Gå til sidens hovedinnhold

Kjenner: - Bjørgen var viktig og god for Johaug

Eksperten på idrettsjuss mener saken nå er helt åpen.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Torsdag fortsatte de muntlige forhandlingene i Therese Johaug-saken. Marit Bjørgen, Johaugs lagvenninne gjennom mange år, var blant dem som avga vitnemål.

Bjørgen snakket om sitt forhold til tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen, sitt forhold til Therese Johaug og hvordan hun selv ville håndtert en lignende situasjon som det lagvenninnen har opplevd.

Bjørgen kom med støtte til både Johaug og lege Bendiksen.

- Jeg hadde gjort det samme som Therese i den situasjonen. Jeg har alltid spurt legen og hatt full tillit og stolt på ham. Det er rutiner som alltid har vært der. Jeg hadde stolt mer på å spørre Fredrik, enn å gjøre undersøkelser selv. Det har alltid gitt meg mer trygghet å spørre ham.

- Også i dag ville jeg hatt en dialog med landslagslegen, men i lys av denne saken er det også nye rutiner gjennom forbundet og vi må gjøre undersøkelser selv. Det vil uansett være en trygghet for meg å spørre landslagslegen. Etter Therese-saken har utøveravtalen blitt endret. Nå er det vårt eget ansvar hva vi putter i oss. Vi kan sjekke med WADA-appen, hos Antidoping Norge eller «google», sa Bjørgen videre om saken.

- Saken er helt åpen

Advokat og ekspert på idrettsjuss, Gunnar-Martin Kjenner, mente torsdag ble en meget god dag for Johaug-leieren. Han mener spesielt at Bjørgens vitnemål kan slå positivt ut for den dopingtatte skistjernen.

- Jeg tror saken er helt åpen, sier Kjenner til Nettavisen.

Etter den første dagen med høring, onsdag, var Kjenner overrasket over at Johaugs advokat, Christian B. Hjort, hadde gått ut med at han ønsket full frikjennelse av sin klient, men eksperten har nå endret mening.

- Jeg er glad jeg ikke er dommer i den saken her. Her kan det vippe begge veier. Jeg synes dette har vært en veldig god dag for Therese. Jeg mener hun var i motbakke i går, men vitneførselen i dag med Bendiksen og særlig Marit Bjørgen synes jeg var veldig viktige og gode for Johaug.

- Spesielt Bjørgen når hun sier at hun ville handlet på akkurat samme måte. Hun har vært på landslaget i 17 år og taler på vegne av hele gruppen. Når alle andre ville gjort det på samme måte som det Therese gjorde, er det vanskelig å si at hun har opptrådd på en måte som avviker fra det vanlige, at hun er å bebreide for det hun har gjort, det er vanskelig å si det. Det taler veldig til fordel for Therese, forklarer idrettsadvokaten.

Hjort gjorde under sin prosedyre et poeng av at Johaug hadde gjort det hun kunne for å sjekke at kremen hun brukte på leppene, som inneholdt det forbudte stoffet clostebol, var ren ved å spørre legen om råd.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Fikk fort tillit

Bendiksen skal som kjent ha sagt at den ikke stop på dopinglisten.

Og om lege Bendiksen sa Bjørgen dette:

- Han er en lege med god erfaring og lang fartstid. Det første året brukte han mye tid med oss, for å bli godt kjent, Jeg kjente fort at jeg fikk tillit til ham og hadde en oppfattelse om at han var en lege vi kunne stole på. Han var bunnsolid i alt. Han hadde lang erfaring og hadde som kjent vært lege for flere landslag innen idrett, fortalte skistjernen under høringen.

Om Therese Johaug sa Bjørgen følgende i vitnemålet.

- Jeg har kjent Therese siden 2007. Hun er en jente med gode holdninger og verdier. Min oppfatning er at hun alltid har vært positiv når det kommer til antidopingarbeid. Hun har alltid vært nøye, sa Bjørgen.

