*Nettavisen* Sport.

Kritiserer Johaug for medietaushet: - Uprofesjonelt

KOM, SNAKKET OG DRO: Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Dette er foreløpig eneste gang hun har snakket om saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Therese Johaug (28) har ennå ikke svart på ett spørsmål siden det ble kjent at hun avla positiv dopingprøve.

På pressekonferansen forrige torsdag ga Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, klar beskjed om at det ikke var mulig å utfordre Johaug på noe som helst.

- Alle som sitter her nå vil gi sine kommentarer til det som har skjedd. Til slutt vil det være mulig å stille spørsmål. Det er viktig å understreke at Therese ikke vil delta på den delen, sa Graff.

Hun har heller ikke stilt opp på et eneste intervju etter pressekonferansen.

Dårlig taktikk, mener sosiolog, reklamemann og rektor på Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim.

- Det er veldig uprofesjonelt, sier han til Nettavisen.

Blindheim argumenterer med at Johaug er verdens fremste utøver av sporten og at det som har skjedd er en skandale.

- Det er helt åpenbart at kommunikasjonsstrategien deres nå er prefabrikkert, satt i regi av et apparat. Alt skal samordnes og koordineres når det gjelder det å uttale seg til mediene. Det har nok også sammenheng med at det er lett å si noe forkjært, sier Blindheim.

Les også: Johaug får støtte fra uventet hold
Les også: Ingebrigtsen støtter Johaug: - En fillesak

Klikk på bildet for å forstørre.

ØDELEGGENDE: Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, mener Johaug gjør feil som ikke snakker med pressen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

- Hadde behov for ro

Gro Eide er medieansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund. Hun svarer slik på spørsmål om hvorfor ikke Johaug tok imot spørsmål på pressekonferansen:

- Hun hadde behov for å få ro etter det hun leverte der. Det handler om å ivareta Therese. Det er viktig å se mennesket bak det her. Det å fortelle sin historie i en sånn setting med så mye media til stede er en veldig tøff ting å gjøre. Så for å ivareta hun som menneske, var det viktig at hun fikk trekke seg tilbake etterpå, sier Eide til Nettavisen.

- Er det Norges Skiforbund som har rådet henne til å ikke svare?

- Som jeg sier, så er det en helhetsvurdering med tanke på situasjonen hun er i, sier Eide.

På forespørsel fra Nettavisen om å få et intervju med Johaug, får vi beskjed om at hun skal undersøke saken, og at listen over interesserte medier er lang.

- En forståelig og menneskelig reaksjon

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen har forståelse for at Johaug, med unntak av den tårevåte seansen på pressekonferansen, ennå ikke har stilt opp til intervju.

- Hun er en ung kvinne i en fryktelig vanskelig situasjon. Hun har i verste fall fått hele karrieren sin ødelagt og føler seg nok sviktet og forrådt av mange rundt seg. Det er ikke unaturlig å tenke seg at hun er i en dyp personlig krise som selvfølgelig gjør at man har vanskelig for å stille opp for mediene. Det er en helt menneskelig reaksjon som man må forstå, sier han til Nettavisen.

Les også: Enorm forskjell på Sundby og Johaug
BLOGG:
Røste bør si opp i morgen

- Stor offentlig interesse

Bodahl-Johansen tror en av årsakene kan være at Johaug kan være engstelig for å si noe som kan forverre situasjonen.

- På en annen side tenker jeg at både hun som person, og den saken hun er oppe i nå, i aller høyeste grad har offentlig interesse. Hele hennes karriere og inntektsgrunnlag er basert på at hun har en høy profil i det offentlige rom, det er det ingen tvil om. Og i en sånn situasjon har man et ansvar overfor offentligheten. Da mener jeg faktisk at, selv om det er vanskelig, at hun etter hvert bør komme ut i det offentlige rom og svare på spørsmål. Offentligheten har en interesse av å vite mer om hennes rolle i denne saken, sier Bodahl-Johansen.

- Er det noen problemer med at hun ikke har svart på noen spørsmål, men bare snakket fritt uten å bli utfordret?

- I journalistikken er det et veldig sterkt krav om å ta hensyn til mennesker i en vanskelig livssituasjon. Og det er det ingen tvil om at hun er i nå. Og i en sånn situasjon vet vi at mennesker kan si ting de kanskje ikke burde sagt. Men jeg går ut fra at en idrettsutøver som er på verdens beste landslag med verdens mest ressurssterke støtteapparat blir tatt vare på i en sånn situasjon, sier Bodahl-Johansen, som er ekspert på offentlighetsloven og presseetikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSTÅR JOHAUG: Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix

Han står imidlertid fast på at Johaug snart må stille opp og vise åpenhet rundt saken som har preget avisene i massiv grad siden den sprakk torsdag i forrige uke.

- Det ligger spørsmål i saken som ikke er besvart, blant annet dette med om hvordan hun reagerte da hun fikk kremen og esken i hånda. Det er mange ubesvarte spørsmål der. Nå har det gått noen dager siden pressekonferansen, og man må kanskje akseptere at det går noen dager til, men etter hvert må også hun stille opp og svare på spørsmål, mener han.

- Er det noen farer for Johaug ved å ikke stille til intervju?

- Historien har vist oss at det å tie om ting folk er veldig opptatt av og har et berettiget ønske om å få svar på, er ikke det som tjener saken best. Det vil fort kunne danne seg spekulasjoner og myter som ikke tjener saken. Jeg vil understreke at jeg forstår henne, hun har det usannsynlig tungt, og mediene skal ikke umiddelbart gå løs på henne. Men innen ikke altfor lang tid mener jeg det er rimelig at hun stiller opp og svarer på spørsmål, sier Bodahl-Johansen.

LES OGSÅ: Lillebror Johaug med støtteerklæring
LES OGSÅ:
Johaug dropper høyesamling

Reagan-eksempel

Blindheim sammenligner situasjonen med et eksempel fra amerikansk politikk. Tidligere president Ronald Reagan skal ifølge Blindheim ha vært nokså ustø på utenrikspolitikken.

- Han fikk beskjed om at han ikke måtte si noe som ikke stod i manus, men så var han på et hotell og stod ved pissoaret da en journalist kom bort til ham. Han fikk et spørsmål fra journalisten om Afghanistan, og han svarte helt fullstendig feil. Han holdt seg ikke til manus, og det er vel noe sånt de er redd for nå. De vil at all informasjon som går ut fra involverte skal koordineres, samordnes og de skal være enige om hva som skal sies og ikke sies. Derfor gir de antakelig beskjed om at det er kun enkeltpersoner som har lov til å uttale seg, sier Blindheim.

- Hva er problemet med at journalistene ikke får stille spørsmål i en sånn sak?

- Det største problemet er at den usikkerheten, de mistankene journalister har og eventuelt de konspirasjonsteoriene de måtte ha kan forsterkes ved at man ikke får et svar. Det er ikke bra for utøverne eller langrenn. Det er veldig mange som er nysgjerrig på dette og hvordan de kunne overse advarselen som står med rødt stempel på pakken, sier Blindheim.

Johaug er enn så lenge ikke suspendert i avvente av en dom i saken, men lørdag ble det kjent at hun ikke reiser med resten av landslaget på høydesamling i italienske Val Senales.

Det er fortsatt usikkert når Johaug får en dom i saken. En svensk ekspert har studert reglene og tror hun blir straffet knallhardt.

LES OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("GEKBORM3XLVOeuhoofwFeg", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag