– Det er alvorlig når en lege som er tilknyttet Olympiatoppen gjør dette her. Man kjøper ikke medisiner eller medikamenter på et apotek i utlandet uten å ta kontakt med Antidoping Norge og/eller de ansvarlige legene i Olympiatoppen. Nå er Bendiksen lege i Olympiatoppen selv, og han har jo totalt bommet på rutinene. Det finnes ikke forsvar for det han har gjort, sier Johan Kaggestad til NTB.

– Hva mer kunne Johaug gjort?

– Hun burde satt seg ned sammen med legen og sjekket opp med Antidoping Norge.

– Jeg har stor forståelse for at hun føler seg uskyldig rammet. Hun har fulgt instruksene til legen, men alle som driver toppidrett i Norge vet at de er selv ansvarlige for hva de putter i seg. Det blir de innprentet hver gang man er på Olympiatoppen. Du har selv ansvaret for hva du putter i munnen eller smører på deg, selv om du har et støtteapparat rundt deg, sier Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Utlendingene ler

Kaggestad er nå i Doha under sykkel-VM som kommentator for TV 2, men er selv tidligere idrettstrener og har jobbet i Olympiatoppen. Han er også mangeårig forkjemper for å fremme ren toppidrett.

– Det er trist hele greia. Hadde vi fått melding om en utenlandsk utøver som hadde testet positivt på det middelet hun har tatt og fått forklaringen «jeg bare fulgte legens råd, og smurte på meg noe fordi jeg var plaget med ett eller annet», så hadde vi ledd oss i hjel. Og det er jo det samme som skjer i utlandet nå, fortsetter han.

Tror på Johaug

– De ler av de norske forklaringene, selv om de sannsynligvis er riktige.

– Sannsynligvis?

– Jeg er såpass naiv, og jeg har stor respekt og beundring for Johaug som utøver og menneske. Jeg tror hun har havnet i en kjempeuheldig situasjon, men hun har ikke vært våken nok. Hun har stolt på legen sin. Leger er vanlige mennesker de også. Noen er kjempegode og særdeles strikte på rutiner, mens andre er middelmådige.

– Bendiksen går i siste kategori, avslutter Kaggestad. (©NTB)