*Nettavisen* Sport.

Nå leverer løperne dine, Shampo!

JUBEL FOR HJEMMELAGET: Vålerenga tok første stikk i NM-finalen mot Stavanger Oilers. Foto: Audun Braastad

Svensk «Donati-erstatter» sentral da Stavanger Oilers ble slått i første NM-finale.

07.04.14 02:00

VÅLERENGA – STAVANGER 4-2, 1-0 i kamper

JORDAL (Nettavisen): Da Vålerenga tapte tre strake semifinalekamper mot Storhamar etter lyste trener Espen «Shampo» Knutsen flere scoringer fra lagets offensive spillere.

I den avgjørende sjuende kampen mot hamarlaget begynte VIF endelig å skape mengder med målsjanser igjen, men det var backen Erik Follestad Johansen som måtte står fram og sende inn vinnermålet.

To dager senere fortsatte Vålerenga de gode offensive taktene.

Og denne gangen handlet mye om en av spillerne som er hentet til seriemesteren av for å produsere scoringer.

God Lindström
Forrige sesong sto tvillingbrødrene Justin Donati og Tyler Donati for det meste av målpoengene i Vålerengas lag. Etter 2-4-tap for Stavanger Oilers i sluttspillfinalen forsvant de to canadierne til østerriksk ishockey.

Før årets sesong hentet Vålerenga inn amerikaneren Mark McCutcheon og svenske Tobias Lindström som erstattere. Førstnevnte reiste videre til Danmark tidligere i vinter. Lindström spiller for tiden i gullhjelm, som betyr at han har flest målpoeng for VIF i sluttspillet.

Og det var nettopp Lindström som styrte inn kampens første mål fredag. Svensken laget også 3-1-målet, en scoring som førte til at Oilers aldri kom à jour igjen.

Mannen med gullhjelmen sørget attpåtil for å være nest sist på pucken da landslagsback Daniel Sørvik satte inn 2-0. Sistnevnte sto bak skuddet som sørget for Lindströms første nettkjenning.

Ask: - Veldig godt
En annen som var mye involvert for Vålerenga, kanskje både på godt og vondt, var Morten Ask. Den rutinerte senteren var flere ganger i løpet av oppgjøret i krangel med Stavangers Martin Strandfeldt.

Den lille feiden de to i mellom første til flere utvisninger for begge parter, også helt i kampens siste sekunder da de profilene havnet i håndgemeng.

Men Ask bidro også med to assist i kampen. Ved begge målene til rekkekamerat Lindström var Ask sentral i forspillet.

- Vi skapte en del i dag, selv om vi burde scoret flere mål også i dag. I første periode vant vi skuddstatistikken 20-5. Det er klart, hvis vi klarer å være litt mer effektive i de periodene av kampen, så kan vi kanskje punktere det litt før istedenfor å gjøre det så spennende som vi gjorde, sier Morten Ask til Nettavisen.

- Det var veldig godt å få en såpass god start, og fortsette å ha hjemmebanefordelen. Den er stor i sluttspillet, tilføyer 33-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LITE STEMTE: Morten Ask og Vålerenga ble et nummer for store for Mathias Trettenes og Stavanger i den første NM-finalen. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)


Misære i undertall
For Stavanger Oilers ble den første finalen merket av altfor mange utvisninger. Samtlige av vertenes tre første scoringer kom da det befant seg en Oilers-spiller i utvisningsboksen.

Stavangers andre utvisning for kvelden banet vei for det første målet. I overtall fikk Daniel Sørvik tid og rom til å skjære fram fra blålinja.

Skuddet var innom Tobias Lindström på veien før den gikk i nettet.

Etter Sørviks 2-0-mål reduserte Peter Lorentzen i en midtperiode der siddisene reiste seg etter svake første 20 minutter.

Til forskjell fra i siste seriekamp forrige måned, var det Ruben Smith - og ikke Henrik Holm - som sto bakerst med spaken hos Oilers. Og Smith gjorde sakene sine bra. Hjelpen fra lagkameratene var det verre med.

- Forferdelig
- Vi var forferdelig dårlige i første periode. Vi var ikke på nett, og var passive sånn at Vålerenga fikk et lite overtak. Da kom vi på etterskudd og pådro oss utvisninger. De scoret to mål i første periode, og hadde mange sjanser. Vi var heldige som bare lå under med to, sier Oilers-kaptein Snorre Hallem til Nettavisen.

- Så jobbet vi oss inn i det og viste at vi skulle være med å kjempe her. Men første periode var forferdelig, og det kan vi ikke tillate oss.

Vålerenga og Lindström økte til 3-1, men Oilers og Lorentzen fikk så en enkel redusering få minutter før slutt da Mathias Trygg tabbet seg ut like ved sitt eget mål.

Det førte til et press fra Stavanger de siste sekundene, og trener Petter Thoresen plukket ut Smith til fordel for en ekstra utespiller.

Oilers fikk ikke flere mål, men med ti sekunder igjen på klokka økte VIF derimot til 4-2 i tomt bur. Jonte Berg var målscorer.

Vålerenga har dermed fått en perfekt start også på denne sesongens finaleserie. I fjor holdt det imidlertid ikke helt inn, da Stavanger greide å ta knekken på Jordal-spøkelset i det tredjefinalemøtet.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.