbudt stoff. Det dreier seg om det ulovlige stoffet clostebol.

Johaug skal anigvelig ha fått i seg stoffet gjennom bruk av kremen Trofodermin, en krem hun brukte for solbrent leppe.

- Helt jævlig

Torsdag klokken 12.15 møtte hun pressen i Oslo.

- Jeg vil starte med å si at jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbannet over situasjonen jeg har havnet i. For meg er dette helt ubeskrivelig, sier Johaug på pressekonferansen.

LES OGSÅ: - Norsk langrenn stinker

- Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det denne uka. Jeg vil fortelle alt som har skjedd og jeg skal sitte rakrygget her og fortelle det. Jeg har null skyld i denne saken. Det ha vært en vanvittig belastning for meg å holde på dette i en uke nå. Det har vært den verste uka i hele mitt liv, sier hun.

Johaug forklarer det hele slik:

- Det hele startet i Seisel Alm, det var varmt og jeg ble solbrent på leppa. Det resulterte i at jeg forbrant undersiden av leppa og hadde store åpne sår. Det var veldig vondt. Jeg var i stor smerte. Under måltidene begynte jeg å blø og måtte tørke meg med en serviett, sier Johaug.

- Jeg hørte med Fredrik (legen) hva vi skulle gjøre og han sa han skulle sjekke legekofferten sin etter en krem. Det fant han ikke, men sa han skulle gå ut og kjøpe noe. Han kom tilbake med to typer kremer. Den første brukte jeg i to dager, uten virkning. I den sammenheng spurte jeg ham om kremen sto på dopinglisten og han sa nei. Etter hvert fant vi ut at vi skulle prøve den andre kremen. Jeg spurte også om den sto på dopinglisten og han sa nei. Jeg stolte hundre prosent på det.

- Jeg vet at det er jeg som har ansvaret for det jeg putter i kroppen min og det ansvaret tok jeg ved å spørre legen, som er ekspert. Jeg hadde hundre prosent tillit til ham og trodde overhodet ikke at kremen sto på dopinglisten, forteller en tårevåt Johaug til pressen.

Legen tar ansvar

Johaugs lege sa følgende om forklaringen.

- Det Therese akkurat har fortalt, sammenfaller med det dere får høre fra meg. Det er hele sannheten så langt jeg kan skjønne. Det er sånn vi oppfatter det, både du og jeg, sier lege Fredrik Bendiksen.

(artikkelen fortsetter under livevinduet)


Under en samling i Livigno i Italia tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga han til Johaug.

Det skjedde 4. september.

- Den første kremen funket helt åpenbart ikke og jeg hentet den andre, som heter Trofodermin. Så spurte Therese meg om denne kremen var grei å bruke, underforstått om den var i konflikt med anti-doping-reglene. Da svarte jeg nei, det er den ikke, forteller legen.

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tar altså på seg ansvaret for at Johaug fikk i seg stoffet. Legen skal ikke ha oppfattet at kremen inneholdt det ulovlige stoffet. Kremen ble gitt til Johaug kvelden 4. september under høydetrening i Italia. Hun sjekket da med legen som forsikret om at kremen var tillatt, og ikke inneholdt stoffer som står på forbudslisten.

- Jeg registrerte ikke der og da, jeg koblet ikke dette opp mot WADAs liste over forbudte midler. Jeg fikk det rett og slett ikke med meg. Jeg har studert mye, natt og dag, de siste åtte dagene, på hvorfor jeg ikke fikk det med meg, sier lege Bendiksen på en pressekonferanse.

Trekker seg

Stoffet clostebol ble funnet i en urinprøve til Johaug, som ble tatt utenfor konkurranse, fredag 16. september i år. 28-åringen oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. Tirsdag 4. oktober ble hun informert av Antidoping Norge om funnet av det forbudte stoffet i prøven.

- Jeg er dypt ulykkelig for at jeg at jeg ikke oppdaget dette og har satt Therese i en vanskelig situasjon. Jeg var hjemme hos Therese den kvelden denne nyheten ble kjent og vi pratet sammen. Vi har holdt jevnlig kontakt siden. Vi er begge fortvilet over situasjonen. Jeg som doktor har sviktet og ikke gjort det jeg skulle. Jeg er også lei meg på vegne av Therese, som jeg kjenner som en rettskaffen, skikkelig og ordentlig utøver. Jeg vet hva hun står for og det er helt utenkelig at hun bruker et stoff med innhold som står på dopinglisten. Det kan jeg ikke forestille meg, sier legen.

- Therese er helt uskyldig i denne ulykksalige situasjonen. Hun er klar over at hun har et selvstendig, juridisk ansvar for hva hun tar inn, men hun har etter min mening gjort det hun skal. Hun snakket med meg og fikk forsikring. Det er min personlige feil som doktor som gjør at hun havner i denne situasjonen. Det er veldig vondt, sier Bendiksen.

Legen informerte videre at han trekker seg fra sin stilling i Norges Skiforbund.

LES MER: Legen trekker seg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.