*Nettavisen* Sport.

Landslagssjefen: - En veldig sterk prestasjon

STERKE: Både Storhamar og Stavanger Oilers, her representert ved Martin Gran (til høyre) og Mats Larsen Mostue imponerer i ishockeyens mesterliga. Her fra 7. og siste NM-finale mellom klubbene i vår. Foto: Carina Johansen (NTB Scanpix)

Håper resultatene kan gi flere norske lag i mesterligaen.

07.09.15 17:26

Denne uka har begge de to norske klubbene tatt seg videre til utslagsrundene i Champions Hockey League, ishockeyens mesterliga.

Stavanger Oilers og Storhamar er med dette inne blant de 32 beste lagene i europeisk ishockey, om vi ikke regner med klubbene som spiller i KHL.

Dette har fjorårets to klart beste norske lag oppnådd etter flere uventede seirer mot motstandere fra mye større ligaer.

- Det er en veldig sterk prestasjon, og ikke minst veldig imponerende av både Storhamar og Stavanger. Begge har møtt veldig sterke europeiske hockeylag, sier landslagssjef Roy Johansen til Nettavisen.

Øverst

Norges to representanter i Champions Hockey League topper hver sin gruppe. Begge er allerede kvalifisert for 16-delsfinaler i turneringen.

Storhamar er gruppevinner i konkurranse med tsjekkiske Sparta Praha og sveitsiske Genève-Servette. Dragene fra mjøsbyen innledet med å tape hjemme mot Sparta Praha, men har siden vunnet de tre øvrige kampene i gruppespillet.

Før det tsjekkiske storlaget tar imot Genève-Servette lørdag, er Storhamar allerede gruppevinner.

Stavanger Oilers leder også sin gruppe med sju poeng på fire kamper, før grupperivalene Ocelari Trinec (Tsjekkia) og KalPa (Finland) møtes for å avgjøre hvem som slår følge med Oilers til utslagsrundene.

På riktig vei

De to norske CHL-lagene har bare spilt mot klubber fra de fire største ligaene i Europa, om vi ser bort ifra den russiskbaserte proffligaen KHL.

- Hva sier dette om nivået på norsk klubbhockey for tida?

- Det viser i alle fall at både Storhamar og Stavanger har gjort mye riktig. Stavanger har gått foran med inversteringer i anlegg, arrangement og ikke minst det sportslige gjennom flere år, mener Roy Johansen.

Han har også ros å gi til fjorårets serie- og NM-sølvvinnere fra Hamar.

- Storhamar har klart å snu det fra å se veldig mørkt ut til å fungere veldig bra på et år. Det står det respekt av. Norsk klubbhockey er i medvind om dagen, fastslår landslagssjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

IMPONERT: Landslagstrener Roy Johansen fullroser de to norske klubbenes innsats i Champions Hockey League. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Champions Hockey League begynner kanskje på et tidspunkt som i mange land er utenfor sesong. Sluttspillet foregår derimot mellom ligarundene de ulike landene fram mot finalen 9. februar.

Prestisjefylt

Luleå vant den helsvenske finalen mot Frölunda i fjorårets versjon, men Frölundas norske profil, Mathis Olimb (nå i Jokerit i KHL), sanket flest målpoeng av samtlige spillere med 26.

Åtte lag spiller i CHL fra den antatt beste ligaen i Europa utenom KHL, Swedish Hockey League. Før siste spilledag i den innledende runden ligger fem av de svenske klubbene på topp i sine grupper, som Stavanger og Storhamar, mens de tre øvrige er på andreplass.

Roy Johansen mener CHL får høy prioritet i hockeyeuropa og at statusen til europacupturneringen bare stiger.

- Champions League blir bra prioritert hos alle lagene. Kampene blir absolutt ikke tatt lett på, og CHL er kommet for å bli, mener Norges mangeårige landslagstrener.

Økt norsk kvote?

Denne sesongen fylles de 48 plassene i turneringen av klubber fra 12 ulike nasjonale ligaer: Sverige og Finland (8 klubber), Tsjekkia, Sveits og Tyskland (6 klubber), Østerrike (4 klubber), Norge, Slovakia, Storbritannia og Frankrike (2 klubber), samt Hviterussland og Danmark (1 klubb).

26 av klubbene fra Sverige, Finland, Tyskland, Sveits, Tsjekkia og Østerrike spiller i turneringen på såkalt A-lisens. Dette betyr at disse får plass i CHL hver høst, så fremt de holder seg i øverste divisjon i hjemlandet.

Lag på B-lisens kommer fra de samme landene, men er ikke blant grunnleggerklubbene. De må kvalifisere seg gjennom å være beste lag i henholdsvis grunnspill og sluttspill i hjemlandet, utenom klubbene som allerede er inne på A-lisens.

Stavanger Oilers og Storhamar spiller på C-lisens. De får såkalte wild cards som deles ut blant mesterklubber (og nest beste i grunnspillet, som i Storhamars tilfelle, siden Oilers vant både grunnspill og NM i 2015) i ligaene som ligger utenfor de seks landene med grunnleggerklubber.

Johansen ser muligheter for at norsk ishockey kan få med flere klubber i det gode selskapet i kommende sesonger, dersom de gode resultatene fortsetter.

Slår mot tungvektere

- Det er fullt mulig at Norge får stille med flere lag. Norske spillere som spiller ute og internasjonalt får også spille bedre hockey mot tøffere motstand, påpeker Johansen i samtale med Nettavisen.

Den tidligere spilleren og treneren i Vålerenga mener det er vrient å si hvem som har imponert mest av Storhamar og Stavanger Oilers så langt.

Men han påpeker at de norske klubbene slår oppover mot klubber som har langt større økonomiske muskler.

- Det er vanskelig å måle resultater opp mot hverandre. Alle lagene de har møtt er internasjonalt store klubber. Sparta Praha og ikke minst KalPa har budsjett på over 100 millioner kroner. Det er definitivt ikke noen smålag de har møtt, understreker Roy Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.