BEITOSTØLEN/VAL SENALES (Nettavisen): Foreløpig er det lite som tyder på at OL i Sør-Korea blir en folkefest.

Billettsalget har til nå vært skuffende. Kun en tredjedel av billettene er solgt.

Nordmenn er ofte å se langs skiløypene og på tribunene under større mesterskap, men nå tror flere av de norske langrennstjernene at høye kostnader vil føre til at mange velger å ikke reise til Pyeongchang for å få med seg OL.

Les også: Bruker 4,5 millioner for å ha eget OL-bosted i 28 dager

Blir skremt av prisen

Den norske landslagsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen er blant dem som tror mange blir skremt av totalsummen en eventuell tur til OL vil koste.

- Sist jeg sjekket kostet det 10.000 kroner å få en seng. Hvem har råd til det, sier Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

- Det er veldig langt å reise og veldig dyrt å finne seg et sted å bo. Jeg tror at det er økonomi som gjør at planene om å reise dit skrotes. Det er ikke hvem som helst som kan gjøre det lenger. Da er det naturlig at det selges få billetter, forteller den norske langrennsprofilen.

Høye hotellpriser

Det er liten tvil om at skal man få med seg OL i Sør-Korea, kommer det til å koste. I langrenn varierer billettprisene fra cirka 200-750 kroner for et renn, men det er bo- og reisekostnadene som blir de største utgiftene.

Kjøper du billett og hotell gjennom de offisielle kanalene må man regne med å betale flere titalls tusen kroner for bare noen dager i OL-byen.

Nettavisen har riktignok funnet billigere alternativer noen mil fra enkelte av OL-anleggene gjennom uoffisielle kanaler. Her varierer prisene på pensjonat og motell fra cirka 10.000 til over 100.000 kroner for en ukes opphold.

I tillegg kommer kostnadene for flybilletter. Flyprisene avhenger veldig av når man reiser i løpet av lekene, men man kan regne med å måtte betale mellom 4000 og 10.000 kroner for en billett tur/retur Oslo-Seoul.

Ber familien bli i Norge

Disse kostnadene gjør at landslagsutøvere nå ber familiene holde seg hjemme i Norge. Blant dem er Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng.

- Det er lang reisevei og det er veldig dyrt. Derfor blir de hjemme. Jeg vil også at de skal bli hjemme. Mamma og pappa kan heller dra på en sydentur sammen, sier Weng til Nettavisen.

- Når det er såpass dyrt er det sikkert ikke mange som har råd til å komme. Det er veldig synd for oss. Det er alltid gøy med mye folk på stadion, forklarer Weng.

Weng har vært vant med foreldrene som heiagjeng under viktige løp tidligere, men må nå altså klare seg uten sine nærmeste støttespillere i OL.

- Sånn er det egentlig. Det er alltid gøy å ha familien på plass, men viktig er det ikke, forteller Weng.

Flugstad Østberg har i likhet med Weng forståelse for om familien blir igjen i Norge under OL.

- Jeg tror ikke de kommer til å reise. Det koster skjorta å reise dit. Jeg har nesten ikke turt å spørre dem engang. Det er noe de må finne ut selv. Det koster så mye, sier Flugstad Østberg til Nettavisen.

- Skulle ønske det var mer folkelig

Lagvenninnen Maiken Caspersen Falla mener flere parter kunne tjent på noe lavere priser i OL-byen.

- Jeg har ikke sjekket prisene selv, men jeg har hørt at det er veldig dyrt. Jeg skulle ønske at det var litt mer folkelig og at flere kunne ta turen. Jeg tror det ville vært positivt for alle parter – alt fra TV-bilder til sponsorer til oss utøverne. Kanskje det kommer noen tilbud nå, når det begynner å nærme seg, sier Falla til Nettavisen.

Landslagstrener for kvinnene, Roar Hjelmeset, innrømmer at et OL i Pyeonchang ikke nødvendigvis betyr folkefest.

- Det er sikkert en grunn til at OL er sånn som det er - at det for eksempel nå har kommet til Korea. Det er sikkert noen som har noen tanker om at dette skal være bra for internasjonal vinteridrett å ha et mesterskap i Asia. Man må bare ta det man får og får ikke gjort så mye med det. Det sier seg sjøl at det kanskje ikke er så stor interesse for langrenn i Pyeonchang, og da skal det litt til at så mange reiser dit for å se et OL. Det er bare sånn det er, sier Hjelmeset til Nettavisen.

Tror på økning i salget av billetter

Presidenten i organisasjonskomiteen for OL i Pyeongchang, Hee-beom Lee, har imidlertid langt større tro på at de skal klare å lage en folkefest under de kommende lekene.

Selv om det har vært en dårlig start på billettsalget, forteller Lee til USA Today at de har sett en økning i salget den siste tiden. Nå tror han på fulle tribuner.

- Billettsalget øker hver dag. Vi forventer å ha solgt 50-60 prosent av billettene i løpet av denne måneden, noe som ikke er så ille, sier Lee.

Han forteller at arrangøren vil fortsette å jobbe hardt for å fylle tribunene.

- Vi har mange planer om hvordan vi skal få fylt opp tribunene, forteller Lee.

OL i Sør-Korea starter 9. februar 2018.