GRØNLAND (Nettavisen): - Respektløst? Det klarer jeg ikke å fatte, sier TV 2s erfarne langrennsreporter Ernst A. Lersveen til Nettavisen.

Det har stormet rundt 63-åringen i det siste. Lersveen har vært sentral i TV 2s dekning av dopingsakene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, og den rutinerte TV-mannen har stilt både gode og kritiske spørsmål i kjølvannet av skandalene som har rammet norsk langrenn.

I forrige uke kom det imidlertid også fram at han har blitt opplevd som «respektløs og bøllete» av enkelte i skimiljøet og det toppet seg med at Sundby boikottet reporteren under verdenscupåpningen i Kuusamo.

I et eksklusivt intervju med Nettavisen forteller Lersveen nå om hvordan han opplevde det å bli boikottet av én av verdens største langrennsstjerner, om de sterke reaksjonene fra TV-titterne den siste tiden og hvordan det svartnet helt da han først fikk høre om saken mot Sundby under en sykkeltur i Tsjekkia i sommer.

- Ubehagelige spørsmål

Sundbys boikott fikk store oppslag i flere av landets største aviser, men torsdag ble det kjent at skihelten og Lersveen hadde skværet opp i et oppvaskmøte.

- Med tanke på de to sakene i sommer og nå i høst, så kan nok spørsmålene ha blitt opplevd som ubehagelige, det innser jeg, men ikke respektløst, det er et stort sprang dit. Så den oppfatningen deler jeg ikke.

- Nå har ikke enhver intervjusetting vært så hyggelig for meg, heller. Jeg har vært nødt til å stille disse spørsmålene og det har ikke alltid vært behagelig. Men, jeg vil finne ut hva pokker som er sannheten her, og da kan det nok oppleves som uvant og ubehagelig, sier Lersveen.

LES MER: Sundbys boikott er over

Sundby omtalte torsdag boikotten som en «gammel sak», som han ikke brukte energi på lenger, men ifølge TV 2-profilen ble han kun boikottet under rennene i Finland sist helg. Lersveens jakt på sannheten har imidlertid pågått helt siden Sundby-saken kom opp i sommer.

- Boikotten varte kun under verdenscupløpene i Kuusamo, men det Martin mener med at det er en gammel sak, er nok forhistorien til denne boikotten, forteller TV 2-profilen.

- Hva er denne forhistorien?

- Det bør egentlig Martin svare på. Han har reagert på måten jeg har utført jobben min på. Det må jeg lytte til og det har jeg gjort. Men det er mer riktig at Martin sier noe om detaljene rundt dette, det er han som har reagert. Vi har hatt litt forskjellig oppfattelse av ting, men konkret hva, må han svare for.

- Mangler Sundby forståelse for din jobb?

- Det tror jeg ikke. Men, generelt så tror jeg det oppleves som uvant for folk å få kritiske spørsmål når du har seilt i medgang i så lang tid. Da det dukket opp to konkrete, alvorlige saker, og vi fikk debatten rundt bruk av astmamedisin som en tredje faktor i dette, blir det andre spørsmål fra min side enn de har vært vant til og det kan nok oppleves som ubehagelig der og da, forteller TV 2-reporteren.

Torsdag gjorde Sundby det klart at han ser seg ferdig med saken.

- Den saken har jeg egentlig ingen kommentar til. Jeg kan si at jeg har hatt en ålreit og nødvendig samtale med TV2s reporter og vi er enige om at vi kan fortsette der vi slapp. Utover det har jeg ingen videre kommentar, sa Sundby på spørsmål fra Nettavisen før helgen.

Norges skiforbund ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men kommer med en generell uttalelse på oppfordring fra Nettavisen.

- Vi er glade for at Lersveen og Martin hadde et møte på Lillehammer. De hadde en ærlig og åpen dialog, og ble enige om at det ikke lenger vil være noen intervjunekt fra Martins side. Begge har taklet dette på en god og profesjonell måte, skriver kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, i en e-post til Nettavisen.

- Denne saken handler om at Martin og en rekke andre utøvere på landslaget over lang tid har reagert på TV 2-reporterens oppførsel, også utover intervjusituasjon. Vi ønsker ikke å si noe i media om hva det dreier seg om, men det har vi naturligvis gjort i møter med TV 2. Dette har aldri dreid seg om kritisk journalistikk eller om at utøverne ikke tåler et kritisk søkelys, fortsetter Graff.

