Mandag klokken 12 offentliggjorde landslagsledelsen den norske troppen, og det er nå klart at Northug ikke er blant de 10 herreløperne som får reise til finske Ruka i Kuusamo.

I stedet har trenerne Tor Arne Hetland, Arild Monsen og landslagssjef Vidar Løfshus tatt ut følgende utøvere:

Martin Johnsrud Sundby
Johannes Høsflot Klæbo
Emil Iversen
Finn Hågen Krogh
Pål Golberg
Hans Christer Holund
Simen Hegstad Krüger
Eirik Brandsdal
Didrik Tønseth
Sondre Turvoll Fossli

Det er samme tropp VG kunne avsløre søndag kveld.

I tillegg til Northug blir også Sjur Røthe og Sindre Bjørnestad Skar vraket av de landslagsløperne som har meldt seg tilgjengelig til å gå i Ruka.

Northug uenig

Landslagsjef Løfshus sier til Nettavisen at Northug ikke er er enig i deres vurdering.

- Petter var uenig i uttaket. Det er ikke overraskende. Utøverne er så ivrige etter å få gå skirenn. Han sa selv at han synes den løypa passet han og at han burde «skjønnes» inn med tanke på historikken hans, men vi har 15 gode mannfolk som ønsker å gå ut i krigen. Da må vi velge de som gjennom helgen har bevist at de er i brukbar form og som kan kjempe om plasser på seierspallen i Ruka, forteller Løfshus til Nettavisen.

Løfshus forteller at det ble vanskelig å ta med Northug ettersom han ikke fikk gått på Beitostølen i helgen som følge av sykdom.

- Det kom ganske sterke signaler på Beitostølen at så lenge Petter ikke fikk gått vist seg frem der, så hang det i en tynn tråd. Når han ikke fikk anledning til å stille der på grunn av sykdom, ble det vanskelig å ta han med, sier Løfshus til Nettavisen.

- Vi har signalisert i sesonginformasjonen at vi ønsker å velge blant de 15 eliteutøverne. Petter er blant dem fra i dag av. Vi valgte å gjøre et forhåndsuttak på onsdag på bakgrunn av det som skjedde i fjor. Så vurderte vi alle med hensyn av det som skjedde i helgen og da var ikke Petter på startstreken, forklarer Løfshus.

Han vil ikke avsløre om Northug står oppført som en reserve.

- Vi har en reserveliste, men kommuniserer ikke den.

Landslagssjefen mener Northug har bedre av å trene hjemme i Norge frem til verdenscuprennene på Lillehammer hvor han allerede er lovet plass.

- Vi er veldig opptatt av hva som har skjedd med Petter de siste tre ukene. Han har ikke fått trent skikkelig og rent fysiologisk er det helt klart best for ham å få en god treningsperiode. Til og med han trenger det. Langrenn er krevende og det er ikke alle forståsegpåere som forstår at man må ha gode treningsperioder. Akkurat nå har Petter vært litt uheldig de siste tre ukene og da er vår klare anbefaling at han gjør en god jobb nå de neste 14 dagene før Lillehammer, sier Løfshus.

Northug-trener: - Naturlig at vi reagerer

Northugs trener, Stig Rune Kveen, går ikke i detalj på elevens reaksjon på vrakingen, men legger ikke skjul på at avgjørelsen er skuffende.

- Jeg tror de fleste skjønner hvordan Petter reagerte, sier Kveen til Nettavisen.

- Nå er han vraket til sesongstarten og har ikke noe annet valg enn å se framover og ta de utfordringene her, brette opp ermene og kjøre på videre.

- Hvor ødeleggende er denne vrakingen for det som skal skje videre i vinter?

- Det som er veldig vesentlig her er at ingen vet bedre enn Petter hva som skal til for å lykkes i et mesterskap. Å få muligheten i Ruka, hadde vært en optimal inngang på en viktig OL-sesong. Det er langt fra optimalt for Petter, men nå ble han jo syk før Beito og fikk ikke vist seg fram der.

Kveen er klar på at Northug har gitt langrennsledelsen klar beskjed om at han er klar til å konkurrere.

- Petter har gitt beskjed til landslagsledelsen underveis og de siste dagene. Han føler seg klar til å gå skirenn og kjenner at han er klar til å konkurrere. At han da ikke får muligheten i en timannstropp ... det er det naturlig for Petter og oss å reagere på.

Les også: Fnyser av Northug-debatten: - Er det noe å lure på?

Debatt

Under helgens nasjonale sesongåpning på Beitostølen, var debatten om Northug burde få reise til Ruka eller ikke et av de store temaene.

Mens Northugs lagkamerat Chris Jespersen mener det ikke burde ha vært noen tvil, synes tidligere langrennssjef Åge Skinstad at Northug heller burde bli værende hjemme i Norge.

Sistnevnte håper å se Northug på sitt beste i OL, og tror det vil være lurere av trønderen å stå over verdenscuprennene i Ruka.

- Jeg tror Petter trenger disse 14 dagene frem til Lillehammer. Han vet at der er det 30 kilometer med skibytte, en av hans spesialiteter. Og det er en sprint der han vanligvis gjør det bra på, sa Skinstad til Nettavisen fredag.

Fem løpere forhåndsuttatt

Allerede onsdag annonserte Løfshus på Beitostølen at Sundby, Klæbo, Golberg, Krogh og Iversen alle var forhåndsuttatt til å få gå i Ruka.

Det ble derfor i helgen knyttet stor spenning til om Northug kom til å få én av de fem resterende plassene.

Torsdag ble det imidlertid klart at Northug hadde blitt syk og helgens renn på Beitostølen gikk dermed uten trønderen.

Landslagsledelsen hadde på forhånd signalisert at Northug måtte vise seg frem på Beitostølen for å få lov til å gå i Ruka neste helg.

Northug må nå vente til verdenscuprennene på Lillehammer i starten av desember, før han for lov til å konkurrere mot verdens beste.

Ti kvinner til Ruka

På kvinnesiden sender Norge følgende ti utøvere:

Marit Bjørgen
Mari Eide
Kathrine Harsem
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Heidi Weng
Ragnhild Haga
Anna Svendsen
Tiril Udnes Weng
Silje Øyre Slind

Det er minitour på programmet i Ruka med sprint fredag, 10/15 km klassisk lørdag og en avsluttende 10/15 km jaktstart i fri teknikk på programmet søndag.