*Nettavisen* Sport.

Martin Johnsrud Sundby har prioritert staking

Martin Johnsrud Sundby under tirsdagens trening på isbreen i Val Senales. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Martin Johnsrud Sundby innrømmer at han er spent før sesongåpningen, først på Beitostølen og så i Finland, og han sier rett ut til NTB at godfølelsen ikke er der akkurat nå.

– Det er veldig viktig å være med i teten fra start av. Verdenscupåpningen i Finland blir utrolig viktig. På tre dager deles det ut 350 poeng, og det er ganske formidabelt. Henger man ikke med der, kan man nesten vinke farvel til gul trøye, allerede da. Det er også uhyre viktig å holde nivået i fire og en halv måned, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB.

Han har Tour de Ski, som selvsagt er det største og verdenscupen sammenlagt som hovedmål denne vinteren.

– For å nå denne målsettingen må jeg prestere i verdenscupåpningen i Finland. Tour of Canada helt på tampen av sesongen blir også viktig. Så tourene og gul trøye er åpenbare mål, konkluderer Sundby.

Ingen stor økning

Sundby sier at han ikke har hatt noen voldsom økning av treningsmengdene før kommende sesong. I mengde har det vært en minimal økning.

– 80 prosent av treningen har gått i samme spor som før. Slik er det alltid. 20 prosent forandringer putter jeg gjerne på, for jeg tror kroppen har godt av litt forandringer. Det gir mye utfordringer og et litt annet stimuli. Det er sunt. Jeg har lyktes med mye av det jeg har gjort tidligere, og det er smart å ta vare på det, forteller Sundby.

– Føler du at du har god kontroll?

– Kontroll har jeg aldri, så vi får se når jeg kommer til Beito hvordan kroppen svarer første helgen, og så får jeg gjøre opp en slags status da, for etter det har jeg ti dager på meg til å gjøre eventuelle justeringer, innrømmer han.

Motiverende

Røa-løperen har lagt mest vekt på å trene på det han er dårlig på før kommende sesong. Det er også det som er mest motiverende for ham i oppkjøringen og gjennom den langer sommeren.

– Ja, hva er du dårligst på?

– Det er mye jeg er dårlig på, så det har vært mange ting å ta tak i sånn sett. Jeg kan ikke velge alt, men i år har jeg tatt mer tak i staking. Det er et resultat av utviklingen i klassisk langrenn, forteller han.

– Han sier også at de i støtteapparatet som sammen med Vidar Løfshus mener at han har vist så gode treningsresultater at han er tilbake på vinnersporet, ikke snakker helt sant, for han ligger litt bak nivået på samme tid de to siste årene. Men han er innstilt på å komme i god form til alvoret starter i Finland om en drøy måned.

– Referansesøkter og tester underveis har ikke vært helt rått den siste tiden, innrømmer Sundby.

– Hva blir den største utfordringen?

– Det blir å holde på en god form gjennom hele sesongen. Vi går mot en sesong som ikke innbyr til så mye trening underveis. Det går stort sett i ett fra vi starter i Finland til vi avslutter i Canada. Da sier det seg selv at det ikke blir mye tid til trening. Når jeg tenker på sesongstart må jeg innrømme at jeg ikke har noen spesielt god følelse akkurat nå, sier han til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.