LES OGSÅ: - Tror nesten aktoratet er i tvil

Ikke tatt Ren Utøver

Under vitnemålet kom det også fram at Bjørgen, i likhet med Johaug, ikke hadde gjennomført det mye omtalte Ren Utøver-programmet, et program som i utgangspunktet skal ha vært obligatorisk for alle på landslaget.

LES OGSÅ: Johaug kritisk til Skiforbundet

Det ble først opprettet i 2008, og ble senere obligatorisk i 2015. Onsdag ble det imidlertid kjent at de fleste utøverne ikke hadde gjennomført dette programmet før etter at Johaug-saken kom opp, og torsdag kunne Bjørgen altså fortelle at hun var blant dem som tok det høsten 2016.

Bjørgen gjennomførte Ren Utøver, et program som skal gjøre utøverne mer bevisst på dopingreglene, først 18. oktober 2016. Det var fem dager etter at det ble kjent at Therese Johaug hadde testet positivt.

- Jeg har tatt den første modulen av det, men er usikker på når det ble registrert. Jeg har kunnskap om innholdet i Ren Utøver, men tok ikke den nye versjonen før 18. oktober 2016, sa Bjørgen under høringen torsdag.

LES OGSÅ: Slet med å holde tårene tilbake: - Nesten ikke til å bære

Hun forklarte videre at hun hadde fått beskjed av Norges Skiforbund om å gjennomføre testen senest 48 timer etter at Johaug-saken ble kjent, men på grunn av en registreringsfeil ble det ikke gjort før 18. oktober.

Høringen torsdag ble innledet med at Johaugs advokat, Christian B. Hjort, presenterte en hittil ukjent e-post for Domsutvalget. I e-posten med dato 22. april 2015, fikk utøverne en purring på at de skulle gjennomføre Ren Utøver-programmet, men ifølge advokat Hjort var den beskjeden nevnt som punkt fire i en e-post som også handlet om helt andre ting.

- Veldig hektisk

E-posten handlet hovedsakelig om landslagets markedsdager.

Johaug skal ha fått denne e-posten, og beklaget at hun ikke hadde bitt seg merke i innholdet. Bjørgen erindrer også å ha fått beskjeden.

- Jeg kan erindre at vi hadde besøk av en dame fra Antidoping Norge på markedsdagene. Men som profilert utøver er det veldig hektisk de dagene. Vi skulle ta kontakt med henne når vi fikk tid, men de dagene går ofte i ett for oss som er mest profilert. Da dagen var ferdig, var ikke damen fra Antidoping Norge lenger tilstede, men jeg erindrer at hun var tilstede på Soria Moria, der vi hadde markedsdagene, fortalte veteranen.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("Q_2Ysqxi_o_tFVxE-Sj9vQ", false)

Ifølge lederen for Domsutvalget, Ivar Sølberg, så var det kun et fåtall utøvere på landslaget som hadde gjennomført Ren Utøver før saken mot Therese Johaug ble kjent Kun fem til seks utøvere, ifølge Søberg.

Rutinenen rundt Ren Utøver-programmet har de siste dagene fått voldsom kritikk fra ekspertene som følger Johaug-saken og de har også blitt en sentral del av høringene på Ullevaal stadion.

- At skiforbundet ikke har informert om ren idrett og fulgt det man er pålagt fra Antidoping Norge, det er skremmende. Det er en grov forsømmelse, som rammer utøverne i neste omgang. De er moralsk ansvarlige, sa ekspert på idrettsjus Gunnar-Martin Kjenner til NTB.

Therese Johaug ga også i sitt vitnemål onsdag uttrykk for at hun hadde fått lite oppfølging fra Skiforbundet på dette området.

Les også

Bendiksen slet med å holde tårene tilbake: - Det er nesten ikke til å bære

Les også

Kjenner stusser over Johaug-advokatens utspill

Les også

Thorén: - Fortsatt folk som tviler på hennes forklaring

Les også

Johaug kritisk til skiforbundet

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken