*Nettavisen* Sport.

Kowalczyk mener Norge ødelegger skisporten

KRITISK: Justyna Kowalczyk mener Norge dreper skisporten. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Hvem vil se de samme vinne gang på gang?

08.12.14 15:38

Den polske skistjernen Justyna Kowalczyk er én av få som de siste årene har utfordret Marit Bjørgen og Therese Johaug om medaljene.

Denne sesongen har hun imidlertid ikke klart å hevde seg på samme måte. I stedet har Norge totaldominert på kvinnesiden i vinter.

Under minitouren på Lillehammer i helgen ble det firedoblet norsk på kvinnesiden, mens for mennene ble det fem norske blant de fem beste.

Det får Kowalczyk til å reagere. I en kronikk i den polske avisen Gazeta langer hun ut mot det hun anser som ødeleggende for langrennssporten.

- Jeg er fortvilet over den norske dominansen, men samtidig beundrer jeg dette landets ressurser, som ingen er i nærheten av, skriver hun ifølge NRK.

- Det blir kjedelig
31-åringen fortviler over situasjonen. Hun mener det er umulig for andre nasjoner å konkurrere mot de ressursene Norge har.

- Denne sesongen er det kun Sverige som prøver, men de føler seg forpliktet siden det er VM på deres jord. Så kommer Russland, Tyskland og Finland. Alle andre har falt av allerede, og til slutt kan det være en femmillionersnasjon som er interessert i langrenn, men ikke nødvendigvis, fordi det kommer til å bli kjedelig også der. Hvem vil se de samme vinne gang på gang? skriver hun.

Under åpningsrennet i Kuusamo tidligere i vinter, var ikke Kowalczyk i nærheten av å true de norske og havnet blant annet over minuttet bak Therese Johaug på 10-kilomteren i Finland. Ifølge NRK har hun blitt kritisert i hjemlandet for å se tung og treg ut i innledningen av sesongen.

I sin kronikk påpeker likevel Kowalczyk at hun har som mål å vinne medalje under VM i Falun i vinter og at hun på ingen måte har gitt opp.

Bjørgen-kritikk
Dette er langt fra første gang Kowalczyk kommer med kritikk mot Norge og norske løpere. Hun har tidligere hatt en feide med Marit Bjørgen.

Så sent som i oktober satte hun fart i den konflikten.

Kowalczyk har aldri vært noen fan av Bjørgens bruk av astmamedisin og likte dårlig at den norske jenta trakk fram medisinen som en suksessfaktor.

Bjørgen gjorde dette under et intervju med Red Idrett.

Kowalczyk har siden 2009, da Bjørgen begynte å bruke astmamedisinen Symbicort, hevdet at den gir den norske gulljenta store fordeler i sporet.

- Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes prestasjoner. Det står jeg for, og jeg er stolt av at jeg var først til å påpeke dette, sa Kowalczyk til polske Gazeta ifølge NRK.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.