RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan ta uker før Northug får svar

Sist oppdatert:
Kriminalomsorgen avgjør når og hvor Petter Northug skal sone.

TRONDHEIM (Nettavisen): Petter Northug ble torsdag klokken 12 dømt i Sør-Trøndelag tingrett til 50 dager fengsel, samt bot på 185.000 kroner som følge av fyllekjøringen i mai.

Skistjernen godtok dommen på stedet.

Derfor er nå knyttet stor spenning til når Northug må sone. 

En fengselsstraff vil uten tvil skape problemer for skistjernens sportslige satsing mot VM i Falun, skulle han måtte sone allerede i vinter.

Jorid Midtlyng, direktør i kriminalomsorgen region nord, forteller på generelt grunnlag at det kan ta noen uker før en domfelt får vite når og hvor han/hun skal sone.

Må vente på soningssvaret
Svaret må imidlertid langrennsstjernen trolig vente noen uker på. 

Det er Kriminalomsorgen som skal vurdere når Northug eventuelt må sone.

Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen region nord, sier til Nettavisen, på generelt grunnlag, at det varier hvor lang tid det tar før en domfelt får vite om når han eller henne skal sone.

Hun sier imidlertid at det normalt ikke skal være snakk om så mange uker.

- Retten og politiet må klargjøre dommen og oversende den til oss. Når vi mottar papirene sender vi da ut et tilbud om elektronisk fotlenkesoning til alle som er aktuelle for det, sier Midtlyng til Nettavisen.

- Hvis vedkommende ønsker det, blir saken sendt videre til en saksbehandler som da vil ta en vurdering. Vedkommende må ha en ordnet bosituasjon og akseptere de kontrollrutinene som er aktuelle. Hvis personen aksepterer dette, og saksbehandler godkjenner søknaden, vil det bli fattet et vedtak. Man vil da kunne pålenke den domfelte i ganske kort tid etter det, forklarer Midtlyng.  

Det er her i Trondheim tinghus at Petter Northug torsdag møter til rettsmøte i forbindelse med fyllekjøringen i mai.


Vanskelig å få utsettelse
Det er ventet at Northug vil ha et ønske om å sone etter skisesongen, men det er ingen selvfølgelighet at dette lar seg gjøre.

- Hvis vedkommende ønsker å sone på et senere tidspunkt må man søke om soningsutsettelse. Det er det relativt strenge vilkår for å få oppnå, sier Midtlyng. 

- Tar dere hensyn til folks arbeidssituasjon?

- Det er strenge kriterier. Det er ikke sånn at man får soningsutsettelse fordi det passer dårlig. Det er fortrinnsvis ved alvorlig sykdom, fødsel, eksamen, altså helt spesielle situasjoner. Det er en individuell vurdering i hver enkelt sak, sier Midtlyng. 

Skulle Northug sone i fengsel, kan han heller ikke regne med at soningskøer vil utsette fengselsoppholdet.  

- I Midt-Norge er det Verdal fengsel som tar de korte dommene. Der varierer det hvor mye kø det er, men akkurat nå klarer vi å ta inn folk innen 60 dager der. Det kan endre seg, men akkurat nå ser det sånn ut der. I andre fylker er det lenger kø. Men på fotlenkesoning er det ingen kø, forklarer Midtlyng.

Med under to måneder straff er imidlertid sjansen stor for at Northug vil slippe unna med fotlenke.

Følg domsavsigelsen direkte her:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere