*Nettavisen* Sport.

Nå starter Zucca jakten på trofeet som stadig glipper

KLAR FOR JAKT: Mats Zuccarello og hans New York Rangers spiller mot Chicago Blackhawks når NHL starter sesongen 2015/16 natt til torsdag, norsk tid. Foto: Alex Trautwig (Getty Images)

- Av alle pokaler i all idrett, er dette den vanskeligste å vinne, sier den norske hockeystjernen.

07.10.15 06:10

NEW YORK (Nettavisen): Når pucken droppes i United Center i Chicago natt til torsdag, norsk tid, starter Mats Zuccarello og New York Rangers igjen jakten på Lord Stanleys Cup.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Det er en jakt som krever at de spiller 82 kamper på 186 dager godt nok til å kvalifisere seg for sluttspillet i National Hockey League (NHL). Der vil motstanderne i kampen om pokalen være redusert fra 29 til 15. Fortsatt er man 16 seirer – mot verdens beste ishockeylag – unna pokalen.

- Det er ikke sånn at man bare kan hente Stanley Cup. Av alle pokaler i all idrett, er dette den vanskeligste å vinne, sier Mats Zuccarello til Nettavisen.

Han har kanskje rett? 82 kamper på 186 dager betyr kamp med 2,27 dagers mellomrom i gjennomsnitt. 17 ganger skal Rangers spille kamp to dager på rad.

New York Rangers kom til semifinalen i fjor, før det ble tap for Tampa Bay Lightning etter sju knalltøffe matcher. Det svei nesten like mye som året før. Da kom Rangers helt til finalen, men ble slått av Los Angeles Kings.

- Vi har ikke vært gode nok til å gå hele veien. Vi har hatt litt utur og sånt, og vært nære, men jeg føler ikke at noen har tatt fra oss Stanley Cup, erkjenner 28-åringen fra Oslo.

Han mener, med rette, at New York Rangers også i år må ha fokuset på å sikre seg en plass i sluttspillet. I en liga med lønnstak og draftsystem hvor de største talentene havner hos de svakeste lagene, er det langt tøffere konkurranse enn i europeiske ligaer.

- Det skal spilles mange kamper, pucken må sprette vår vei og vi må først og fremst fokusere på å komme oss til sluttspillet. Vi er i en tøff divisjon med mange gode lag. Vi var ikke gode nok i fjor. Da må vi prøve å bli sterkere i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

CHICAGO BLACKHAWKS og Brent Seabrook har vunnet Stanley Cup tre ganger de siste seks årene. Det er enormt imponerende i en liga hvor lønnstak og draftsystem skal sørge for konkurranselikhet. Foto: Elise Amendola (Ap / NTB scanpix)

New York Rangers spiller i Metropolitan Division, hvor det er fire andre lag som også har et helt realistisk mål om å vinne Stanley Cup. Washington Capitals, New York Islanders, Pittsburgh Penguins og Columbus Blue Jackets ser sterke ut.

- Føler du at nordmenn forstår hvor tøff konkurransen er, sammenlignet med for eksempel fotball og Premier League?

- Det er vanskelig for nordmenn å følge med, siden kampene spilles midt på natten. Hadde de gått klokken 21 hver dag og folk kunne sett på, tror jeg de hadde fått et annet syn på NHL. De fleste nordmenn som kommer hit og ser kamp, sier til meg at det er det kuleste de har opplevd. Men å spille 3-4 kamper i uka i seks måneder i strekk, før du kommer til sluttspillet, hvor du holder på i opptil to måneder, er litt annerledes enn å spille én kamp i uka.

Mats Zuccarello har lagt den alvorlige hodeskaden fra seg – og begynner å bli lei spørsmål om temaet fra oss journalister («Hvis jeg svarer det samme hver gang, blir dere lei til slutt», sier han). Hodeskaden kommer ikke til å hemme ham når pucken droppes i Chicago.

- Zuccarello er ivrig. Han er klar til sesongstart. Han har sett ordentlig bra ut i sesongoppkjøringen. Helt siden han kom tilbake på isen, har han forbedret seg hver dag. Han er glad, han smiler, han jobber hardt hver dag og det er det jeg ønsker å se, sier trener Alain Vigneault.

Mens mange spillere går igjennom hele sesongoppkjøringen med sommerfugler i magen fordi de kjemper om en plass på laget, er Mats Zuccarello nå en nøkkelspiller i Rangers og kunne bruke september måned til å finne kampformen.

Han kommer til å spille i førsterekken sammen med Rick Nash og Derick Brassard mot regjerende mester Chicago Blackhawks. Hvis han beholder den posisjonen, og får litt av den istiden Martin St. Louis hadde før han la opp, bør ingen bli overrasket om nordmannen overgår sin egen, norske poengrekord på 59.

- Men jeg gjør heller null poeng hvis vi vinner Stanley Cup, smiler Zuccarello.

I andrerekken får vi se Derek Stepan som senter mellom Chris Kreider og Kevin Hayes – to unge vinger som fremdeles har et uåpnet potensial og kan spille sentrale roller denne sesongen dersom de får skrudd opp korken.

Klikk på bildet for å forstørre.

TO ÅR PÅ RAD har New York Rangers vært blant de fire beste i sluttspillet i NHL, uten å gå til topps. Foto: Bruce Bennett (Afp / NTB scanpix)

Zuccarello trekker fram senteren i tredjerekken som den kanskje mest spennende tilveksten hos New York Rangers sesongen 2015/16: 23 år gamle Oscar Lindberg fra Skellefteå i Sverige.

- Lindberg er bra. Han har et hockeyhode. Han er smart. Jeg tror han blir en bra tilvekst for laget vårt. Han spiller kanskje ikke de viktigste minuttene akkurat nå, men etter hvert kan han utvikle seg til å bli en strålende spiller. Potensialet er der, helt klart, sier Zuccarello til Nettavisen.

Hvis man sammenligner New York Rangers 2015/16 med 2014/15, har Lee Stempniak, Carl Hagelin, og Martin St. Louis blitt byttet ut med Oscar Lindberg, Viktor Stålberg og Jarret Stoll. Hvis unge spillere som Kreider, Hayes, J.T. Miller og Jesper Fast utvikler seg fra i fjor, bør det resultere i et omtrent like sterkt lag.

I fjor var New York Rangers det beste laget i grunnserien i NHL. Spørsmålet er om status quo vil være godt nok i en knalltøff divisjon hvor bortimot alle motstanderlagene ser sterkere ut nå.

- Det er vanskelig å si. Jeg tror ikke vi har spilt med fullt lag ennå. Det er vel noenlunde det samme. Vi er klare for å komme lengst mulig, men må ta en dag av gangen, starte med første kamp og se hvordan det går, sier Zuccarello til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.