*Nettavisen* Sport.

Meningsløs NHL-tradisjon kan bli borte for Zuccarello

FÅR MER SØVN: Mats Zuccarello. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Mats Zuccarello sover mer enn før. Det har en naturlig forklaring.

26.10.15 07:54

N.Y. RANGERS - CALGARY 4-1:

NEW YORK (Nettavisen): Det er en eldgammel tradisjon i NHL, en tradisjon som ble modernisert i 1972 etter at Sovjetunionen spilte mot Canada i «The Summit Series». Morgenøkta.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

De sovjetiske spillerne hadde 60 til 90 minutters knallhard trening på morgenen før de spilte kamper om kvelden. Og ettersom de produserte fantastisk god ishockey, bestemte lagene i NHL seg for å intensivere det som inntil da hadde vært nokså bedagelige morgenøkter på kampdagene.

- Noen gang har man lyst til å gå utpå, mens andre ganger er det digg å slappe av litt - spesielt hvis man har et tøft kampprogram, sier Mats Zuccarello til Nettavisen etter matchen mot Calgary Flames i Madison Square Garden natt til mandag.

- Det blir manko på søvn, spesielt hvis man har morgentrening. Hvis man ikke har det, kan man sove noen timer ekstra. Det er deilig, erkjenner 28-åringen fra Hasle.

Søvn øker effektiveten

En studie gjennomført av Cheri Mah ved Stanford søvnklinikk og forskningslaboratorium i 2011, viste at Stanfords basketballag forbedret effektiviteten på sine trepoengere og straffekast med ni prosent gjennom å kutte ut morgentreningene og heller sove mer.

- Altfor ofte er søvn det første som ofres når man har et travelt program. Det er essensielt for utøvere og trenere å prioritere søvn, mener Mah.

Zuccarello er enig.

- Søvn er viktig. Det er der man restituerer seg. Det er viktig å hvile så mye som mulig, spesielt når det er hektisk. Det er jo perioder hvor man ikke får hvilt noen ting, så man må benytte seg av de sjansene man får, sier han til Nettavisen.

NHL-legenden Brett Hull ble en gang spurt om hva han mener er det tre dummeste oppfinnelsene i ishockey. Han svarte «The trap» (en meget defensiv lagtaktikk, red.anm.), morgenøktene og de ekstremt stygge draktene.

Vigneault skeptisk

Trener Alain Vigneault er ingen tilhenger av morgenøkter på kampdager. New York Rangers har derfor droppet dette flere ganger denne sesongen.

- Jeg tror ikke vi har hatt noen i år, sier Zuccarello.

Vigneault forklarer dette med NHLs knallharde kampprogram, som for Rangers inneholder 82 kamper på 186 dager denne sesongen.

- Så mange kamper som vi spiller, bør man være forsiktig med hvor mye man er på isen, sier Vigneault ifølge Bergen Record.

- Det er ikke meg imot, følger backveteran Marc Staal opp med.

Som så mye annet i NHL, er nok også dette resultatavhengig. Hvis New York Rangers sanker like mange poeng uten morgenøkter på kampdagene som laget gjør med denne ekstratreningen, kan den snart være historie.

Søndag var det ingen morgenøkt før kampen mot Calgary Flames. Det skulle for så vidt bare mangle, ettersom Rangers spilte borte mot Philadelphia Flyers dagen før (og tapte 2-3 etter straffeslag).

Se høydepunktene her (med tillatelse fra Viasat og Viaplay.no):

Kaptein Mark Giordano i Calgary pådro seg en utvisning etter bare 36 sekunders spill, så New York Rangers fikk en tidlig overtallsmulighet.

Det burde ha gitt hjemmelaget 1-0.

Gaudreau i NHL-toppen

Kevin Hayes fikk kampens første målsjanse og den var nemlig stor. Derick Brassard fant nummer 13 med en tversoverpasning foran keeper Jonas Hiller, men skuddet fra Hayes gikk utenfor det vidåpne målet.

Klikk på bildet for å forstørre.

JIRI HUDLER (#24) styrer pucken forbi Antti Raanta i Rangers-målet etter en pasning fra Johnny Gaudreau (#13) og gir dermed Calgary Flames ledelsen 1-0. Foto: Bryan R. Smith (Ap / NTB scanpix)

I stedet scoret Calgary, da deres versjon av Mats Zuccarello - Johnny Gaudreau - spilte fram Jiri Hudler for åpent mål etter en to-mot-én-situasjon.

Scoringen var Hudlers tredje for sesongen, mens det var Gaudreaus niende assist - hvilket er best i NHL (delt med fem andre spillere).

Antti Raanta stoppet alle 22 skudd i sin første kamp for sesongen, men denne gang ble det baklengsmål på det aller første skuddet fra motstanderen. Uten at Raanta kan lastes for dette.

Rundt to og et halvt minutt før første periode tok slutt, brøt Mikael Bäcklund Rangers på Calgarys blålinje og kom alene med Raanta, men denne gang reddet Rangers' finske andrekeeper.

Oscar Lindberg utlignet til 1-1 drøyt midtveis i andre periode, og dermed er den svenske tredjerekkespilleren (les mer om ham her) oppe i fem mål på de ti første kampene.

Dan Girardi satte inn 2-1 for Rangers 16,57 ut i midtperioden. Dette var backens første mål for sesongen, og det førte også til den første assisten og det første poenget for Emerson Etem som Rangers-spiller.

Calgary-flammen sluknet

Kevin Klein økte til 3-1 med drøyt elleve minutter igjen av kampen, mens Derick Brassard fulgte opp med å sette inn 4-1 med et lekkert håndleddsskudd fra langt like etterpå.

Kampen endte med også 4-1 til New York Rangers.

- Det var ikke den beste kampen vår, det ble en slitekamp, men vi får være fornøyd med tre poeng denne helgen, sier Zuccarello til Nettavisen.

Andrekeeper Antti Raanta har dermed vunnet begge sine kamper denne sesongen, som er hans første i klubben.

26-åringen har reddet 97,8 prosent av skuddene han har fått imot seg og står med solide 0,5 baklengsmål per kamp.

New York Rangers har nå tatt poeng i fem kamper på rad og topper Metropolitian-divisjonen, dog med flere kamper spilt enn formsterke Washington Capitals, som er nummer to.

Calgary Flames, et av fjorårets store overraskelseslag, har skuffet stort denne sesongen og er blant de svakeste lagene i den vestre avdelingen, mens Zuccarello og lagkameratene tilhører eliten i øst.

Rangers har 72 kamper igjen av grunnserien, som avsluttes i april.

Kilder: USA Today, ESPN, Bergen Record, NHL.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.