Gå til sidens hovedinnhold

Kalla om Johaugs dopingsjokk: - Vil ikke tro det er sant

Den svenske langrennsstjernen ble tatt på senga du hun fikk beskjed om Therese Johaugs positive dopingtest.

Charlotte Kalla (29), som tidligere har trent mye med de norske jentene og har konkurrert med Johaug i en årrekke, trodde ikke sine egne ører da nyheten kom torsdag.

- Beskjeden kom som en fullstendig overraskelse. Jeg vil ikke tro at det er sant, det som har skjedd Therese Johaug, en god venn og konkurrent. Jeg synes det er veldig trist at hun har havnet i denne situasjonen, sier Kalla ifølge Expressen.

Hun er ikke den eneste i vårt naboland som har viet nyheten oppmerksomhet torsdag. Den svenske skilegenden Thomas Wassberg mener imidlertid saken er som en storm i et vannglass.

- Om det er slik at hun har brukt en hudkrem eller lignende, så kan jeg ikke forestille meg at mengden i preparatet har en prestasjonsfremmende effekt. Det finnes så mange midler og kremer at det er håpløst å ha kontroll, sier han til Aftonbladet.

Les mer

Her kjøpte landslagslegen kremen som felte Johaug

Les mer

TV 2-profil: - Hvis noen av dere blir tatt i doping, slutter jeg på dagen

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener dopingnyheten er trist, og sier til Nettavisen at dopingsakene med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har skadet omdømmet til Norge (se videointervju med kulturministeren. Artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED
embedNAvideo("GEKBORM3XLVOeuhoofwFeg", false)

- Hva har de drevet med?

Det svenske skiforbundets sjeflege Bo Berglund mener Johaug er relativt fri for skyld. Han slakter heller den norske landslagslegen Fredrik Bendiksen.

- Dette er veldig bemerkelsesverdig. Jeg vet ikke hva de norske legene har drevet med. Jeg kjenner til denne legen – det er en erfaren kollega, sier Berglund til Aftonbladet.

Den tidligere svenske langrennsstjernen Torgny Mogren, som nå jobber som ekspert i svensk radio, forstår at Johaug tok i bruk salven og stolte på landslagslegens forsikringer om at den var innenfor dopingreglementet.

- Det gjør man garantert, det ville i hvert fall jeg gjort.

På spørsmål om ikke utøveren selv har et ansvar for det vedkommende benytter av legemidler, svarer Mogren i et intervju med Sveriges Radio:

- Det er jo en selv som har det ytterste ansvaret, men samtidig er man inne i en boble av trening, hvile og spising. En sånn liten ting som dette tror jeg ikke jeg ville reagert på. Man stoler alltid på legen.

Knust Johaug

Da Johaug selv møtte pressen torsdag, brast hun i gråt på podiet foran de titalls fremmøtte journalistene.

- Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det den siste uka nå. Jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbanna over situasjonen jeg har kommet i, sa Johaug.

- Jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alle alt. Jeg har null skyld i denne saken her. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært den verste uka i mitt liv, sa langrennsjenta.

Johaug har testet positivt på stoffet clostebol, etter bruk av kremen Trofodermin. Johaug brukte kremen mot solforbrenning, som hun pådro seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august. Kremen er ikke til salgs i Norge.

I en pressemelding skriver Skiforbundet at kremen ble kjøpt på et apotek i Italia.

Det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som kjøpte kremen, og ga den til Johaug på kvelden den 4. september 2016. Johaug brukte kremen frem til 15. september.

Bendiksen påtok seg all skyld og trakk seg med umiddelbar virkning på pressekonferansen torsdag.

LES OGSÅ:

Les mer

Her kjøpte landslagslegen kremen som felte Johaug

Les mer

TV 2-profil: - Hvis noen av dere blir tatt i doping, slutter jeg på dagen

HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("yNa2O7MQHfxHQoa9dDvcSA", false)
Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken