VIKERSUND (Nettavisen): Lørdag tok det norske hopplandslaget en historisk seier i lagkonkurransen i Vikersund.

Det norske laget vant til slutt med utrolige 265,6 poeng foran Polen - en seiersmargin som aldri tidligere har vært større i en lagkonkurranse.

Lørdagens triumf kommer i en rekke av flere store seiere for Norge i hoppbakken denne sesongen. Som lag har Norge vunnet OL-gull, VM-gull i skiflyging, og nå kan de også vise til historiens største seiersmargin.

Østerrikske Kraft som satte verdensrekord i Vikersund forrige sesong, kunne ikke gjøre annet enn å registrere at det norske laget er langt foran konkurrentene.

Gjennom historien er det nettopp Østerrike som har hatt til vane for å dominere som lag, men nå er Norge i førersetet.

De svarte dressene

Kraft tror Norges nye hoppdresser er en av grunnene til det store fremskrittet.

- De har fått så mye selvtillit på grunn av deres dresser, de svarte dressene. Selvtilliten øker og de andre nasjonene følger nøye med på hva de gjør. De har gjort en virkelig god jobb. Det overrasket oss at vi er bak og det er grunnen til at de er så gode, sier Kraft til Nettavisen.

Verdensrekordholderen legger ikke skjul på at østerrikerne ble tatt på senga da de skjønte hvilke fremskritt Norge har tatt på utstyrsfronten.

Kraft forklarer at de jobber hardt for å ta igjen forspranget han mener Norge nå har.

- Man vil selvfølgelig slå dem og man ønsker å nærme seg dem. Man prøver mye forskjellig. Man prøver ut nye dresser og nye ski. Man tester og tester, forteller Kraft.

Hemmelig

Det er ingen tilfeldighet at det norske laget har bedret hopputstyret denne vinteren.

Før årets sesong ble det bestemt at landslagstrener Magnus Brevig skulle få ansvar for en nyopprettet avdeling som de har kalt for «sports science».

Brevig har vært svært hemmelighetsfull når det gjelder hva de har funnet ut av på utstyrsfronten denne vinteren, og han vil ikke si noe om hva som er hemmeligheten til det norske laget når Nettavisen snakker med ham etter lørdagens lagkonkurranse i Vikersund.

- Vi vil ikke kommentere det så mye. Vi har valgt vårt utstyr og i ettertid er vi fornøyd med det, sier Brevig til Nettavisen.

Han forteller imidlertid at han synes det er gledelig at østerrikerne har bitt seg merke i fremskrittet de har gjort.

- Det er veldig kjekt for det tror jeg aldri en østerriker har sagt før, at vi har tatt dem på senga. Det er vi dritstolte av. Det var også målet. Det har vi jobbet beinhardt for over lenger tid, men vi satt kanskje inn et ekstra trykk i år, og da har vi foreløpig lykkes, forklarer Brevig.

Han tror konkurrentene vil jobbe hardt fremover for å finne ut av den norske hemmeligheten, men sier samtidig at det norske laget vil fortsette å jobbe hardt for å forbedre utstyret ytterligere til neste sesong.

- Nå blir utfordringen å klare det igjen. Nå er det mange som har god tid til å kopiere oss, og da må vi prøve å være enda bedre. Det blir ekstremt krevende, men ikke umulig, sier Brevig.

Fornøyde utøvere

De norske landslagshopperne er i likhet med Brevig fornøyd med Kraft sine uttalelser.

- Det kan nok være en fordel. Jeg har ikke prøvd noe annet i skiflyging, så jeg vet ikke hvordan det andre flyr, men det er artig å høre at han mener vi har en fordel der, sier Stjernen til Nettavisen.

Han får støtte av lagkamerat Johann Andre Forfang.

- Jeg tror vi har et veldig bra mentalt overgrep på dem. Det er veldig sjeldent at et helt lag hopper med en type hoppdress i en hel sesong, sier Forfang til Nettavisen.

Forfang mener man ikke skal lenger tilbake enn ett år før Norge var i en lignende situasjon som Østerrike er i nå.

- Det er utrolig deilig for vi var der i fjor. Det er godt at de kan smake sin egen medisin. Vi var i samme posisjon som dem før VM. Det er utrolig godt å havne ovenpå igjen, forteller den norske hoppstjernen.

Raw Air avgjøres søndag

Lørdagens lagkonkurranse var det nest siste rennet i årets versjon av Raw Air.

Polske Kamil Stoch er storfavoritt til å stikke av med sammenlagtseieren, men norske Robert Johansson klarte nærmest å ta igjen halve forspranget polakken hadde under lørdagens lagkonkurranse.

Nå er nordmannen 55,7 poeng bak Stoch i sammendraget før den avgjørende individuelle konkurransen søndag ettermiddag.

- Jeg føler meg bra. Jeg har fått bra med selvtillit ut fra dagen i dag. Jeg vet at jeg kan hamle opp med ham uten problemer. Det er klart at han viser han har et bra nivå inne i finaleomgangen i dag, det blir en tøff kamp, men jeg gleder meg skikkelig til å hoppe mer her i morgen, sier Johansson til Nettavisen.

Til tross for at Johansson tok innpå over 30 poeng på Stoch lørdag, hevder polakken at han ikke lar seg påvirke av at nordmannen nærmer seg.

- Jeg fokuserer på meg selv og min egen hopping. Jeg skal prøve å nyte hoppingen i morgen, gjøre mitt beste, og så får vi se hva som skjer. Jeg håper bare at det blir fine og rettferdige forhold, sier Stoch til Nettavisen.

- Hva vil en sammenlagtseier i Raw Air betyr for deg?

- Jeg skal fortelle deg det hvis jeg klarer det, sier polakken.