- Forstår reaksjonen

Til tross for at de to nå har skværet opp, har Lersveen fortsatt ikke forståelse for at han på noe tidspunkt skal ha tråkket feil. Det var likevel reporteren som tok initiativet til å snakke ut om problemene.

- Nei, men jeg forstår reaksjonene. Det gjør jeg. Martin lever i sin verden, og jeg i min. Det er to forskjellige verdener. Jeg har aldri vært i tvil om at det har vært tøft for Martin, og jeg synes det var godt med en prat.

- Det er viktig å høre hvordan andre opplever en slik situasjon. Det hører vi alt for lite om i vår bransje. For oss er knapt en sak levert før vi durer på med neste. Det er tempo, mas og mas. Det var derfor bra med en snau time alene med Martin. Da fikk jeg høre direkte hvordan han opplever det, sier 63-åringen.

LERSVEEN: - Blir noen av dere tatt, slutter jeg

- Hva ble sagt dere imellom?

- Dette var en prat bak stengte dører og det var både imponerende og ubehagelig ærlig. Det var klink rett fra levra hva han mener og jeg mener. Vi har kjent hverandre såpass lenge, at det ble ganske direkte, men aldri aggressivt.

- Er det akseptabelt at en utøver boikotter journalister?

- Det er ingen ideell situasjon. Men du kan heller ikke tvinge folk til å stille opp. Da er det ofte greit å snakke sammen. Martin og jeg burde nok ha snakket sammen før, mener Lersveen.

- Vi i pressen må ikke tro at vi kan gå rundt og bestemme over andre. Hvis noen ikke vil stille opp, må vi respektere det. Selv om det naturligvis ikke var en ideell situasjon for meg i Finland, sier han.

- Har noen andre på skilandslaget nektet å prate med deg?

- Nei, det har vært imponerende profesjonelt. Jeg har ikke opplevd at det har vært vanskelig å jobbe med dem, slår Lersveen raskt fast.

Slaktes på Facebook

Det er ikke bare i forbindelse med Sundby-saken at Lersveen har vært høylytt den siste tiden. I den pågående saken mot Therese Johaug, som i høst testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, har TV 2-profilen vært en kritisk røst. I så stor grad at han har ertet på seg «mann i gata».

Et kjapt søk på Facebook, viser at Lersveen har vært én av de mest diskuterte personene der den siste tiden. I likhet med hva landslagets sportssjef Vidar Løfshus har uttalt, oppfattes han også blant folk som «bøllete».

«Nå er Ernst Lersveen ute med leppa igjen. Han mener Johaug fikk en mild straff. Han er totalt inkompetent, stakkar. Mitt juleønske i år, er å slippe å verken se eller høre mer fra denne idioten», skriver én bruker.

«Min respekt for Ernst A. Lersveen blir mindre for hver gang jeg hører stemmen hans i Johaug-saken. Han opptrer som en bølle, og virker å tro at han er både dommer og bøddel ...», skriver en annen bruker.

LØFSHUS: - Flere opplever ham som respektløs

«Ernst Lersveen er helt besatt av å ødelegge for Therese Johaug. Han har noen idiotiske teorier om at alt er løgn. Skulle tro han var svensk eller noe. Han gjør alt for å ødelegge for norsk langrenn», skriver en tredje.

- Forstår det

Selv er ikke Lersveen spesielt aktiv på verken Facebook eller andre sosiale medier, men han har likevel forståelse for at folk reagerer.

- Det forstår jeg. Jeg forstår hele mekanismen bak slike reaksjoner. For å ta Johaug som eksempel: Norges mest populære idrettsutøver bedyrer sin uskyld med tårer i øynene. Det er følelsesmessig veldig sterkt. Det er sterkt å være der, og det er sterkt å se det på TV. Når du da sitter hjemme og ser dette, og Johaug forteller at hun har smurt en krem på leppene som hun har fått av noen andre, da tror det norske folk på det, sier han.

- Da skal det faen meg ikke komme en gammel gubbe å stille kritiske spørsmål. Jeg skjønner det. For det første vil vi ikke tro at dette kan skje med én av våre utøvere, og når det først skjer, så må vi jo for helsike tro på forklaringen. Folk har sett henne forklare seg og er med det ferdig med saken. Folk har trukket sine egne konklusjoner. Det forstår jeg, og det respekterer jeg. Men, jeg har min jobb å gjøre og vil til bunns i saker som dette.

- Har du fått mange reaksjoner direkte til deg?

