VAL DI FIEMME (Nettavisen): Klæbo går ut 1 minutt og 20 sekunder foran russiske Sergej Ustjugov når Tour de Ski skal avgjøres med jaktstart opp monsterbakken i Val di Fiemme søndag.

Det gjør selvfølgelig nordmannen til den store favoritten, men Klæbo legger liten skjul på at han er spent på det som venter ham.

I motsetning til de fleste av konkurrentene har trønderen aldri gått opp slalåmbakken i Val di Fimme. Det gjør at Klæbo er noe i villrede før den siste etappen.

- Jeg har aldri vært i den situasjonen her så jeg vet ikke hvordan man skal forberede seg, sier Klæbo til Nettavisen.

Han kommer imidlertid til å stole på at oppskriften han har fulgt til nå i touren også vil føre til suksess søndag.

- Jeg må bare gjøre det samme som jeg har gjort frem til i dag. Ta det med ro, spise godt og sørge for at man får i seg nok. Og så er det bare å åpne i forsiktig tempo og satse på at man har en ok dag. Det kjennes bra ut og distanseformen har vært bra de siste dagene, sier den norske stjernen.

Sundbys råd

I motsetning til Klæbo har lagkamerat Martin Johnsrud Sundby gått opp monsterbakken en rekke ganger tidligere med stor suksess.

Sundby står klar til å gi Klæbo noen tips om hvordan han løser den siste etappen på best mulig måte. Han mener partiet før selve monsterbakken blir viktig.

- Hvis han spør om råd så er det å ikke gå seg stiv inn i bakken. Det tror jeg er dumt. Han har så god tid på seg nå at han kan finne en god flyt fra start og inn i bakken. Da kan han egentlig bare gå sitt eget løp fra bunn og opp. Han taper ikke mye. Ustjugov er ikke noe bakkeklatrer han heller. Dette tror jeg skal være ganske grei skuring, sier Sundby til Nettavisen.

Sundby føler seg trygg på at Klæbo ikke kommer til å tape forspranget han har sikret seg.

- Det er ingen som har tapt ett minutt og 20 sekunder opp den bakken, så det tror jeg ikke vil være mulig, i hvert fall ikke i den formen Johannes er i nå, forteller Sundby.

Vil ikke se bakken

Han anbefaler riktignok Klæbo til å se litt nærmere på bakken før morgendagens løp.

- Nå handler det om å få kontroll på nervene. Det er litt nervepirrende for han å gå inn i bakken uten å vite hva han går til. Han tar seg sikkert en tur og ser litt på starten, det ville vært smart. Og så må man finne roen opp der. Det er sjeldent store utslag opp selve bakken. Det tror jeg han skal ta med seg, forklarer Sundby.

Klæbo har imidlertid ikke noe hastverk med å se det "helvete" som venter ham.

- Vi møter den (bakken) tidlig nok. Jeg har bare sett den på TV. Jeg synes den ser bratt ut på TV. Jeg vet at når man møter den i virkeligheten så er det ofte brattere. Jeg tror det er like greit at jeg ligger lavt og ikke ser på den, sier nordmannen.

Siste etappe av Tour de Ski starter med kvinnene klokken 13:00, før Klæbo og de andre herrene begynner 14:45.

Topp 5 i Tour de ski-sammendraget før siste etappe:
1. Johannes Høsflot Klæbo (Norge)
2. Sergej Ustjugov (Russland) +1:20.4
3. Alexander Bolsjunov (Russland) +1:43.8
4. Francesco di Fabiani (Italia) +2:40.5
5. Simen Hegstad Krüger (Norge) +3:06.8