VIKERSUND / GRENSEN: Andreas Wellinger ledet halvveis, men misset fullstendig som siste hopper i Vikersund søndag. Med bare 166 meter, holdt det kun til en 18.-plass og å bli tredjemann sammenlagt.

Tyskeren mislyktes etter at også Stefan Kraft fikk store problemer over kulen i finalen.

Men verdensrekordholderen fra Østerrike klarte på nærmest mirakuløst vis å tyne 215 meter ut av hoppet. Dermed var det han som til slutt ble historiens første sammenlagtvinner av Raw Air.

- Dette er helt klart noe helt spesielt. Det ble veldig dramatisk. Mitt andre hopp var ikke det beste. Det var kanskje ikke de beste forholdene, men sånn er skiflyging, sier Kraft til Nettavisen.

Han føler med Wellinger som mistet seieren.

- Han fikk også problemer i luften. Jeg er lei meg på hans vegne. Han har vært i veldig god form og har ikke gjort noen feil i løpet av disse dagene. Det er tøft for ham, men han er ung og kommer sterkere tilbake, forteller østerrikeren.

Stoch vant avslutningsrennet

- Det er noe av det villeste jeg noensinne har sett, utbrøt NRK-kommentator Andreas Nilssen etter at Kraft svevde nærmere 150 meter i lav høyde over unnarennet.

Polske Kamil Stoch vant avslutningsrennet klart, og klatret til andreplass i sammendraget etter ti konkurransedager.

Noriaki Kasai imponerte også stort i Vikersund med 239,5 meter og 241,5 meter. Den 44 år gamle japaneren ble andremann i søndagens renn.

Forfang beste nordmann

Andreas Stjernen landet på 225 meter i sitt andrehopp. Det holdt dessverre ikke til å slå seg inn på pallen i Raw Air sammenlagt. Stjernen ble nummer ni søndag, og endte på en plass rett utenfor podiet totalt i den norske hoppturneringen.

- Jeg føler at jeg gjør to greie hopp, men jeg får det ikke til å fly ordentlig godt. Jeg må se litt på video hva som er grunnen til det, sier Stjernen til Nettavisen.

- Alt i alt, så hadde nok Stoch slått meg i dag uansett. Han var solid, sier trønderen.

Stjernen var litt skuffet rett etter rennet over at han ikke kom seg på pallen i Raw Air.

- Hadde du spurt meg for noen måneder siden om jeg ville tatt en fjerdeplass i Raw Air, så ville jeg nok tatt det. Jeg skal være fornøyd med Raw Air, men så er det litt skuffende at jeg havner utenfor pallen igjen, sier Stjernen som også ble nummer fire i storbakkerennet under VM i Lahti.

Johann André Forfang lå på åttendeplass etter første hopp, og fullførte konkurransen med 245,5 meter. Det ga ham en fjerdeplass og status som beste norske hopper i rennet. Han ble nummer seks i Raw Air.

Lørdagens første rekordmann, Robert Johansson, var Norges bestemann etter søndagens førsteomgang. Han lå som nummer sju, før han landet på 215 meter i andrehoppet sitt. Dermed dalte Lillehammer-karen noen plasseringer.

Gamle Fannemel-takter

Anders Fannemel fikk til et strålende sistehopp i Vikersund. Den tidligere verdensrekordholderen landet helt nede på 244 meter, konkurransens nest lengste svev til da.

Med det lange sistesvevet bykset han opp til en 13.-plass

Etter Fannemels hopp, falt amerikanske Kevin Bickner etter å ha landet godt nede i bakken for andre gang søndag. Bickner var samme mann som hoppet 244,5 meter og lengst i den første omgangen.

Amerikaneren hadde smerter og måtte hjelpes ut på båre, men var bevisst og så ut til å ha det bra etter forholdene.

Halvor Egner Granerud var første nordmann utfor i finaleomgangen. Med 216 meter klarte også han å klatre litt på resultatlista til 21.-plass.