Løfshus slår tilbake mot Tour de Ski-kritikerne: - Respektløst

SJEF: Landslagssjef Vidar Løfshus.

SJEF: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Landslagssjef Vidar Løfshus mener man må respektere prioriteringene til utøverne.

06.01.19 15:43

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Ingvild Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo sørget for norsk jubel da de krysset målstreken først i monsterbakken i Val di Fiemme, og sikret seier i Tour de Ski.

Men selv om de to nordmennene har imponert stort under vinterens tour, har det likevel også vært mye fokus på de som ikke har stått på startstreken.

Gjennom hele touren har det vært et tema at løpere som Therese Johaug, Charlotte Kalla og Ebba Andersson ikke har deltatt. Mens det også skapte reaksjoner da Emil Iversen hoppet av touren etter sin seier i Oberstdorf.

Les mer: Klæbo holdt Ustjugov bak seg og vant Tour de Ski

Løfshus: - Mister respekten

Både eksperter og kommentatorer har vært kritiske til fraværet, men landslagssjef Løfshus slår nå tilbake.

HOPPET AV: Emil Iversen brøt touren etter å ha vunnet fellesstarten i Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Jeg synes det er litt respektløst overfor dem som går, og så synes jeg det er litt respektløst overfor dem som faktisk setter seg mål og jobber hardt hele sesongen. Det er respektløs overfor dem, og man mister respekten for de såkalte ekspertene, sier Løfshus.

- Du forstår ikke kritikken?

- Jeg forstår kritikken i den grad at det ikke er noen stor sport og vi ønsker at de beste skal stille, men man må respektere det som står i utviklingstrappen, at man må ta konsekvensen av de målene man setter seg i løpet av sesongen, forteller Løfshus til Nettavisen.

- Det er vurderinger som trenere og løpere gjør fortløpende. Da synes jeg man skal ha respekt for det. Å drive å rakke ned på folk fordi de trekker seg underveis synes jeg blir litt for dumt, forklarer landslagssjefen.

Les mer: Ingvild Flugstad Østberg vant Tour de Ski

Fornøyd Østberg

Løfshus var strålende fornøyd med å se Flugstad Østberg øverst på pallen søndag ettermiddag.

- Det betyr mye for henne, men det betyr mye for langrenn og Skiforbundet. Vi har faktisk hatt fire norske vinnere. Det er ganske enestående. Når den ene ikke er med og andre ikke er i form, så står den tredje frem. Det er sterkt, forteller Løfshus.

VINNER: Ingvild Flugstad Østberg vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)Selv sier Østberg at hun ikke tenker spesielt mye på de som ikke har valgt å gå touren.

- Jeg får i hvert fall ikke gjort noe med de som ikke er her. Jeg vet også at hadde to-tre av de som har vært i toppen i verdenscupen før Tour de Ski stilt her, så hadde de helt klart vært med og kjempet. Men det er vanskelig for meg å gjøre noe annet enn å kjempe mot de på startstrek, sier Østberg til Nettavisen.

- Jeg er i hvert fall veldig stolt av det jeg har klart nå, og så er det helt umulig å si hvordan de andre hadde gjort det, sier Østberg til Nettavisen.

Endringer til neste år?

Det har blitt foreslått en rekke tiltak for å få flere til å stille i Tour de Ski i fremtiden, men Løfshus har ingen umiddelbare forslag.

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Vi har faktisk diskutert det. Vi får med oss det som står og skrives. Vi diskuterer det fortløpende og vi må se på tiltak, men det er sånne ting som hører politikken til. Det får de diskutere til våren i Zürich.

Han er imidlertid kritisk til å bruke for strenge sanksjoner mot de som ikke stiller.

- Å drive med bøter og utestengelser blir bare for dumt. Det gagner ingen. Vi må klare å diskutere ting på bakrommet og bli enige om veien fremover for langrennssporten, sier landslagssjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.