*Nettavisen* Sport.

Kalla skal kline til i Bjørgens fravær

Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

En langrennssesong uten gravide Marit Bjørgen på startstrek, er en vinter med muligheter for svenskenes yndling Charlotte Kalla.

04.11.15 08:14

Alt tyder på at 28-åringen fra Tärendö i Nord-Sverige får karrierens hittil beste sjanse til å vinne verdenscupen sammenlagt. Den vil Kalla mer enn gjerne gripe.

I så fall må hun heve seg kraftig. Så langt har ikke Sveriges mest profilerte kvinnelige langrennsløper vært bedre enn nummer fire sammenlagt i verdenscupen totalt. Etter ti år i toppen er det kanskje på tide å klatre opp på seierspallen, for ikke å si på øverste trinn.

– Jeg føler meg klarere enn tidligere til å kapre en plass helt i toppen, og til å gjennomføre en hel sesong med mange konkurranser. Sist det var en mesterskapsfri sesong (2011), hadde det ikke løsnet i klassisk for meg, som det gjorde i 2013. Jeg har et annet utgangspunkt nå, sier Kalla.

Det ligger uansett an til en litt trøblete start på sesongen både for de norske og svenske langrennsstjernene på grunn av lite snø.

Prøve-VM viktig

Å holde høyt nivå gjennom en hel vinter er en utfordring. Viktigst er det tross alt å prikke toppformen til Tour de Ski ved årsskiftet. Det har Kalla vist tidligere at hun klarer.

Den svenske yndlingen var en sensasjon da hun vant konkurransen i 2008. Foran vinterens utgave må hun pent finne seg i å være blant de aller heteste favorittene.

Kalla har imidlertid blikket rettet mot mer enn bare den gjeve Touren.

– Jeg har lyst til å gå fort fram mot Touren, for jeg vil gjerne ha med meg en god følelse. Dernest er det viktig med prøve-VM i Lahti. Og i tillegg blir det spesielt med Stockholm og Falun, sier 28-åringen og sikter til de tradisjonsrike verdenscuprennene på svensk jord.

Mye på snø

Til tross for ambisjonene om en plass på pallen i verdenscupen sammenlagt, går Kalla neppe alle sesongens renn.

– Jeg har en grunnplan. Jeg kommer ikke til å gå helgen etter Tour de Ski. Det er en sprinthelg, sier hun.

920 timer med trening er lagt ned på veien mot det som skal bli en suksessrik sesong. Uvanlig mye av tiden har hun tilbrakt på snø. Nylig reiste hun tidligere enn landslagskollegene til Val Senales for å få noen ekstra dager med ski på beina.

– Jeg bestemte meg allerede i vår for at jeg ville ha en lang periode på snø i oktober, røper Sveriges store langrennshåp.

De første svarene på hvor hun står, får Kalla under de svenske åpningsrennene i Bruksvallarna 20.-22. november. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.