Johnsrud Sundby ble kvitt usikkerheten

Fredag var det sesongåpning for langrennsfolket på Beitostølen. Martin Johnsrud SUndby vant herrenes løp.

Fredag var det sesongåpning for langrennsfolket på Beitostølen. Martin Johnsrud SUndby vant herrenes løp. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Martin Johnsrud Sundby vant fredagens 15 kilometer klassisk på Beitostølen. Didrik Tønseth tok andreplassen foran Petter Northug.

21.11.14 16:14

22,9 sekunder ned til annenmann og landslagskollega Didrik Tønseth er mye på en 15 kilometer i klassisk. Det er også avstanden på 25,8 sekunder ned til tredjemann Petter Northug.

Sundby ga uttrykk for skepsis og usikkerhet i dagene før start etter å ha økt en allerede stor treningsmengde med 15 prosent.

Fjorårets vinner av verdenscupen sammenlagt ga klar beskjed om at han blir å regne med denne sesongen også.

- Var usikkerheten du fortalte om en ren bløff?

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg var dritnervøs før start og kjente på masse nerver. Det er tiende gang jeg går skirenn på Beitostølen, og det betyr ikke en dritt. Men likevel var jeg skikkelig nervøs før start, og vi surret med ski, tullet med rutinene og det var nesten så jeg ikke rakk starten. Det var mye surr i dag, og det var deilig å få børstet støv av maskineriet og komme i gang, sa Sundby i pressesonen etter løpet.

Der sto han med en svært så disiplinert sønn på armen. Lille Markus koste seg med en melkesjokolade mens pappa snakket.

For tidlig

Det knyttes alltid stor spenning til en sesongstart, og mens for eksempel noen landslagsløpere plasserte seg i toppen, var de andre nærmere plass 50 på listene. Gamlefar Anders Aukland (42) imponerte med en 7.-plass, mens jevngamle Thomas Alsgaard ble nummer 159. Det var ikke alt med resultatene som man ble like klok av.

Martin Johnsrud Sundby la merke til det samme, og selv om han selv lyktes så mener det han er for tidlig å konkludere med at årets treningsopplegg er en suksessoppskrift.

- Det er vel tidlig å konkludere med det, men jeg har ikke blitt noe mer bekymret.

- 23 sekunder er noe i nærheten av utklassing på 15 kilometer i dagens langrenn?

- Ja, i denne løypa her er det ganske mye, for den skiller ikke så mye. Det er lite bakker, ganske flatt og høy fart hele veien. Jeg er fornøyd med den differansen og også overrasket. Jeg trodde nærmest det skulle være en 10-20 mann på den differansen. Det var litt overraskende, og det kan ha vært skiforskjellen som er grunnen til det. Det var digg å være på riktig side denne gangen, mente Røa-løperen.

Kontroll

Sundby fryktet at det skulle bli vondere enn det ble. Han følte at han hadde brukbar kontroll og han kunne kose og bruke tid på terping av tekniske detaljer. Til slutt kunne han konkludere med at han hadde landet med begge føttene på jorda, selv om våren og høsten hadde vært tøff.

- Dette betyr masse for selvtilliten. Selvtillit er jeg full av, men det er greit å vite at man er klar til å hoppe ut blant de store ulvene.

Sundby var mest fornøyd med at han gikk fort i stakepartier og lett terreng. Den delen har han trent mye på.

- Men resten av løpet var det ikke verdensmestertakter over, men det var deilig å kjenne at trening hjelper. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.