RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kan to nasjoner søke OL sammen

DELE OL: IOK tillater at to nasjoner kan søke OL sammen.
DELE OL: IOK tillater at to nasjoner kan søke OL sammen. Foto: Markku Ulander (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
IOK endrer reglene.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) vedtok mandag de 40 anbefalingene under «olympisk agenda 2020».

Endringene blir kalt et strategisk kart over framtidens olympiske bevegelse. Mandag stemte samtlige 96 IOK-representanter ja til president Thomas Bachs anbefalinger. Alle de 40 punktene ble stemt på hver for seg.

Det ble blant annet enstemmig vedtatt at forskjellige byer kan samarbeide om framtidige leker. Det innebærer også at naboland kan gå sammen for å bli OL-arrangør. Det vil kunne gjøre det billigere for små nasjoner å arrangere leker i framtiden.

I tillegg vedtok IOK-medlemmene at søknadsprosessen skal bli billigere for kandidatbyene. Antall presentasjoner skal kuttes for å få ned totalkostnadene, og IOK skal ta en større del av kostnadene selv.

Framtidens OL-verter skal også få lov til å foreslå en ekstra idrett på programmet, for å gjøre det enda mer attraktivt å være søker og arrangør. Før den ekstra idretten virkelig kommer inn på programmet, må den godkjennes av IOK.

Tak på øvelser
De som har kjempet for nye idretter på OL-programmet, fikk seg en aldri så liten opptur etter mandagens IOK-møte i Monaco. Det åpnes for å tillate nye idretter på OL-programmet, og det blir ikke satt tak på antallet idretter. Derimot blir det satt et tak på antallet øvelser.

I framtidens OL skal det være tillatt med 310 øvelser. Dersom nye idretter og øvelser skal inn på programmet, må noen av de gamle idrettene kutte i sine øvelser.

Det som de fleste ser på som positivt, er at det ikke blir noen øvre grense på antallet idretter som kan få være med i OL. Det betyr at det blir åpninger for idretter som baseball, softball, squash og karate. Tilhengerne av disse idrettene, som har slitt med å komme inn på OL-programmet, jubler.

– Dette betyr at OL-programmet i framtiden kommer til å bli mer fleksibelt. Det blir mer for en hver smak, mener IOK-medlem Franco Carraro.

10.500 deltakere
Det blir også satt et tak på antall deltakere i OL, og det vil bli liggende på 10.500. I og med at det også blir satt et tak på antallet øvelser, kommer ikke dette til å få stor praktisk betydning for framtidige OL-arrangementer eller -arrangører.

I London i 2012 var det 26 forskjellige idretter på programmet. I framtidige OL på sommerstid, kan det komme til å bli så mange som 30 forskjellige idretter, mener Carraro og flere andre IOK-medlemmer.

Allerede fra OL i Tokyo kommer de nye reformene til å kunne få sin virkning. De japanske arrangørene må ta stilling til hvilke idretter de vil ha på programmet innen tre år før OL starter.

Til OL i Rio om halvannet år er det klart at golf og rugby kommer inn som nye idretter, men andre nyheter blir det ikke i Brasil.

Det er også klart at deltakerantallet når det gjelder vinter-OL ikke skal overskride 2900, men det legges opp til at nye idretter kan få innpass også på vinterstid, dersom det ikke går ut over antallet øvelser. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere