Martin Johnsrud Sundby knuste konkurrentene

SUVEREN: Ingen kunne gjøre noe med Martin Johnsrud Sundby på lørdagens tremil på Lillehammer.

SUVEREN: Ingen kunne gjøre noe med Martin Johnsrud Sundby på lørdagens tremil på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Sju norske blant de åtte beste.

05.12.15 12:48

Det gikk fort.

Det gikk svært fort.

Ja, Martin Johnsrud Sundby dro faktisk i gang 30 kilometer fellesstart med skibytte på Lillehammer så raskt at NRK-kommentatorene som fulgte rennet nesten ikke trodde sine egne øyne.

- Mange får seg en støkk

- Det går fort her. Han staker opp hele denne bakken, Martin, og for oss som har gått den på trening så virker det nesten litt uvirkelig, sa NRKs Jann Post da Johnsrud Sundby nærmest spurtet opp en av bakkene i starten av løypa.

- Det er mange som får seg en støkk nå, når det blir sånn fart som dette her, istemte ekspertkommentator Fredrik Aukland.

Parkerte resten

Det var en gruppe på fire mann som lå i tet etter 15 passerte kilometer og byttet ski.

Petter Northug var ikke en av dem.

I stedet var det Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund og italienske Francesco De Fabiani som ledet an i front, mens Petter Northug lå over 40 sekunder bak.

Den avstanden skulle øke, i hvert fall opp til Martin Johnsrud Sundby, som i fri teknikk parkerte resten av feltet fullstendig.

Da skrudde den 31 år gamle verdenscuplederen opp tempoet, lot konkurrentene slåss om de andre pallplassene, og freste avgårde i ensom majestet.

- I en liga for seg selv

Da han nærmet seg mål, var de nærmeste konkurrentene minuttet bak Johnsrud Sundby.

- Det er litt uvirkelig det Sundby driver med her, sa NRK-kommentator Jann Post.

- Han var i en liga for seg selv allerede i Finland, men jeg hadde ikke trodd at han skulle være så overlegen som han er her nå.

Mot slutten av tremila fikk Johnsrud Sundby beskjed om å ta resten av rennet som en restitusjonsøkt, og 31-åringen tok det noe mer med ro - men satte i et rykk i siste motbakke for publikums skyld.

I mål var lørdagens seierherre 44 sekunder foran Niklas Dyrhaug på andreplass, noe som er hans beste plassering i verdenscupen noensinne.

Hans Christer Holund tok sin første pallplassering noen gang, 46,9 sekunder bak Johnsrud Sundby.

Den norske storeslemen ble fulgt opp av Sjur Røthe på fjerdeplass, mens franske Maurice Manificat ble beste ikke-nordmann på femteplass. Petter Northug ble nummer seks, Emil Iversen nummer sju og Anders Gløersen nummer åtte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.