- Ja, faktisk ganske mange, sier TV 2-profilen og ler mildt.

- Det er faktisk folk som mener jeg gjør en god jobb, også. Det kommer de utroligste mailer og SMS-er. Det er mange innspill, observasjoner, og oppmuntringer. Det er interessant og jeg er imponert over at folk gidder å bry seg.

MØTTE JOHAUG: - Fortsatt i tvil

Måtte dempe seg

63-åringen har vært i mediebransjen en mannsalder og tar seg ikke nær av at noen er kritiske og kaller ham både ditt og datt i sosiale medier.

- Huden er for tykk til det. Men jeg lytter når noen sier at noe var feil eller dårlig. Jeg lytter og vil høre det. Jeg tar meg heller ikke nær av at jeg er smurt ut over hele forsiden av VG: med klar tekst står det at jeg er en bølle. Da tenker jeg heller, jøss, er dette en måte å representere skiforbundet på?

- Er du for pågående?

- Jeg ønsker å få svar på spørsmålene mine, svarer han.

Når det gjelder Johaug-saken skal profilen ha fått beskjed fra TV 2 om å dempe seg litt, men selv føler han full støtte fra kanalens ledelse.

- Akkurat det er nok mer nyansert enn det som har blitt skrevet, men jeg skulle nok vært litt tydeligere på å skille mellom rollene. Jeg blir jo hentet inn her og der, til andre medier, og spurt om hva jeg mener om ditt og datt. Du tror jo etterhvert selv også at du har peiling på ting og så er det andre medier som også tror du har kunnskap, men, det kan være lurt å ikke blande rollene, sier Lersveen.

- Jeg har for øvrig fått en fantastisk «backing» fra alle mine overordnede om å stå på og gyve løs med spørsmål til evigheten innhenter meg. Til og med fra øverste hold; sjefen «him self».

- Men noen standpunkter må man vel også kunne ta?

- Ja, du danner deg jo bilder, om ting henger i hop og om det er sannsynlig. Meninger har vi alle, også journalister, men det er viktig å ikke være forutinntatt, mener Lersveen.

- Menn i hvite frakker

63-åringen har vært TV 2s mann på langrenn i over ti år og har jobbet i kanalen siden 1995. Han har tidligere også jobbet i avis og for NRK.

LES OGSÅ: - Brutalt ærlig møte

Dopingskandalene i høst har rystet ham. Han fikk beskjeden om den første dopingsaken under en sykkeltur i Tyskland og Tsjekkia.

- Det blir nesten sånn at du detter sammen. Virkeligheten overgår fantasien. Jeg var på sykkeltur i Tsjekkia da jeg fikk høre om Martin Johnsrud Sundby-saken. Jeg holdt på å kjøre av veien! Det var helt surrealistisk. Jeg måtte ringe opp igjen og spørre: «Hva faen er dette? Dere kødder med meg», forteller han.

- Det er helt ubegripelig med tanke på det støtteapparatet som er rundt disse folka, at vi skal havne her. Dette må jo være de største skandalene i norsk idrett. Hadde jeg spådd noe slikt for to år siden, at dette skulle skje, så hadde jeg trolig ikke syslet med det jeg gjør i dag. Da hadde noen i hvite frakker kommet og hentet meg, sier Lersveen.

- Helt jævlig

TV-profilen tror verken Sundby eller Johaug har brukt ulovlige midler med vilje, men vet at ikke alle kommer til å se det på den måten.

- Jeg er overbevist om at Martin og Therese ikke er juksere, men ute i verden er de juksere. Det er et tankekors. Hvordan har vi klart å rote det til på denne måten? Fytti, faen, det er kort og godt helt jævlig.

LES OGSÅ: - De ser på meg som en «møkkamann»

- Jeg lurer på om mye av kjernen til at vi er der vi er nå er den lange suksesshistorien som langrenn er. Suksess er vanskelig å håndtere, suksess gir mye selvtillit over tid og i det ligger det også en fare for at selvtillit kan skli over i selvgodhet, og da er vi på farefulle veier. I hvor stor grad har suksessen påvirket det uføre vi er i nå? Kan utøvere ha blitt sløve, kan ledere ha blitt sløve, kan støtteapparatet ha blitt sløve av suksessen? spør Lersveen.

- Kan selvtillit ha gått over i selvgodhet, slik at utøvere og ledere ikke har klart å være skjerpet nok? Jeg aner ikke. Jeg registrerer hvordan det har utviklet seg over tid og undres, sier TV 2-reporteren.