*Nettavisen* Sport.

Landslagssjefen: - Det reneste stakeløpet som er gått noen gang

SJEFEN ENIG: Martin Johnsrud Sundby skjønte ikke hvorfor han ble disket, men sjefen sier seg enig med juryen. Foto: montasje (Norges Skiforbund / NTB scanpix)

Mener likevel diskvalifisering av Sundby var riktig.

14.11.15 06:57

Debatten raste etter at Martin Johnsrud Sundby mistet seieren på torsdagens 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

Røa-skiløperen hadde opprinnelig 25 sekunder bedre sluttid enn Sjur Røthe, men det var sistnevnte som ble stående igjen som vinner.

Sundby ble diskvalifisert for tre-fire skøytetak han brukte gjennom en sving.

Les også: Her blir Sundby offer for omstridt regelverk

Landslagssjef Vidar Løfshus har vært en forkjemper for at det skal slås hardere ned på nettopp dette i renn som går i klassisk stil.

- Jeg har sett bildene og synes avgjørelsen er helt grei. Det er forholdsvis strengt gjort av juryen, men riktig, sier Løfshus til Nettavisen.

Se video med tillatelse fra Norges Skiforbund.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=YXmukWzcko1wDf6KE_4ZR_0GQsDE5sZ2VmZ8VF26UDaeiwWdV5qNOxkSYNZ7x_bqNvP1RfYdhdW0UdlYxIGnIbWX7RToq3b2&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);


Tidligere i høst tok landslagssjefen til orde for at reglene, som forbyr skøytetak der det er klassiskspor i løypene, måtte følges strengt.

- Hvis det er noen som bruker for mange skøytetak, så er det rett ut. Det har vært forskjellig tolkning av regelverket og ikke minst ulike konsekvenser som følge av brudd på regelverket tidligere, sa Vidar Løfshus den gangen.

- Fikk smake egen medisin

Han uttalte at juryene måtte være tøffe under sesongåpningene både i Norge, Finland og Sverige.

Landslagssjefen understreket også at det store langrennsnavn heller ikke måtte slippe billig unna, enten de heter Calle Halfvarsson, Martin Johnsrud Sundby, Matti Heikkinen eller Therese Johaug.

- Jeg var klar på at jeg ønsker at regelene skulle følges strengere. Jeg får smake min egen medisin her nå, sier Løfshus til Nettavisen med et smil.

Samtidig mener Norges landslagssjef at det aldri er gått et renere klassiskrenn der terrenget innbyr til staking hele veien, enn nettopp torsdagens renn på Beitostølen.

- Bittert

- Det må være likhet for loven. Dette er selvfølgelig vondt og bittert for den det gjelder. Martin gikk et strålende renn her, men ble diskvalifisert.

- Det er viktig at han ikke blir en syndebukk her. Én tysker og to nordmenn ble disket. Dette er det reneste stakeløpet som er gått i langrenn noen gang, det er ikke en påstand engang. Hadde dette rennet gått i fjor, hadde ingen blitt disket, mener Vidar Løfshus.

Nå håper han rennjuryene er like strenge gjennom hele vinteren, og at hendelsene på Beitostølen setter standarden for hvordan reglene skal brukes.

Juryleder Torbjørn Broks Pettersen var ikke i tvil om at Martin Johnsrud Sundby, Daniel Myrmæl Helgestad og tyske Tim Tscharnke skulle diskvalifiseres.

Selv var Sundby uenig i avgjørelsen, også etter å ha sett reprisen av skøyetakene selv. Trener Trond Nystad virket heller ikke som han støttet beslutningen.

- Vi har visst at det har kommet nye regler, og det tar tid før både vi og juryen forstår hva de betyr og hvordan de skal bli håndhevet. Juryen har valgt å diske noen løpere, og det er som i fotball at vi må akseptere det juryen gjør, selv om vi ikke alltid nødvendigvis trenger å være enig, sa Nystad til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag