RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johnsrud Sundby utestengt i to måneder for dopingbrudd

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen i Oslo onsdag.
UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen i Oslo onsdag. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Glemte å søke om medisinsk fritak for astmamedisin.

ULLEVAAL STADION/GRENSEN (Nettavisen): Onsdag kalte Norges Skiforbund inn til hastepressekonferanse på Ullevaal stadion. Der kom det fram at Martin Johnsrud Sundy er utstengt i to måneder for brudd på dopingreglementet.

- Det er nesten umulig å godta utfallet. Det er totalt urimelig dom som nå faller på meg, for en misforståelse av et system i det medisinsk støtteapparatet. Men jeg skal klare å stå gjennom det. Jeg veit at jeg ikke har gjort noe galt, sier er gråtkvalt Sundby på pressekonferansen.

Han måtte trekke pusten for å klare og prate videre.

- Det oppleves som urimelig. Det eneste jeg kan be dere om er å sette dere inn i saken. Lese den, forstå den. Og forhåpentligvis se hvor urimelig det er. Det er det eneste jeg ber om. Jeg er dømt for det som kalles en formalfeil. Nå er jeg nødt til å bli ferdig med denne saken. Det har pågått i atten måneder. Det har vært en tøff belastning. Jeg har likevel klart å stå med det jeg selv mener er rak rygg, selvfølgelig fordi jeg mener jeg personlig ikke har gjort noe galt, sier Sundby.

Les også: NRK-ekspert: - Internasjonalt kan dette oppfattes annerledes

Les også: Northug får Sundbys Tour de Ski-tittel


Formalfeil

Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Han skal ikke ha søkt om medisinsk fritak for bruk av astmamedisinen. Det er et brudd på dopingreglene og Sundby er derfor utestengt i to måneder fra 11. juli.

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

Han mister dessuten sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen sist sesong. Resultatene i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015 strykes, og det er som følge av poengtapet i disse to rennene at Sundby mister titlene.

- Det handler ikke om juks, eller å oppnå fordeler.Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medsin skal innta, sier skipresident Erik Røste på pressekonferansen.

Han understreker at Sundby ikke er ansvarlig.

- Martin er uten skyld. Han har fulgt rådet fra landslagets lege. Vi har forstått reglene annerledes, sier Røste.

Alle øvrige resultater, også for sesongen 2015/16 blir stående.

- Jeg er glad for at Norges Skiforbund så tydelig tar ansvaret for det som har skjedd, og hvor tydelig forbundet understreker at jeg ikke personlig har forsøkt å gjøre noe galt, sier Johnsrud Sundby.

Les hele pressemeldingen fra Skiforbundet her

- Stor belastning

Sundby er svært skuffet over dommen i CAS og over at han mister seirene i Tour de Ski og World Cup for sesongen 2014/2015. Etter frifinnelsen i FIS´ antidopingpanel og uttalelsene til Antidoping Norge som valgte ikke å anke saken, opplever Martin dommen som uventet og urimelig.

- Dette har selvsagt vært en stor belastning for meg og mine nærmeste i et og et halvt år mens saken har vært til behandling. Dommen i CAS er vanskelig å forstå. CAS fastslår at det er en uklar regel og at jeg har liten skyld. Likevel blir jeg straffet hardt. Jeg har alltid vært nøye med min medisinering og fulgt skiforbundets regelverk og legenes anbefalinger til punkt og prikke. Med verdens beste legeteam i ryggen, har jeg ikke funnet grunn til å tvile på deres forståelse av regelverket, sier Sundby.

Skiforbundet tar som sagt ansvaret for tabben og forklarer det slik:

- Norges Skiforbunds medisinske personell og WADA har hatt ulik forståelse av hvordan astmamedisinen skal benyttes. WADA mente man skulle ha søkt medisinsk fritak (TUE), Skiforbundet medisinske personell forstod det slik at dette ikke var nødvendig, skriver forbundet.

Uklarheten består i hvordan medisinen er benyttet, og hvorvidt det er dosen som legges inn i et forstøverapparatet eller dosen som pustes inn i lungene som gjelder.

Norges Skiforbund har forstått regelen slik at det er dosen som pustes inn i lungene som er gjeldende. WADA mener regelen skal forstås slik at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som skal være veiledende.

- Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Røste.

- Jeg er ansvarlig

Norges Skiforbund mener det er gode grunner til å forstå regelverket på den måten de har gjort, og i dommen kommer det fram at regelverket kunne vært tydeligere. Det er stor enighet blant de som har behandlet saken at regelverket er uklart på dette punktet.

- Forståelsen for reglementet som jeg har gjort, er det jeg som står ansvarlig for, sier landslagslege Knut Gabrielsen.

Hadde Gabrielsen forstått reglementet annerledes og søkt om medisinsk fritak, ville medisinbruken vært i tråd med reglementet og det ville ikke blitt igangsatt en sak.

Sundby har hatt astma siden barndommen. Sykdommen har forverret seg siden han ble toppidrettsutøve, og han har nå alvorlig astma.

- Jeg er ulykkelig for at måten jeg har forstått regelverket på har rammet Martin. Jeg skulle ønske at vi hadde søkt om fritak. Men jeg var trygg på at forståelsen jeg hadde, var riktig. Jeg er lei for at det har rammet Martin, sier Gabrielsen.

Tidligere har Norges Skiforbund søkt om fritak der de mener at det klart har kommet fram i reglementet at dette skal gjøres.

Erstatter premiepengene

Skiforbundet har derfor bestemt at de vil erstatte de premiebeløpene Johnsrud Sundby mister som en konsekvens av dommen, til sammen cirka 1,1 millioner kroner.

Samtidig understreker Røste at Norges Skiforbund tar konsekvensen av denne dommen. Man vil følge tolkningen av regelen som CAS har nedfelt, og sørge for at alle norske skiutøvere etterlever denne.

- Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sier Røste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere